13 maart 2011 door Gastredacteur in 'Reisverslagen''

Door Maud Veldkamp. Vandaag staat Männlichen op het programma. Met de bus dalen we af tot onderin het dorp. Daar begint de lange tocht met de eitjes naar boven. Mijn vader is verrukt, hier heeft hij vroeger gewandeld. En toen ik een klein meisje was, stonden we er op de camping. De eitjes komen over de kabel op ons af en het is net alsof ik mij in een zestigerjaren film begeef. Kleine rode dopjes, die net zo goed op de vergane glorie van een kermis hadden kunnen hangen.

Sentiment

Oude stalen deurtjes gaan krakerig open, het eitje bungelt heen en weer. De rode eitjes worden afgewisseld met een groene eitjes waarop een geel lint de Zwitserse advertentie voor Ricola onderstreept. Langzaam bungelend gaan we omhoog. Ik kijk naar mijn vader, zijn oude gerimpelde huid doorplooit zijn groene ogen. “Kijk Maud, daar is de camping van vroeger,” een traan druppelt door zijn wimpers en volgt het spoortje tussen de groeven van zijn huid.

Schilthorn

Eiger Nordwand en de Jungfraujoch, grootse namen, waanzinnige hoogten, mysteries verborgen in de scherpe snijdende wind. Gedachten gaan door mijn hoofd; hoeveel bergbeklimmers vonden hier de dood? Al meer dan honderd jaar gaat er een treintje tot aan de voet van de Jungfrau (Jungfraujoch). Techniek staat voor niets... maar ruim een eeuw geleden moet de aanleg een prestatie van formaat zijn geweest. Bij Kleine Scheidegg stappen we uit. Een magnifiek uitzicht op beide grootheden. Mijn voorkeur gaat uit naar de Eiger Nordwand, imposant, bruut en uitdagend. “Wollen Sie ein Kaffee?” Ik antwoord graag ‘ein Milchkaffee’ te krijgen. “Und Sie?”, vraagt de kelner aan mijn vader. En zo verpozen we een tijdje alvorens we de afdaling naar

James Bond

Een bijzondere locatie waar spectaculaire opnames voor een James Bond film zijn gemaakt (On her Majesty secret service). In de film wordt James achtervolgd en hij gaat écht als een kamikaze de berg af. De reis naar Schilthorn verloopt via Lauterbrunnen, een dal met bevroren watervallen die daardoor een surrealistische aanblik hebben. Samen met de nodige Japanners gaan we in de laatste gondel naar boven, waar we met een gespannen blik naar uitkijken.

Later in Amsterdam bekijk ik de James Bond film die is opgenomen in de overweldigende bergenzee van Schilthorn. En ik denk: “Wauw, supergaaf. Kon ik maar skiën als Bond!”

Deel I van dit verhaal gemist?

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar [email protected] en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen