Skip to navigation Skip to main content

Skiën in het voorjaar

1834 - Skiën in het voorjaar (1)

 

Koude handen en voeten, rode neuzen, beslagen brillen en koude spieren maken plaats voor een helder uitzicht, volle terrassen met vrolijke mensen en een hoog zonnebrillengehalte……………..
”En wat is het leven fijn, als de zon schijnt!”

De voordelen

Misschien is het voorjaar wel de meest aangename periode om te gaan skiën. Enige voordelen op een rijtje gezet:

    • Wakker worden en opstaan op het vakantieadres gaat een stuk gemakkelijker wanneer de zon al langzaam achter de bergen opkomt.
    • Je hoeft jezelf niet in te pakken als een eskimo, maar kunt volstaan met soepele en luchtige kleding.
    • Lekker lunchen op het terras en genieten van een stralend uitzicht.
    • Zon geeft energie en de dagen worden langer, de sporen van een uitgebreide après-ski worden de volgende dag sneller vergeten.
    • Het wachten in de rij bij de lift en de rit omhoog wordt een aangenamere bezigheid.

Toch is het verstandig om een paar belangrijke zaken in ogenschouw te nemen:

 

Liever kwaliteit dan kwantiteit

Wees een vroege vogel! Daar de sneeuwconditie aan het einde van de dag zijn sporen achterlaat is het aan te raden de vroege uurtjes mee te pakken en wellicht liever een late ‘après-lunch’ in te lassen.

Zorg voor goede en absorberende kleding

De warme temperaturen zorgen voor extra transpiratie. Goede thermo onderkleding is dus een must. Handig is het om je aan te kleden in laagjes, zodat je op ieder gewenst moment kunt aanpassen aan de temperatuur. Vergeet niet om je hoofd te blijven bedekken. Blijf een muts of helm te dragen om je lichaamswarmte vast te houden en om letstel te voorkomen en of te beperken.

Smeren maar!

Hoog in de bergen is de UV-straling vele malen hoger dan in het dal. Daarom is het erg belangrijk om je goed in te (blijven) smeren. Een zonnesteek komt eerder op de proppen dan je denkt en is echt geen pretje. Daarnaast is een hoofd als een tomaat ook geen florissante vertoning. Gebruik een vette zonnecrème met hoge beschermingsfactor, minimaal 25+. Gebruik geen crème op waterbasis, deze werken tegenovergesteld en kunnen de huid laten verbranden.

 

Kijk eens in mijn ogen!

De witte sneeuw werkt als een reflecterende spiegel. Bescherm je ogen dus altijd en goed. Draag een passende, UV- beschermende zonne- of skibril om je te beschermen tegen sneeuwblindheid en of andere pijnlijke taferelen. Let op! Ook als de zon even achter de wolken verdwijnt blijft de straling aanwezig. Zet je bril dus vooral niet af!

 

Hoe vullen we de maag?

Als allereerste met drinken, drinken, drinken!!! Hebben wij normaliter zo’n 2 liter vocht per dag nodig, in de bergen wordt deze behoefte verdubbeld door de hoogte. Bij een stralend zonnetje lonken de biertjes op het terras vanzelfsprekend, maar af en toe een rondje “wasser “ bestellen is echt een aanrader. Sporten op hoogte zorgt voor een rap vochtverlies, blijf dit dus aanvullen om fit en alert te blijven. Dat goede voeding helpt om beter energieker te zijn is ons allen bekend. Toch voelt men zich na een heerlijke kaisersmarren, germknödel of tiroler gröstl enigszins belemmerd om nog meters op de piste te gaan maken. Salades, soepen en broodjes zijn een goed alternatief om de motor draaiende te houden. En die hausgemachte specialiteiten smaken op het einde van de dag vaak nog beter.

Blijf alert!

Bij mooi weer, en een goed zicht wordt men over het algemeen een tikkeltje overmoedig en het breken van een persoonlijk snelheidsrecord wordt soms eerste prioriteit. Blijf echter voorzichtig en verantwoordelijk! Een ongeluk zit in een klein hoekje. Neem eens de tijd om de Fis piste regels door te lezen, zeker geen overbodige luxe!

Ik wens jullie veel zon, sneeuw en huttengaudi!

Winter Female Author 1

Over Diana

Tot haar 16e had Diana nog nooit op de lange latten gestaan, maar dat heeft ze daarna ruimschoots ingehaald. Ze haalde haar skilerarendiploma en St. Anton werd haar thuisbasis.