9 januari 2019 door Michiel in 'Alpenweer'' | 0 Reactie(s)

Ook de komende periode gaan verschillende delen van het Alpengebied soms veel sneeuw zien. Met name in delen van Oostenrijk, waar de problemen al groot zijn, wordt de komende dagen nog veel meer sneeuw verwacht. Ook de Franse Alpen komen binnenkort eindelijk aan de beurt. Het hardnekkige hogedrukgebied boven de Britse Eilanden zakt naar het zuiden af, waardoor de stroming op termijn wat meer een westelijke voorkeur krijgt. Wintersporters in met name Oostenrijk zitten nu meer te wachten op een aantal dagen met rustig wintersportweer. Vooral vrijdag lijkt het eindelijk even wat rustiger te worden in de zwaar besneeuwde wintersportgebieden.

Nieuwe sneeuwdump voor de Noordalpen

Een lagedrukgebied trekt vandaag en morgen vanaf Polen al afzwakkend richting de Balkanlanden, terwijl een hogedrukgebied zich blijft ophouden nabij de Britse Eilanden. Tussen deze twee druksystemen in blijft een stevige noordstroming gehandhaafd en diverse storingen in deze noordstroming zorgen voor bewolking én sneeuwval. Opnieuw valt er in grote delen van Noord-Tirol en het Salzburgerland enkele tientallen centimeters sneeuw. Op sommige plaatsen komt er opnieuw een meter bij. Dit zorgt ervoor dat de overlast in de, inmiddels zwaar besneeuwde gebieden, nog groter wordt. Ook in Zwitserland en in de noordelijke delen van de Franse Alpen zal enige tijd sneeuw vallen, maar in beduidend mindere hoeveelheden. De sneeuwsituatie voor de Zuidalpen blijft door de aanhoudende nordstau vrij schrijnend, al hebben ze daar wel voldoende zon.

Webcambeeld: sneeuw in Faistenau

Veel sneeuw in Faistenau

Lawinegevaar blijft hoog, wordt mogelijk hoger

Vrijdag en zaterdag is het tijdelijk rustiger weer als een uitloper van een hogedrukgebied van noord naar zuid over het Alpengebied trekt. Achter deze rug van hogedruk draait de wind naar het westen tot noordwesten en neemt deze in kracht toe. Met die westen- tot noordwestenwind wordt mildere oceaanlucht aangevoerd, waardoor de vorstgrens op veel plaatsen stijgt naar ongeveer 1200 meter. Soms wat hoger of wat lager. Ook neemt de wisselvalligheid toe, waardoor er opnieuw sneeuw valt op veel plaatsen in het westelijk en noordelijk Alpengebied. In de lager gelegen dalen kan regen vallen, maar ook op hellingen waar een enorme hoeveelheid sneeuw is gevallen. Met een lawinegevaar van 3 of 4 op een schaal van 5 op dit moment, is het al oppassen geblazen, maar door nieuwe sneeuw en regen vanaf zondag, kan het lawinegevaar verder toenemen.

Wintersporters in de sneeuw in gerlos

De sneeuw komt met bakken naar beneden in Gerlos

Wisseldag minder extreem dan afgelopen weekend

Afgelopen weekend verliep de wisseldag in met name Oostenrijk chaotisch door de vele sneeuwval in Oostenrijk en Zuid-Duitsland. Dit weekend, vooral zaterdag, is het op de meeste plaatsen zelfs een lange tijd droog. Als er wat sneeuw valt, is het niet veel. Het verkeer zal dus niet zo veel hinder ondervinden in de meeste gebieden. Zondag ziet het er allemaal weer een stuk minder rooskleurig uit als zachtere lucht zich opdringt. In de loop van de nacht naar zondag valt vanuit het noorden in grote delen van het Alpengebied weer sneeuw. Alleen in de Zuidalpen blijft het vrijwel droog. Het is dus verstandig om zaterdag te vertrekken of om zondag zo vroeg mogelijk aan te komen in het Alpengebied. Vanwege de lagere drukte, zal de overlast hoe dan ook niet zo groot worden als een week geleden.

Samnaun webcambeeld met sneeuw

Ook Samnaun ontvangt flink wat verse sneeuw!

Handige weerlinks:

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen