28 oktober 2011 door Kees in 'Nieuws', Materiaal''

Zie je het al voor je? Ski’s van twee meter of langer, lekker slank over de hele lengte, geen taillering en je buitenski belasten om de bocht door te gaan... Dat lijkt wel heel erg op ‘vroeger’, maar is veel dichterbij dan iedereen denkt.

Heerlijk genieten

Met de reuzenslalom op de Rettenbachgletsjer in Sölden werd afgelopen weekend het wereldbeker-wedstrijdseizoen geopend. Ach, wat was het weer heerlijk genieten op de Duitse publieke omroep ARD. Oud-Olympisch kampioen (Lillehammer, 1994) Marcus Wasmeier nam de kijker bij zonsopgang mee naar de top van het skigebied en keek daar naar de voorbereidingen van de voornaamste kanshebbers. Die hij natuurlijk allemaal kent – en zij hem. Vervolgens suisde hij met camera de piste af om de moeilijkste passages te laten zien. En dat al weer voor het 17e achtereenvolgende jaar.

Commentaar tijdens de wedstrijd

Het commentaar tijdens de wedstrijd was –zoals de laatste paar jaar gebruikelijk- in de deskundige handen van oud-wedstrijdskiër Thomas Barnerssoi. Weer zo’n kei die alle foutjes van de deelnemers direct kan vertalen in tijdverlies en fraai bochtenwerk in tijdwinst. Vooruit, het Eurosportcommentaar is de laatste jaren erg opgeknapt, maar er ontbreekt nog altijd een bepaalde passie. Of, anders gezegd: de Duitsers tonen een ongedwongen enthousiasme voor de sport en de bergen.

Veel blessures

In het commentaar van Barnerssoi viel me op dat er zo enorm veel wedstrijdskiërs geblesseerd zijn geweest of nog last hebben van blessures. Daarbij gaat het vooral om kruisbanden of rugproblemen. Typische blessures voor de reuzenslalom die worden veroorzaakt door de combinatie snelheid en extreme taillering van de ski’s. Je zag het ook zaterdag en zondag weer: één klein stuurfoutje leidt al tot het overdraaien van je ski en eigenlijk je hele lichaam. De internationale skifederatie FIS wil daar iets aan doen: langere ski’s die minder breed en platter zijn. Dat betekent in de praktijk een lagere snelheid en een grotere radius (langere bochten).

Kijkje in de wereld van de topskiërs

De ARD bood de kijker een zeldzaam kijkje in de wereld van de topskiërs, die waren uitgenodigd voor –echt waar- een ‘inspraakavond’. Een FIS-deskundige legde daar uit dat de nieuwe ski’s toch echt beter zijn voor je gezondheid. Daar stonden de grote jongens en meisjes dan. Opeens waren ze geen ster meer, maar leken ze werknemers van een bedrijf dat de zoveelste reorganisatie aankondigt. Bode Miller dreigde te stoppen en volgens Didier Cuche – die wat aantekeningen had gemaakt op een verfrommeld papiertje – leiden de nieuwe regels ertoe dat de jeugd geen uitdaging meer zou zien in het wedstrijdskiën.

Consumentenmarkt volgt wedstrijdsport

Omdat de materiaaltrends voor de gewone consumenten vaak het wedstrijdskiën volgen, moeten we er rekening mee houden dat de toekomstige ski’s dus weer iets gaan lijken op de latten van vóór de carveski. Want ook onder gewone skiërs is het aantal knieblessures flink toegenomen. Wie weet het nog: alle gewicht op de buitenski en binnenski lekker bijtrekken.


Ga maar vast oefenen!

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen