7 januari 2019 door Michiel in 'Alpenweer'' | 0 Reactie(s)

De afgelopen dagen is er veel sneeuw gevallen. Met name de Oostenrijkse Alpen. Op sommige plekken viel meer dan 2 meter sneeuw. Het verkeer kwam daardoor op belangrijke wegen en passen muurvast te zitten. De komende dagen is het nog niet gedaan met de sneeuw. De zogenaamde nordstau zwakt weliswaar tijdelijk af, maar dat wil nog niet zeggen dat het stopt met sneeuwen. Sterker nog, vanaf dinsdag nemen de sneeuwkansen weer toe door nadering van nieuwe storingen. Aan de zuidflanken van de Alpen is het een stuk rustiger en zonniger.

Nordstau houdt aan

De enorme sneeuwdump van het afgelopen weekend heeft voor veel problemen gezorgd. Maandag is het met de sneeuwval iets rustiger en zijn er zelfs wat droge momenten. Dinsdag volgt er een nieuwe storing en krijgt de nordstau weer meer grip op de Alpen. Ook de Zwiterse Alpen krijgen nu met sneeuw te maken. Dinsdag en woensdag vallen er weer tientallen centimeters sneeuw. Met name Tirol en omgeving krijgt een flinke vracht sneeuw te verstouwen. Daarbij gaat het weer hard tot stormachtig waaien, waardoor de condities op de pistes verre van ideaal zijn. Aan de zuidflanken van de Alpenhoofdkam valt nauwelijks iets en schijnt de zon regelmatig. Het weerbeeld is daar een stuk vriendelijker, maar daar staat tegenover dat op sommige pistes de hoeveelheid sneeuw gering is. Sneeuwkanonnen doen daar nu hun werk.

Zon aan de zuidzijde van de Alpen

Aan de zuidzijde van de Alpen schijnt de zon

Problemen voor verkeer

Wintersporters die de komende dagen pendelen tussen de Alpen en Nederland moeten rekening houden met extra vertragingen. Maandag zullen de omstandigheden waarschijnlijk wel iets verbeteren, maar de nieuwe sneeuwval die vanaf dinsdag wordt verwacht zal met name in het zuiden van Duitsland en in Oostenrijk opnieuw voor problemen en langere reistijden gaan zorgen.

Sneeuw op de weg

Het was op zondag behoorlijk druk op de Duitse autobahn

Groot lawinegevaar

De verse sneeuw in combinatie met de wind zorgt voor lawines. Het risico is groot en er staan diverse waarschuwingen uit. De afgelopen dagen zijn er diverse lawines geweest en ook helaas weer slachtoffers te betreuren. Met de nieuwe sneeuw in aantocht zal het risico op lawines groot blijven.

Webcambeeld met sneeuw

Er is veel sneeuw gevallen in de Alpen

Aanhoudend wisselvallig

De tweede helft van de week blijft het wisselvallige weerbeeld aanhouden. Bewolking houdt de overhand en sneeuwval bij lage temperaturen ligt voor de hand. Alleen in het zuiden komt de zon goed door. 's Nachts vriest het matig, overdag is het iets boven nul.

(Beweeg met je vinger of muis over de kaart om de juiste regio te zien)

Skiën in Winterberg en Willingen

Iets dichter bij huis kan ook geskied worden. In Willingen en Winterberg is het nu nog niet optimaal, maar de komende dagen wordt verse sneeuw verwacht bij temperaturen rond het vriespunt. De condities zullen daar sterk verbeteren.

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen