4 februari 2019 door Michiel in 'Alpenweer'' | 0 Reactie(s)

De komende week ziet er voor een groot aantal plaatsen in het Alpengebied schitterend uit. Een hogedrukgebied trekt langzaam vanuit Noord-Spanje over het Alpengebied, naar het oosten van Europa. Storingen en vochtige lucht blijven tot en met woensdag, mogelijk donderdag, ver van de Alpen verwijderd. Dat betekent droog en rustig weer, maar ook veel zon! Ook voor het Sauerland ziet het er de eerste dagen erg goed uit met droge condities en lage temperaturen.

Kaiserwetter in veel skigebieden

Een hogedrukgebied boven Noord-Spanje trekt vandaag langzaam over het Alpengebied naar Oost-Europa. Ondertussen houdt het wegtrekkende hogedrukgebied verbinding met het oorspronkelijke hogedrukgebied boven Spanje en de oostelijke Atlantische Oceaan. Storingen vanuit het noordwesten, maar ook vanuit het zuiden, blijven op enige afstand van de Alpen. Door dalende luchtbewegingen in en rondom het hogedrukgebied hebben we in het Alpengebied ook met droge lucht te maken. De komende dagen is het daarom op veel plaatsen flink zonnig en droog. De wind is ook zeer rustig. Kortom: Kaiserwetter! Het enige smetje op deze prachtige dagen is de relatief milde lucht waarin de Alpen zich bevinden. De vorstgrens stijgt op veel plaatsen naar zo'n 1500 meter. Gelukkig zal sneeuw door de aanwezige droge lucht niet smelten, maar sublimeren. Hierdoor blijft de kwaliteit van de pistes in orde!

Vanaf donderdag minder stabiel

Zeker tot en met woensdag ligt het gehele Alpengebied in een soort van 'atmosferisch niemandsland' onder invloed van een nabijgelegen hogedrukgebied. Vanaf donderdag zien we vanuit het noordwesten op grotere hoogte koude lucht binnenstromen. Een enorm lagedrukgebied krijgt langzamerhand alsmaar meer grip op het weer in het Alpengebied, waardoor in de loop van de donderdag, met name in de Westalpen, de kans op neerslag toeneemt. Vooral in de Franse en Zwitserse Alpen valt vanaf dan enige tijd sneeuw, in Oostenrijk blijft het waarschijnlijk donderdag nog droog en vrij zonnig. Ook op in de dalen stroomt koude lucht binnen, waardoor de vorst- en sneeuwvalgrens flink zal dalen. In de dagen na donderdag is er meer bewolking en vooral de Westalpen houden kans op sneeuwval. In de Zuidalpen blijft het waarschijnlijk vrij zonnig en volledig droog. Daar beleven ze waarschijnlijk de mooiste week van het wintersportseizoen tot nu toe!

Prachtig weer in Gerlos: verse sneeuw en zon

De zon schijnt, maar het sneeuwt ook in Gerlos!

Dooi in het Sauerland

Vandaag is het in het Sauerland een lange tijd prachtig weer. Vooral in de ochtend schijnt de zon flink, later op de dag is er meer bewolking als een dooifront vanuit het noordwesten nadert. Eerst valt er maandagavond nog sneeuw, maar vanaf dinsdagochtend neemt de kans op regen toe. De lucht waarin we terecht komen is flink zachter. Morgen is het grotendeels droog, maar met uitzondering van de hogere pistes is het overal boven nul. Woensdag trekt een neerslaggebied langs het Sauerland, maar af en toe regen of natte sneeuw is mogelijk. Donderdag trekt een intensiever regengebied over de Duitse skigebieden bij +4 graden. Vrijdag wordt de lucht weer iets kouder en kan er op hogere delen van de pistes mogelijk wat sneeuw vallen.

Webcambeeld Winterberg piste met sneeuw en een lift

De condities in onder andere Winterberg verslechteren snel. Vandaag voorlopig de laatste goede dag...

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen