Skip to navigation Skip to main content

Wintersport (te) duur?

1967 - Wintersport (te) duur? (1)

Weet jij niet toavallig een goedkope wintersportplaats? Dat is de vraag die ik de afgelopen weken opvallend vaak kreeg in mijn kennissenkring. Dan gaat het uiteraard niet om tientallen mensen, maar het geeft wel aan dat het crisisgevoel nu ook de wintersportconsument lijkt te hebben bereikt.

Lege pistes deze winter?

Financiële crisis

Bijzonder om te zien dat de financiële crisis in onze hoofden een knop doet omzetten. Franje snijden we weg, alle aankopen die niet per se noodzakelijk zijn, worden doorgeschoven naar later. Hoe je het ook wendt of keert: de economische malaise heeft ook de wintersportmarkt bereikt. Vroeger peinsden de meeste winkels er niet over om heel lang overjarige modellen te verkopen. Tegenwoordig is een outlet bijna een must om überhaupt nog klanten naar je winkel te lokken. Bovendien vliegen de kortingen op de nieuwste modellen je al om de oren terwijl het seizoen nog maar net is begonnen. Reisbureaus geven de eerste signalen af over een fors lager aantal boekingen. Dat wordt straks lekker rustig op de pistes!

Goedkoop

Het is niet zo gemakkelijk om mensen een tip te geven over een goedkoop skigebied. Natuurlijk, je kunt naar Oost Europa gaan. Dan weet je dat je inlevert op sfeer en kwaliteit, al blijft dit altijd een persoonlijke beleving. Er zijn nu ook skigebieden die gaan stunten met goedkopere skipassen of reisbureaus die alle reizen inclusief skipas boeken. Geen slechte deal, tenzij een deel van de skipas alweer verdisconteerd is in de prijs van de reis... Het is bepaald geen reclame voor Zwitserland dat de skipassen daar het duurst zijn. Saas Fee heeft de twijfelachtige eer om de ranglijst aan te voeren, maar de Spaanse skigebieden staan gek genoeg ook hoog genoteerd.

Of gaan we allemaal picknicken deze winter?

Duitsland

Wie voor een Alpenland kiest, is het voordeligst uit in Duitsland. Een hotel of appartement kun je net zo duur of goedkoop maken als je wilt, uit eten gaan is in het algemeen zeer betaalbaar en datzelfde geldt voor de skipassen. Weliswaar zijn de Duitse skigebieden niet zo uitgebreid en uitdagend als bij de Oostenrijkse en Zwitserse buren, maar er is de laatste jaren wel veel geïnvesteerd in lift- en sneeuwinstallaties. Bovendien zijn de Duitse Alpen goed bereikbaar, zowel met bus en trein als met de auto. Scheelt altijd weer een paar litertjes benzine die je bij je skipas kunt leggen.

Deel kosten dagkaart retour

Het Duits/Oostenrijkse skigebied Klein Walsertal introduceerde vorig jaar een nieuw systeem van dagkaarten. Dat werkt zo: je koopt bijvoorbeeld ’s morgens een dagkaart, maar vanwege het slechte weer stop je al tegen de middag. In dat geval krijg je een deel van je geld weer terug. Bij skihuur gebeurt iets soortgelijks. Je huurt bijvoorbeeld voor een paar dagen, maar je krijgt een deel van je geld terug als je er –om wat voor reden dan ook- eerder mee stopt. Innovatief en klantgericht.

Wie kent er nog meer van dit soort voorbeelden of heeft nog een goede tip over een goedkoop gebied? Kan ik m’n vrienden en kennissen daar weer een plezier mee doen!

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.