Skip to navigation Skip to main content

5 pistetips in Val Gardena

Rond Val Gardena heb je de beschikking over 175 kilometer aan pistes. Het skigebied maakt onderdeel uit van de Dolomiti Superski, waardoor je dit aantal kunt uitbreiden naar maar liefst 1200 pistekilometers. Je skiet hier te midden van de indrukwekkende Dolomieten en het pisteaanbod is zeer veelzijdig. Wij hebben 5 pistetips in Val Gardena voor je op een rijtje gezet.

#1. La Longia

Vanaf de top van de Seceda (2518 m) heb je een waanzinnig uitzicht op de Dolomieten van Zuid-Tirol. Dit is ook het startpunt van de La Longia. Met 10,5 km is dit de langste afdaling van Val Gardena. In het bovenste gedeelte neemt de piste je mee over heerlijke brede bergweides. Na de Curona Hütte verandert het landschap en kom je in een bosrijke, rotsachtige omgeving. Je passeert het middenstation van de Furnes kabelbaan, om vervolgens door een kloof richting Ortisei te skiën. Onderweg kom je langs tal van heerlijke berghutten (Sofie Hütte, Cafè Annatal, Pauli Hütte).

Skiën in de kloof op La Longia

In het onderste gedeelte van La Longia ski je door een indrukwekkende kloof

#2. Saslong

De Saslong afdaling is beroemd en berucht tot ver buiten de grenzen van Val Gardena. Jaarlijks wordt hier in de aanloop naar kerst een Super G en een afdaling in het wereldbekercircuit afgewerkt. De gevreesde Saslong start bij het Ciampinoi bergstation op een hoogte van 2249 meter. Hier gaat de piste direct zeer steil naar beneden om vervolgens iets af te vlakken. Vlak voor de finish in St. Christina komt er nog een strook die bij veel skiërs angst inboezemt. De Saslong is 3,5 kilometer lang en overbrugt 839 hoogtemeters. Durf jij ‘m aan?

Onderste gedeelte van de Saslong

Onderschat de Saslong afdaling niet

#3. Gardenissima

Op de top van de Seceda gaat ook de Gardenissima van start. Gardenissima is de naam van de skirace waar jij en ik ook aan mee kunnen doen. Met een lengte van 6 kilometer en ruim 1000 hoogtemeters is dit de langste reuzenslalom ter wereld. Natuurlijk hoef je de afdaling naar St. Christina niet op volle snelheid te doen. Zo kun je veel langer genieten van het uitzicht op het Sellamassief en de Sassolungo. De Gardenissima piste is in het begin even lastig, maar over het algemeen breed en prima te doen voor ieder type skiër.

Top van de Seceda met uitzicht op de Dolomieten

De start van de Gardenissima bovenop de Seceda

#4. Dantercepies-Selva

Wanneer je de Sella Ronda skiet kom je langs tal van indrukwekkende plekken en pistes. Persoonlijk vind ik het landschap rond Dantercepies (2300 m) erg mooi. Wanneer je daarna ook nog de heerlijke dalafdaling naar Wolkenstein mag skiën, is het plaatje helemaal compleet. Een bosrijke dalafdaling met meerdere gezichten. In het bovenste gedeelte is het soms even werken geblazen, maar dichter bij Selva kun je de piste afsluiten met een paar heerlijke gecarvede bochten.

Het kerkje op de Passo Gardena

Vanaf de Passo Gardena is het niet ver meer naar Dantercepies

#5. Punta d’Oro – Satria

Het pisteaanbod op de Seiser Alm is vrij eenvoudig, echt steil wordt het hier nooit. Heerlijk om lekker te carven, aan je techniek te werken of om je eerste meters op de ski’s te maken. Een van de fijnste afdalingen op de Seiser Alm is die van Punta d’Oro (2210 m) naar Satria. Hier kun je heerlijk naar beneden knallen op een piste waarvan de kwaliteit altijd top is. Tien keer op een dag van Punta d’Oro naar Satria skiën is beslist geen straf. Ter afwisseling kun je bij het bergstation ook de (steile!) snelheidspiste nemen. Wie hier voluit gaat tikt zomaar de 100 km/u aan!

Wat is jouw favoriete piste in Val Gardena? Laat een reactie achter!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.