29 oktober 2011 door Miranda in 'Nieuws''

Veel wintersportdorpen doen er van alles aan om het hun grote – maar vooral ook kleine - gasten naar de zin te maken. Kinderoefenweides, kinderrestaurants, mascottes en eigen pistebully’s, niets is te gek. In het Zwitserse Grächen gaan ze nog een stapje verder; hier is een heuse sprookjes-gondellift gebouwd! Een leuk en origineel idee van die Zwitsers.

Naar Sneeuwwitje luisteren in de gondel

Als we toch de gondels moeten vervangen, laten we er dan maar meteen wat bijzonders van maken. Dat hebben ze waarschijnlijk gedacht in Grächen. De oude gondelbaan naar de Hannigalp is vervangen door een nieuwe 8-persoonsgondel, welke deels bestaat uit heuse sprookjesgondels. Tien van de 55 nieuwe gondels zijn omgetoverd tot speciale gondels voor kinderen. Verschillende sprookjes, zoals Hans & Grietje en Sneeuwwitje, zijn afgebeeld op de cabines en tijdens de rit kunnen de kinderen deze ook nog beluisteren. Let deze winter dus extra goed op welke gondel je kiest, als je met je kids in Grächen bent.

De kids zijn dol op het 'vliegende tapijt'.

Iglo cinema

Het Walliser dorp Grächen is een populaire bestemming voor families met kinderen. Al sinds jaren moedigt Sisu de sneeuwvogel de kleintjes aan bij het maken van de eerste ‘sneeuwploeg’. In het SiSU Kids Park is ook van alles te beleven naast het skiën. In de ‘iglo cinema’ kunnen kinderen spelen met eskimo’s en sneeuwvogels, of kijken naar films. Glijbanen, vliegende tapijten en een echte snowtubing baan, als ouder hoef je niet bang te zijn dat je kind zich verveeld tijdens de wintersport.

Gunstige wisselkoers

Het is natuurlijk geweldig als de kinderen het naar hun zin hebben, maar is een wintersport in Zwitserland nog te betalen? Volgens diverse berichten in de media zouden wintersporters zich laten afschrikken door het feit dat de Zwitserse Frank momenteel zo ontzettend duur is. Veel slimme Zwitsers in de toeristenbranche hebben hier zo hun eigen oplossingen voor bedacht. Zo kun je, als je nu een vakantie boekt in Grächen, profiteren van een vaste wisselkoers van CHF 1,35 voor 1 euro. Dat is op de koers van vandaag (CHF 1,22) toch snel een korting van 10% op je vakantie. In Davos-Klosters wordt bij elke overnachting tot 23 december een gratis skipas gegeven.

De echte Zwitserlandganger

De Zwitsers doen er dus alles aan om hun land aantrekkelijk te houden voor wintersporters. Ik denk dat de ‘echte Zwitserlandganger’ ook dit jaar gewoon naar Zwitserland gaat. En terecht, wat mij betreft behoren de Zwitserse bergen ook tot de mooiste van de Alpen.

En jij? Stap jij deze winter in de sprookjesgondel van Grächen of kies je toch voor een andere wintersportland?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.