23 januari 2012 door Kees in 'Nieuws''

Marcel Hirscher

Marcel Hirscher kennen we als één van de beste slalomskiërs van dit moment. Leek dit seizoen onverslaanbaar, tot afgelopen weekend. Hirscher (Nederlandse moeder, Oostenrijkse vader) blijkt namelijk kampioen einfädeln te zijn. Dat betekent zoiets als: het slalompoortje aan de verkeerde kant passeren.


Gaat hij hier nu wel of niet goed langs het poortje?

De korste weg

Van alle Wereldbeker-disciplines is de slalom ongetwijfeld de moeilijkste. Iedere fout vertaalt zich onmiddellijk in nauwelijks meer goed te maken tijdverlies. Er zijn verschillende manieren om langs de poortjes te glijden. Wanneer je de poortjes iets ‘ronder’ neemt kan dat voordelig zijn omdat je meer snelheid houdt en je minder kans hebt dat je blijft hangen achter het paaltje. Hirscher kiest echter altijd voor de kortste weg. Niks ronde carvebochten, nee: zo dicht mogelijk langs de poortjes. Met alle risico’s vandien. Voor de juryleden van de Internationale Ski Federatie (FIS) is het bijzonder moeilijk om te beoordelen of de poortjes dan correct worden genomen. Als vuistregel geldt dat schoen en binding aan de juiste zijde het poortje moeten passeren. Je krijgt dan de rare situatie dat de skipunt wel over stok heen mag glijden, maar de rest van je ski dus niet. Daardoor is niet goed meer te zien of de skiër het poortje aan de goede kant passeert.

Geen collegiale omgeving

Dat de wereldbekercyclus geen fijne collegiale omgeving is, bleek wel uit het feit dat Oostenrijkse officials een andere kanshebber (de Duitser Felix Neureuter) achter de schermen aan de schandpaal nagelden toen deze een paar weken geleden zou hebben eingefädelt. Na dit protest en bestudering van televisebeelden, werd Neureuter inderdaad uit de wedstrijd gehaald. De jury had dit kennelijk niet gezien. De skifederatie heeft nu een nieuw middel ingezet om te controleren of alles corect verloopt: hoge snelheidscamera’s die op alle poortjes staan gericht. De camera’s leveren haarscherpe beelden van vrijwel elke beweging van de skiër. Hirscher werd afgelopen dagen het slachtoffer van een lastercampagne. In onder andere anonieme sms’jes werd hij ervan beschuldigd dit seizoen onterecht twee slalomwedstrijden gewonnen te hebben. Hij zou enkele poortjes aan de verkeerde kant hebben genomen en dat zelf hebben ‘gevoeld’. Protesten moeten echter direct na de wedstrijd worden ingediend en dit was niet gebeurd. Niettemin lag er in Kitzbühel een enorme druk op de 22-jarige skiër.

In de fout

Of het aan deze druk lag is onduidelijk, maar in de eerste run leek Hirscher al bij het allereerste poortje in de fout te gaan. De televisiebeelden toonden aan dat de Oostenrijker (derde na de eerste run) het poortje inderdaad verkeerd genomen had. Hij werd uit de wedstrijd genomen. Maar even later werd deze beslissing herroepen. De hoge snelheidscamera had vanuit een andere positie aangetoond dat schoen en binding het poortje toch correct waren gepasseerd. Het mocht de jonge Oostenrijker allermaal niet baten: in de tweede run ging hij alsnog in de fout en haalde dit keer niet het eindklassement. Einfädeln... een moeilijk woord (Nederlandse vertaling?) met grote gevolgen. Dinsdagavond weer kijken: de nachtslalom van Schladming.

Lees meer over Marcel Hirscher en het bewuste einfädeln incident >>

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.