8 februari 2019 door Michiel in 'Alpenweer'' | 0 Reactie(s)

Dit weekend is het prima toeven in de Alpen. Op de meeste pistes is het zonnig en zeer aangenaam weer. In het westelijk Alpengebied kan wel wat sneeuw vallen. Veel meer sneeuw wordt er maandag verwacht als koude lucht vanuit het noorden tegen de Alpen botst. Het lijkt wel een kort intermezzo te worden. De meeste weermodellen laten na dinsdag weer een herstel zien naar droog en vrij zonnig weer

Genieten in de sneeuw

Net als vandaag ziet het weekend er uitstekend uit. In Oostenrijk is het op de meeste plaatsen zonovergoten met op de pistes maxima een paar graden boven 0 en in de nachten lichte of matige vorst. In de Franse Alpen en in het westen van Zwitserland kan wel wat sneeuw vallen zaterdag. Zit je echter meer in het hart van de Alpen dan is het ook daar vrij zonnig weer. De sneeuwvalgrens ligt rond 1400 meter.

Nordstau op maandag

Maandag wordt het vooral aan de noordzijde van de Alpenhoofdkam minder weer. Door de nordstau neemt de bewolking toe en op veel plaatsen gaat het sneeuwen, ook omdat het een stuk kouder wordt. De sneeuwvalgrens daalt dan ook tot ruim onder de 1000 meter. Met de neerslag gaat het ook fors waaien, dus waarschijnlijk wordt het op de pistes een minder dagje. Meer naar het zuiden is er van het mindere weer weinig te merken en worden er nog zonnige perioden verwacht. Dinsdag is de kans groot dat er in Oostenrijk en Zwitserland nog steeds verse sneeuw valt, maar de zon probeert met name later op de dag ook weer door te breken. Vanaf woensdag gaat een hogedrukgebied het weer bepalen waardoor het droge en zonnige weer zeer waarschijnlijk terugkomt. De temperaturen blijven laag.

Dichter bij huis eerst dooi

Na een mooie periode in het Duitse middengebergte, heeft de afgelopen dagen wel de dooi toegeslagen in Willingen en Winterberg. Met name in de lagere delen zijn de pistes aangetast. Dit weekend houdt de dooi helaas aan en is het vrij wisselvallig weer met nu en dan regen. Maandag komt de koudere lucht terug en kan er ook wat sneeuw vallen. Na dinsdag gaat ook hier het hogedrukgebied het weer bepalen. De temperatuur gaat dalen en het wordt overwegend droog weer. Een mooi moment voor de sneeuwkanonnen die weer aan de slag kunnen om de condities te verbeteren.

Blauwe lucht in het Skicircus

Ook in het Skicircus komt de blauwe lucht tevoorschijn.

Blauwe lucht in Ehrwald

Een mooie dag in Ehrwald

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen