Skip to navigation Skip to main content

Fraaie blunder op jetset-terras

Als je ooit in de sjieke Zwitserse wintersportplaats Gstaad gaat skiën, onthoud dan de volgende terrassen: Olden en Rialto in het centrum en restaurant Waldmatte in het skigebied. En dan nog iets: de combinatie terras vol met celebrities en de Custom Air-skihelm van Salomon is dodelijk!

Speck mit Ei

Laatste vakantiedag alweer. Gelukkig heerlijke omstandigheden met een ’s nachts gevallen vers laagje sneeuw op de altijd rustige pistes aan de kant van Eggli en de Videmanette. We besloten bijtijds te stoppen en de vakantie te beëindigen in het besloten zijkamertje van restaurant Waldmatte in het buurtschap Chalberhöni. Sinds jaar en dag komen we hier lunchen. Precies op de taalgrens van Frans en Duits. Legendarisch is hier het bordje Speck mit Ei: een gigabord met ultrazout gebakken spek plus spiegelei. Heerlijk fout!

Terras propvol

De vrouw en de zoon van de eigenaar kennen hun Hollandse gasten na al die jaren goed. Al was het alleen al omdat de zoon getrouwd is met een Nederlandse. Eigenlijk hadden we graag buiten willen zitten, maar daar kun je geen tafel reserveren. Logisch, want het is er altijd propvol. En meestal niet met gewone mensen... Eigenlijk is het restaurant niet meer dan een boerenbedrijf annex lokale uitspanning die in de winter ook wat te doen moet hebben. Een familiebedrijf dat op de een of andere manier een enorme aantrekkingskracht heeft op de jetset. Ach ja: kun je altijd nog zeggen dat je gewoon bent gebleven. Een paar jaar geleden hebben we geprobeerd om stiekem de oude Franse rockzanger Johnny Hallyday te fotograferen. Zie het resultaat. Overigens is het maken van foto’s van jetsetters not done. Dat doe je gewoon niet. Maar wij wel, want wij zijn Nederlanders!

Opblaasbare helm

Omdat we zelf naar boven waren gereden, konden we onze skispullen in de auto achterlaten. Onze middenklasser misstond enigszins tussen de Jeeps en de Land Rovers, maar ach: een kniesoor die daar op let. Trots zette ik m’n gloednieuwe gifgroene Salomon-helm af. Het type Custom Air span je niet langer aan door het draaien van een wieltje. Achterin de helm zit een pompje waarmee je lucht blaast in een kussentje aan de binnenzijde van de helm. Gevolg is dat de druk gelijkmatig over je hoofd wordt verdeeld. Handig, al heb je wel het idee dat je ‘m flink moet oppompen voordat-ie niet meer zo beweegt tijdens het skiën.

Zien en gezien worden

Nadat ik de helm in de auto had achtergelaten ging ik via het terras naar de WC. Natúúrlijk via het terras, want in Gstaad is het: zien en gezien worden. Geen voor mij bekende gezichten dit keer, maar het viel me wel op dat bijna iedereen dit keer naar mij keek. Meer een blik van verbazing dan van herkenning overigens. Nou ja, misschien dachten ze dat ik ... eeeuh... lid ben van van een of ander koninklijk huis? Toen ik in de toiletspiegel keek schrok ik me dood. Ik zag eruit als een buitenaards wezen. Wat was er gebeurd? Ik had het kussentje in de helm simpelweg te hard opgeblazen. Zo hard dat de afdruk van het driehoekige kussentje zich in mijn voorhoofd had geperst. Het terras heb ik die middag niet meer gezien: ik kon gelukkig binnendoor naar ons eigen eetkamertje.

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.