21 februari 2009 door Miranda in 'Algemeen''

Ik ben gisteren ongelofelijk lomp van achteren omver geskied door iemand die mij wilde inhalen. Ik was aan het snowboarden en draaide korte bochtjes. Op het moment dat ik de bocht met mijn rug naar de berg toe heb ingezet, en ik dus absoluut niet kan zien wat er van “boven” komt knalt er een skiër op me in.

Auw!

Als je zelf valt, kan je meestal nog wel iets van de val opvangen. Maar op het moment dat iemand vol achterop knalt kan je dat vergeten. Aangezien de skiër als het ware mijn board onder mij vandaan skiet, stort ik hard op mijn achterste en knalt mijn hoofd met een klap op de piste (lang leve de helm!). Vanuit mijn ooghoek zie ik dat de skiër gewoon doorskiet. Zonder enig nadenken floept er een “porca !!#^$@%&!!!” uit mijn mond, aangezien de kans groot is dat deze skiër Italiaans is.

Discussie

Ik krabbel overeind en ga achter de skiër aan. Het kan toch niet zo zijn dat die me omver skiet zonder ook maar even sorry te zeggen? De jongen in kwestie ziet me aankomen en kijkt mij minstens even boos aan als ik hem. “Wat maak jij me nou?” zegt ie “Waarom maak je een bocht als ik eraan kom en knal je op me?”. Ik ben niet snel boos en zeker niet als ik op de piste ben, maar ik sta nu echt bijna te koken, zeker omdat hij mij doodleuk de schuld geeft van onze botsing.

Pisteregels

“Misschien moet jij eerst de 10 pisteregels eens leren voor je jezelf met zo’n snelheid naar beneden stort!” zeg ik als ik hem bij het liftje heb opgespoord. “Aangezien jij van boven komt met een hogere snelheid moet je rekening houden met mij. Als je goed had gekeken kon je zien dat ik korte bochten draaide en had je kunnen inschatten waar je me had kunnen inhalen, je hoort afstand te houden als je iemand voorbij wilt.” Volgens mij geeft hij me indirect gelijk, want hij zegt niets meer en sluit aan bij de rij voor de lift. “Enne, je hoeft geen sorry te zeggen hoor!” grom ik hem nog na. De schade valt gelukkig mee; mijn hoofd bonkt slechts een paar uurtjes en die blauwe bil trekt vast snel weer weg.

Drukte

Aangezien de krokusvakantie begonnen is, wordt het op de meeste pistes in de Alpenlanden een stuk drukker. Zeker als het druk is, is het belangrijk rekening met elkaar te houden op de piste. Als je mensen wilt inhalen let dan goed op hun ritme, waar draaien ze hun bochten en houd veilige afstand om in te halen. Ga niet zomaar ineens stilstaan midden op de piste, maar doe dit altijd aan de rand op een veilige plek.

De tien pisteregels:

1. Rekening houden met anderen

Iedere skiër moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent.

2. Beheersen van snelheid en skistijl

Iedere skiër moet te allen tijde op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste.

3. Keuze van het spoor

De van achteren komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt.

4. Inhalen

Inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links, mits op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.

5. Invoegen en weer verder skiën

Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen.

6. Smalle plaatsen

Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Een ten val gekomen skiër dient een dergelijke plek zo snel mogelijk weer vrij te maken.

7. Klimmen en lopen

Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen.

8. Letten op tekens

Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen.

9. Verlenen van hulp

Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen.

