18 januari 2019 door Michiel in 'Alpenweer'' | 0 Reactie(s)

De komende dagen is het vrij rustig weer in de Alpen. Een hogedrukgebied boven Centraal-Europa trekt weliswaar langzaam naar het oosten, maar zorgt er tot en met dinsdag voor dat actieve storingen het Alpengebied niet kunnen bereiken, waardoor het vaak zonnig is. Vanaf disdag neemt de sneeuwkans toe als vanuit het westen een front nadert. Vooral de West- en Zuidalpen maken dan kans op sneeuw, later in de week volgt ook de rest van het Alpengebied. Een nieuwe sneeuwdump hoeven we niet te verwachten, maar de langetermijnverwachting voor de zuidelijke helft van het Alpengebied kan in elk geval de broodnodige sneeuw met open armen ontvangen.

Lokaal recordhoeveelheden sneeuw

Nu de sneeuwval in met name het noorden van Tirol, het Salzburgerland en in Steiermark tot rust is gekomen, is het tijd om de balans op te maken. We kunnen concluderen dat er een enorme hoeveelheid sneeuw gevallen is. Als we de meetreeksen van de waarneemlocaties erbij pakken, dan zien we op een aantal plaatsen de hoogste sneeuwmetingen sinds het begin van de metingen of de hoogste sneeuwmetingen voor de maand januari! Op andere plaatsen, waar geen recordhoeveelheid sneeuw is gevallen, ligt wel een hoeveelheid sneeuw die gemiddeld eens per 100 jaar voorkomt! Een groot nadeel is het risico op lawines. Ondanks dat de komende dagen niet veel verse sneeuw wordt verwacht, blijft het lawinegevaar groot.

Besneeude auto

Op sommige plaatsen ligt een bizarre hoeveelheid sneeuw

Komende dagen rustig weer

Onder invloed van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa is het de komende dagen rustig weer. Helemaal vrij van zwakke storingen is de atmosfeer niet. Af en toe kan er nog wel een sneeuwbui vallen. De meeste sneeuwbuien vallen dit weekend in de Franse en Zwitserse Alpen. Op een plaats waar meerdere sneeuwbuien elkaar opvolgen, kan toch zomaar 10 tot 15 centimeter sneeuw vallen. Toch zullen er op veel plaatsen weinig buien vallen, waardoor het wintersportweer erg goed is dit weekend. De mensen die dit weekend arriveren, hebben voor een aantal dagen geluk. Met name in de Dolomieten en Südtirol lijkt het echt 'Kaiserwetter' te worden: zon, weinig wind en prima temperaturen!

Volgende week een winterinval?

Een bel gevuld met koude lucht boven de Atlantische Oceaan trekt in het begin van volgende week naar de omgeving van de Middellandse Zee. De bel koude lucht laat het Alpengebied niet links liggen, waardoor dinsdag en woensdag op meerdere plaatsen enige tijd sneeuw valt. Wanneer de bel met koude lucht boven de Middellandse Zee is aangekomen, gaat er een noordelijke tot noordoostelijke stroming heersen in een groot deel van Centraal- en West-Europa. Arctische lucht kan in de loop van volgende week het Alpengebied bereiken, waardoor de temperatuur op veel plaatsen flink kan kelderen. In sneeuwrijke gebieden zijn dan temperaturen beneden -25 graden mogelijk, ook op andere plaatsen in het Alpengebied wordt het dan gevoelig kouder.

Lawinefoto in een skigebied

Ondanks het rustige en van tijd tot tijd mooie weer, blijft het lawinegevaar groot

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen