Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zonnige dagen in de Alpen

Het is de komende dagen redelijk rustig weer in de Alpen. Veel verse sneeuw wordt er niet verwacht, maar helemaal droog zal het ook niet zijn. Met name woensdag kan er in het zuiden wat sneeuw vallen. De nachten zijn koud met vaak (zeer) strenge vorst boven de dikke sneeuwlaag. Overdag komt het amper boven 0 graden uit. Inmiddels is het gevaar op lawines kleiner geworden, maar nog niet verdwenen. Blijf goed de adviezen opvolgen die nu op de pistes gelden. Er staan nog steeds waarschuwingen uit.

Stralend weer

Vandaag en morgen is het stralend weer op de meeste plaatsen. Een uitloper van een hogedrukgebied ligt boven de Alpen en zorgt ervoor dat er bijna geen wolken zijn boven de Oostenrijkse Alpen. In Zwitserland kunnen wat meer wolkenvelden voorkomen, maar is het wel droog. Met de prachtig besneeuwde pistes is het nu heerlijk wintersportweer. De nachten en vroege ochtend zijn wel koud. De minima komen lokaal rond -15 uit. Voor de kou wordt zelfs gewaarschuwd door de Oostenrijkse weerdienst.

Kans op wat sneeuw

Woensdag neemt de kans op bewolking toe. Vooral de zuidelijke Alpen in Zwitserland en Italië krijgen hier mee te maken. Het is ook niet uitgesloten dat er hier en daar sneeuw gaat vallen, maar een dikke laag wordt er niet verwacht. De bewolking hangt samen met een lagedrukgebied boven Italië dat voor wat stuwing zorgt tegen de zuidelijke flanken. Ook donderdag kan hierdoor wat verse sneeuw vallen ten zuiden van de hoofdkam.

Bewolking in Laax in de bergen

Bewolking in Laax

Wintersport in Duitsland

Dichter bij huis, in het middelgebergte in Duitsland, zijn de condities verder verbeterd. De lucht is koud en dat betekent dat de sneeuwkanonnen goed hun werk kunnen doen. De pistes zijn dan ook mooi wit en vrijwel alles is open in Winterberg en Willingen. De komende dagen is er ook vaak zonneschijn temperaturen iets onder het vriespunt. De nachten zijn koud. Vrijdag en zaterdag valt er mogelijk wat verse sneeuw.

Sneeuwkanonnen draaien in Winterberg Duitsland

De sneeuwkanonnen draaien in Winterberg

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.