10. Legitimatieplicht

Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij een ongeval zijn identiteit bekendmaken.

door Sigrid op 22 februari

Ik herken je ergenis maar al te goed. Ik zeg altijd Volgens mij ski ik met een bordje op mijn rug : Ik wil omver gesied worden. Ik ski nu zo'n 20 jaar en de keren dat ik van achter omver geskied ben zijn niet meer op 1 hand te tellen!! Zelf toen ik in de rij voor de lift stond te wachten(Kaprun) werd ik ondersteboven geskied. En ik word ook altijd het meeste kwaad dat ze maar zo doorskien of schaapachtig staan gaan lachen.... GGGrrr nou dat wat er dan uit mijn mond komt is hier niet voor herhaling vatbaar. Sinds deze winter dus ook met skihelm. Maar waar we nu waren(La Norma en buiten seizoen) was het een verademing.Toch blijft de skihelm op want je weet maar nooit. Bijna niemand op de piste en toch weten ze mij vast te vinden. Haha dat bordje he!! Let dus een beetje op mensen en verpest het niet voor de mensen die niet van die kamikazepiloten zijn maar gewoon graag relaxd naar beneden willen gaan!door jos op 22 februari

ik ben ook vanachteren aangeskiet en heb nu gekneusde ribben.Erg fijn. De "dader"stopte welen heeft me weer opmijn skies geholpen.Het kan dus wel,met fatsoen.door Wilma op 22 februari

Ook mij is dit overkomen, niet alleen dit jaar maar ook vorig jaar. Het is niet zo dat dat ik roekeloos ben of vreemde capriolen uithaal, het weer en daardoor het uitzicht was goed, maar ik was ook dit jaar weer de pineut. Dit keer was het een oudere man. Ik hoorde op een gegeven moment: "Ho,ho", en ja hoor, ik werd van achteren onderuit geskied . Die "aardige mijnheer" had mij een flinke opdoffer gegeven en ik lag enkele meters van hem verwijderd. Een attente skier ging bij hem vragen of het goed ging en ik hoorde hem wat mopperen. Die skier ging weer verder maar ging mij voorbij. De veroorzaker bleef liggen maar heeft niet eens aan mij gevraagd hoe het met me ging, hoewel ik hem recht in zijn gezicht aankeek. Boos over dit gedag, ben ik weer opgekrabbeld en verder gegaan. Ik heb helemaal niets tegen hem gezegd omdat ik zo beledigd was, wat een lompheid van die kerel !! Misschien had hij zich wel bezeerd, maar dat interesseerde mij op dat moment helemaal niet meer. Ik was wel heel blij dat ik mijn helm op had . Eigenlijk moet iedereen met een helm skien. Want al ski je zelf nog zo goed, dit garandeert niet dat je zonder kleerscheuren van de piste afkomt.Mijn oproep is, hou je aan de pisteregels!!!door Marlène op 24 februari

Ja , ook ik kan er van meespreken maar het liep minder goed af!!! In 2006 stond ik te genieten van het Zillertallgebied terwijl mijn zoon met de volegende zetellift naar boven kwam. Pardoes een oudere man kwam achteraan tegen mij gebotst viel letterlijk op mij en tewijl ik kreunsde van de pijn want ik was achterover gevallen op mijn staartbeen en met mijn schoenen nog steeds vastgehaakt in mijn skilatten!!!!!! De Charmante boer van één of ander Oostblokland stond op en pleegde brabbelde wat in een onbegrijpelijke taal en pleegde vluchtmisdrijf. Eencharmante getuige raapte mij op omdat ik daar niet toe in staat was. Het was dat of die man achteraan skiën maar hij verkoos mij te helpen. De pijn bleef aanhouden en de dokter teplaatse zei dat het om een zware kniekneuzing ging volgens de röntgenfoto's. O jééé, 4 maand later bleek de pijn enkel te verergeren en bleek bij nieuw onderzoek dat er verbrijzeld kraakbeen in de knie zat en werd ik nog dezelfde week geopereerd!! Met de rug gaat het minder goed en tot op vandaag ben ik nog steeds in behandeling bij de kiné. het 1e jaar kwam de reisverzekering tussen, maar nadien viel alles op mijn kosten en is dit ondertussen een duur lolleke geworden. Ondanks ik zware bobbelpistes probeer te vermijden laat ik mijn skivakantie's er niet door bederven en sta ik nu steeds met mijn gezicht nu naar de zetelliften te kijken als ik wacht of langs de zijkant van de piste. Misschien kunnen we in de toekomst met achteruitkijkspiegels op ons schouders skiën???Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen