19 januari 2012 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Zoals je gisteren kon lezen verbleef Snowplaza afgelopen weekend in Superdévoluy. Het dorp riep een heleboel reacties en meningen op, zowel positieve als negatieve. Feit is dat je voor weinig geld hier prima kunt skiën. Verwacht echter geen sfeer of gezelligheid in dit typische jaren ’70 skistation.

Statige hoogbouw

Een flatgebouw van 15 verdiepingen hoog en honderden meters breed vormt het hart van Superdévoluy. Hier vind je een supermarkt, enkele winkels, een paar barretjes en in de kelder een discotheek. Een wandeling door de zogeheten ‘boomerang’ wakkert mijn wintersportvlam niet erg aan. De Fransen lijken je liever kwijt dan rijk en sinds de bouw is er niks meer gedaan aan onderhoud of interieur. De vergelijking met een bunker was snel gemaakt. Een goed begin van je wintersport!

Snel de piste op!

Dat belooft niet veel goeds voor het bijbehorende skigebied! Tussen het dorp en het skigebied zit echter een wereld van verschil. Een mix tussen stoeltjesliften en (oude) pannenkoekliften ontsluit 100 kilometer aan pistes. De pistes zijn van een eenvoudig karakter en waren ondanks de geringe hoeveelheid sneeuw in prima conditie. Op een enkele ijsplaat na was het heerlijk skiën op de zonnige pistes van Superdévoluy. De gedachte aan het sfeerloze dorp was daarom ook al snel uit mijn geheugen verdwenen.

Brede ‘autobahnen’

De brede pistes onder de twee stoeltjesliften die vanuit het dorp vertrekken werden al snel mijn favoriet. Op de rustige pistes kan je in alle rust je bochten draaien en heerlijk naar beneden zoeven. Ook voor beginners zijn deze pistes, en eigenlijk het hele skigebied, zeer geschikt. Alleen één advies, neem alsjeblieft les in plaats van zelf te gaan lopen stuntelen op de piste. We hebben heel wat valpartijen gezien!

Aansluiting met Joue de Loup

Superdévoluy deelt haar pistes met het naastgelegen La Joue de Loup. Via uitsluitend blauwe afdalingen bereik je dit dorp dat stukken sfeervoller aanvoelt. Tijd om te rusten is er echter niet! Op naar het hoogste punt van het skigebied. Via een eindeloze sleeplift kom je op een hoogte van maar liefst 2500 meter. In deze hoek vind je enkele pittigere afdalingen, maar voor de gemiddelde skiër zijn deze prima te doen. Breed, glooiend en eenvoudig, zo laten de pistes in Superdévoluy zich typeren.

Off-piste Superdévoluy

Tijdens ons verblijf moeten wij het doen met slechts 65 centimeter sneeuw. Ik kan mij echter goed voorstellen dat je hier met verse sneeuw ontzettend goed off-piste kunt skiën. Onder de lift, naast de piste, overal zijn stroken die bij verse sneeuw erom vragen ‘gespoord’ te worden. Voor ons houdt het na enkele kortstondige uitstapjes naast de piste wel op.

Dubbele nasmaak

Na een weekend skiën in Superdévoluy overheerst een dubbele nasmaak. Het skigebied heeft mij positief verrast, maar tijdens een wintersport wil ik meer dan alleen skiën. Ik zoek ook een stukje gezelligheid en sfeer. Het is duidelijk dat je dat in Superdévoluy niet hoeft te verwachten. De mensen en de omgeving gaan daar echt niet voor zorgen! Qua prijs/kwaliteit kunnen er daarentegen weinig bestemmingen tippen aan Superdévoluy.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.