22 januari 2019 door Joris in 'Materiaal''

Het skiseizoen 2019 is in volle gang. Voor wintersportliefhebbers betekent dat: zorgen dat je goed voorbereid bent voor de komende outdoor activiteiten. Naast goede en warme skikleding zijn stevige en comfortabele skischoenen nodig. En, voor de doorgewinterde skiër ook persoonlijke ski's met skistokken en tal van andere accessoires die handig zijn als je op wintersport gaat. Hieronder hebben we enkele tips en ideeën verzameld, die je als wintersportfanaat niet mag missen, wanneer je goed voorbereid op vakantie naar een skigebied wilt gaan. Doe jouw voordeel met de onderstaande wintersport tips en trends 2019!

Let op de juiste pasvorm

Belangrijk bij winterkleding is dat je ruim voldoende bewegingsvrijheid hebt. De kleding moet dus goed passen en niet te strak zitten. Koop je kleding, pas deze dan in de winkel en ga daarbij in de skihouding staan om te beoordelen of jouw skioutfit goed zit. Zak een paar keer door je knieën en draai en zwaai de armen rond. Als dit soepel gaat, weet je zeker dat de kleding qua maat in orde is.

Zorg voor een drielaags bedekking

Zorg ervoor dat je skikleren koopt in drie lagen. Nagenoeg alle aanbieders van ski kleding werken via een drielaags kledingconcept. Dit begint bij een onderlaag van thermo-ondergoed. Deze zorgt voor een goede basiswarmte. Hierna volgt een tweede laag van dons of fleece, die een extra warmte laag vormt. De buitenste laag noemt men 'shell' en maakte de warmtebescherming helemaal af. Het voordeel van de drie lagen is dat het eenvoudig is om één laag weg te halen op warmere dagen.

Kies voor comfortabel thermo-ondergoed

Een belangrijk onderdeel van het kledingpakket van outdoor liefhebbers is zonder twijfel thermo ondergoed. Deze zorgt ervoor dat je tijdens het wintersporten lekker warm blijft. Verder voorkomt thermo-ondergoed dat je nat wordt. Tegenwoordig is er voordelig thermo-ondergoed verkrijgbaar, dat niet alleen van topkwaliteit is maar ook betaalbaar is.

Let goed op de specifieke eigenschappen van jouw outdoor kleding

Belangrijk bij de keuze voor winterkleding, zijn de eigenschappen van het materiaal. Naast comfort, beweeggemak en isolatie is het belangrijk dat het materiaal waterafstotend is en goed ventileert in verband met transpiratie. Let verder op de antislipeigenschappen en het gewicht van de kleding: het materiaal moet voldoende beschermen als je bijvoorbeeld van een helling afglijdt. Kleding die niet veilig genoeg is in dit opzicht, heeft een schurende werking en kan bij calamiteiten of glijpartijen zelfs leiden tot schaaf- of brandwonden. Ten slotte is het gewicht van de outdoor kleding belangrijk: winterkleding moet niet te zwaar zijn, omdat skiën, langlaufen en/of bergbeklimmen intensieve activiteiten zijn.

Boek tijdig een voordelige wintervakantie en reis relaxt!

Zorg er bij het boeken van een wintervakantie voor dat je kiest voor een betrouwbare en voordelige aanbieder. Goedkope last minutes kun je bijvoorbeeld vinden op deze wintersportwebsite. Ook kun je tal van reviews lezen, zodat je goed kunt inschatten wat de kwaliteit is van het vakantieoord dat je wilt bezoeken. Tijdens de lange autoreis naar je skibestemming kunnen de kinderen genieten van kinderfilmpjes van Bumba, zodat zij niet verveelt raken gedurende lange zit!

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.