Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: veel sneeuw dit weekend

Het Alpengebied ligt vandaag en morgen tussen verschillende weersystemen in. In dit gebied is er weinig wind en het blijft droog. De zon is af en toe te zien, maar het is vrij koud. Zaterdag en zondag bereikt zachte lucht het Alpengebied vanuit het noordwesten. Hierdoor valt flink wat sneeuw. Na het weekend wordt het iets rustiger doordat een hogedrukgebied de Alpen passeert. Niet voor lang, want ook in de rest van de week zijn er verschillende storingen te zien. Die zouden zelfs kunnen resulteren in een flinke sneeuwdump voor de Zuidalpen!

Vooral sneeuw in Frankrijk en Zwitserland

Vrijdag verloopt op veel plaatsen in het Alpengebied droog en vrij zonnig. Zaterdag en zondag is dat een heel ander verhaal. Een lagedrukgebied boven de Noordzee trekt de komende dagen richting Oost-Europa, waardoor de lucht flink tegen de noordzijde van de Alpen stuwt. Met een noordwestelijke stroming levert dit zaterdag en ook later op zondag vooral veel sneeuw op voor de Franse en Zwitserse Alpen. Ook in Oostenrijk sneeuwt het, maar beduidend minder. In de Zuidalpen blijft het vrijwel droog, maar veel zon zullen ze daar dit weekend niet te zien krijgen. De vorstgrens stijgt als milde lucht vanaf de oceaan het Alpengebied bereikt. In de lager gelegen dalen valt regen, in de hoger gelegen dalen kan bij intensieve neerslag de sneeuw mogelijk nog tot in het dal vallen.

Kans op sneeuw in Winterberg

Zachte lucht stroomt uit over grote delen van West- en Centraal-Europa dit weekend. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want ook in de West-Duitse skigebieden valt neerslag. Deze neerslag valt in de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel alles als regen. Winterberg heeft daarintegen kans op verse sneeuw. Naast dat er dit weekend sneeuw valt, neemt ook de wind flink in kracht toe. Op de top van de Kahler Asten komt een krachtige tot tijdelijk harde zuidwestenwind te staan.

Webcambeeld Piste en lift in Winterberg

Zo ziet het er op dit moment uit in Winterberg

Volgende week een paar mooie dagen voor de Alpen?

Na een aantal storingen met sneeuw dit weekend, maandag en dinsdag, trekt een uitloper van het Azorenhoog over het Alpengebied. Vanaf woensdag kan dit voor veel gebieden in de Alpen twee en mogelijk drie dagen zon opleveren. Het is alleen even de vraag waar de vochtige lucht blijft hangen of heen trekt na dinsdag. De lucht wordt wel kouder, waardoor de sneeuw tot in lager gelegen gebieden van goede kwaliteit blijft. Richting het weekend wordt het spannend voor vooral de Zuidalpen. De afgelopen maanden is daar weinig sneeuw gevallen en als alle puzzelstukken op de goede plaats vallen, kan er zomaar eens een sneeuwdump plaatsvinden. Hierover volgt later uiteraard meer.

Zonnige dagen in de Alpen

Vandaag is het ook al zonnig in Samnaun

Bekijk hier waar de meeste sneeuw wordt verwacht

Tabel met sneeuwverwachting in de Alpen

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.