Skip to navigation Skip to main content

Beginnen met wintersport: voorbereiding

1918 - Beginnen met wintersport: voorbereiding (1)

Van plan om deze winter voor het eerst te gaan wintersporten? Houd dan komende week het weblog van Snowplaza in de gaten. Wij weten naar welke bestemming je als beginner het beste kunt afreizen en waar je allemaal rekening mee moet houden. Vandaag beginnen we met de voorbereiding op de wintersport.

Een goed begin is het halve werk

Om optimaal van je wintersport te kunnen genieten is het belangrijk om al eens het gevoel op de ski’s gehad te hebben. Zo voorkom je dat je eerste weken alleen maar bestaan uit vallen en opstaan. Als je eenmaal de basistechniek onder de knie hebt, beleef je veel meer plezier aan je wintersportvakantie! Helaas hebben wij in Nederland geen bergen maar toch kun je je hier prima voorbereiden op de wintersport. Kies voor een paar lessen op een sneeuw-, borstel of rollerbaan. Alle drie prima mogelijkheden om alvast een voorproefje te krijgen op het echte werk.

Indoor skibaan

Skiën op een indoor skibaan komt door de sneeuw het dichtst in de buurt bij het echte werk. Om te ervaren hoe het is om te skiën op sneeuw is een indoor skibaan ideaal. In Nederland zijn er een aantal banen waar je prima naartoe kunt gaan voor het nemen van enkele lessen. Onder leiding van ervaren skileraren leer jij je eerste bochten draaien zodat je straks goed voorbereid bovenaan de helling in Oostenrijk of Zwitserland staat. Naast de echte sneeuw is ook het oefenen met de skilift een voordeel van een indoor sneeuwbaan.

Rollerbaan

Tegenwoordig kun je ook leren skiën op een zogeheten rollerbaan. Het is stukken voordeliger dan leren skiën op een sneeuwbaan en toch een prima manier om de basistechniek onder de knie te krijgen. Voordeel van de schuine stellage waarop een kunststof rol onder je door wordt getrokken is dat je kunt trainen zonder oponthoud en dat je persoonlijke begeleiding krijgt. Meestal wordt er aan maximaal twee personen tegelijk lesgegeven waardoor je alle aandacht krijgt. Wees niet bang voor valpartijen, de baan is valvriendelijk en wordt direct gestopt als het mis gaat.

Borstelbaan

De derde mogelijkheid is de borstelbaan. Deze banen zijn bekleed met kunstofmatten en worden glad gehouden met behulp van water. Je wordt gedwongen de skitechniek direct goed aan te leren aangezien ieder foutje gelijk staat aan een valpartij. Een borstelbaan is prima om je eerste meters op de ski’s te maken maar er kleeft ook een nadeel aan. Bij een val op een borstelbaan is de kans op een blessure groter dan bij een sneeuw- of rollerbaan, de ondergrond is immers harder. Maar mocht er een baan bij je in de buurt zijn, twijfel dan niet en neem enkele lessen! Bij de prijs van skiles op een borstelbaan zit de materiaalhuur vaak inbegrepen, het is niet verstandig met je eigen ski’s van de piste af te dalen.

Voordelen en nadelen

Iedere baan heeft zo zijn voor- en nadelen. Feit is dat ze alle drie een grote bijdrage kunnen leveren aan het plezier tijdens je eerste wintersport. Niets is zo vervelend als de hele week alleen maar op de oefenweide door te brengen. Als je de basistechniek al onder de knie hebt stoom je zo door naar een glooiende blauwe piste. Met een goede voorbereiding merk je dat alles stukken makkelijker gaat! Lijkt het je niks? Zorg dan in ieder geval dat je over een goede conditie beschikt. Je zult ervan versteld staan hoeveel energie dat wintersporten kost!

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.