18 januari 2012 door Thijs in 'Reisverslagen''

Afgelopen weekend bracht Snowplaza een bezoek aan Superdévoluy. We wilden wel eens met eigen ogen zien hoe het er aan toe gaat in deze Zuid-Franse budgetbestemming. Niet alleen skiën in Frankrijk was nieuw voor mij, ook het fenomeen reizen per bus. Het werden drie dagen van uitersten.Lange, gezellige busreis

Vrijdagmiddag is het een drukte van jewelste op het Stadionplein in Amsterdam. Bussen van diverse reisorganisaties staan klaar om wintersporters richting de Alpen te vervoeren. Bus 7 heeft als eindbestemming Superdévoluy. Na kennisgemaakt te hebben met de jolige buschauffeurs Wouter en Olaf wordt koers gezet richting het diepe zuiden. Reizen per bus richting de wintersport is voor mij volkomen nieuw en ik zie er best een beetje tegenop. Mede door het feit dat ik de halve achterbank tot mijn beschikking heb en hierdoor prima kan slapen valt dit allemaal reuze mee.

Overvol bagagehok

Om 6 uur schrik ik wakker van een enorm lawaai! De buschauffeurs achten het nodig om ons met luide muziek ruim voor aankomst al te wekken. Anderhalf uur later draaien we de parkeerplaats van Superdévoluy op. Na een praatje van reisleider Daan slepen we onze bagage naar het hoger gelegen appartementencomplex. Aangezien we pas om 18.00 uur (!) onze kamer in kunnen, worden de spullen van alle reizigers gedumpt in een donker, overvol bagagehok. We kijken elkaar aan en beseffen dat we pas over twee uur de piste op kunnen. Eerst maar even ontbijten om daarna het dorp te verkennen en om te kleden tussen de koffers, tassen en ski’s.

Zonnige, brede pistes

De eerste meters in het skigebied van Superdévoluy vergoeden echter veel. De zon schijnt al snel op volle toeren en op de brede, glooiende afdalingen hebben we al snel de schwung te pakken. Hier kunnen we ons prima drie dagen vermaken! Over de sneeuwkwaliteit hebben we, ook al ligt er maar 65 cm, geen reden tot klagen. De rustige pistes liggen er prima bij al moet hierbij opgemerkt worden dat niet alle pistes iedere dag worden geprepareerd en er hier en daar behoorlijke ijsplaten liggen. Het gevoel dat overblijft is echter zeer positief. Een skigebied met brede afdalingen waar ieder type skiër goed op uit de voeten kan.

Après-ski Superdévoluy

En na het skiën is het natuurlijk tijd voor après-ski! Oostenrijkse gezelligheid hoef je hier echter niet te verwachten. De barretjes zijn op één hand te tellen en het nachtleven komt hier pas rond een uur of 10 op gang. Gezellig een biertje drinken op de skischoenen is er (bijna) niet bij. Sfeer moet je hier zelf maken!

Appartement bij de piste

Het appartement waar wij in verbleven, Resicence Les Toits du Dévoluy, is simpel, maar comfortabel ingericht. De traditionele wintersport mankementen komen hier echter ook naar voren: koude douches, niet al te schone kamers, wachten op beddengoed en vroeg uitchecken op de vertrek dag. Wat wel erg lekker is, is dat het appartement op loopafstand van de pistes ligt.

Eindoordeel

Wie voor weinig geld wil skiën is in Superdévoluy aan het goede adres. Voor de sfeer en de service ter plaatse hoef je niet naar Superdévoluy te komen en ook de bus zal nooit mijn favoriete vervoersmiddel worden. Het skigebied heeft mij echter positief verrast. Heerlijke pistes, voldoende stoeltjesliften en een betaalbaar pisterestaurant.

Lees morgen meer over Superdévoluy en het bijbehorende skigebied.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.