11 januari 2019 door Michiel in 'Alpenweer'' | 0 Reactie(s)

Vrijdag is het tijdelijk vrijwel droog in een groot deel van het Alpengebied, maar in de avond en nacht gaat het opnieuw sneeuwen vanuit het noordwesten. Ook zaterdag, zondag en maandag is er grote kans op sneeuw in Oostenrijk en later ook in Zwitserland. Aan de zuidzijde van de Alpen is het veel beter, daar is juist sprake van relatief weinig sneeuw en er komt voorlopig ook niet veel bij. De uitzonderlijke hoeveelheid sneeuw die is gevallen, zorgt voor veel problemen. Nog altijd zijn bepaalde dorpen afgesloten van de buitenwereld. Bovendien is het lawinegevaar hoog.

Lawinegevaar door metersdikke sneeuw

De situatie in de Oostenrijkse Alpen kan zich vrijdag eventjes ontspannen, dankzij een uitloper van een hogedrukgebied. Dat zorgt ervoor dat het grotendeels droog blijft tot de avond. De zon kan zelfs een tijdje schijnen. In de middag ligt de vorstgrens rond 1500 meter. Vooral tussen 1500 en 2000 meter bestaat er aanzienlijk gevaar dat er lawines ontstaan. In de avond raakt het bewolkt en gaat het weer sneeuwen vanuit het noordwesten. De sneeuw wordt 's nachts wat intensiever, om tegen zaterdagmiddag weer af te nemen. De sneeuwvalgrens stijgt dan naar 600 meter.

Kaart met lawinegevaar in Oostenrijk

Het lawinegevaar in Oostenrijk is extreem hoog

Ook Zwitserland aan de beurt

Na een kort, droog intermezzo in de loop van zaterdagmiddag, arriveert er 's avonds een nieuw gebied met neerslag vanuit het westen. Ditmaal krijgt Zwitserland ook een flinke lading sneeuw te verwerken. Tegen zondagochtend neemt de intensiteit iets af, maar in de middag en avond gaat het weer harder sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt tussen 600 en 900 meter, in de avond verder stijgend naar 1200 meter. Aan de Italiaanse zijde van de Alpen is weinig te merken van de sneeuw, behalve dat er veel hogere bewolking overdrijft. In de Dolomieten is zelfs volop ruimte voor de zon.

Zo zien METERS aan verse sneeuw eruit…

(Beweeg met je vinger of muis over de kaart om de juiste regio te zien)

Prima sneeuwcondities in de Duitse middelgebergten

Terwijl de sneeuwsituatie in Oostenrijk buiten elke proportie is, is het vooral genieten in de middelgebergten in Duitsland. In het Zwarte Woud, de Beierse Alpen en het Beierse Woud zijn ook flinke hoeveelheden gevallen, maar is er veel minder sprake van problemen. Verder naar het noorden blijft de sneeuw ook nog prima liggen, in het Sauerland en de Harz. Als we kijken naar de langetermijnverwachting voor het Alpengebied, lijkt de situatie pas woensdag echt te verbeteren. Een hogedrukgebied wordt dan sterker, zodat de neerslagkansen sterk afnemen en de zon vaker schijnt.

Verse sneeuw in Winterberg

De pistes in Winterberg liggen er prima bij na weer wat verse sneeuw

Zonnige piste in het Aostadal

Volop zonneschijn in het Aostadal en al dagen geen verse sneeuw

Verse sneeuw in het Kleinwalsertal

In het Kleinwalsertal kan men vandaag even een dagje op adem komen

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen