12 maart 2011 door Gastredacteur in 'Reisverslagen''

Door Maud Veldkamp. Mijn vader is bijna 75. Ieder jaar zegt hij tegen mij dat dit jaar écht het laatste keer is dat wij samen gaan skiën. Maar ondertussen ging hij tot vorig jaar als een kamikaze de berg af terwijl ik dacht: “Hé, pa niet zo hard!” Dit jaar was dat anders. De hoogte, artrose in zijn knieën en de steile hellingen gaan hem nu toch parten spelen. Tijd om in te grijpen.

Grindelwald

Vele jaren achtereen zijn we in ons favoriete skigebied geweest onder de voet van de statige Matterhorn in Zermatt (Zwitserland). Nu kozen we voor Grindelwald. Minder hoog en logistiek minder complex. Het makkelijkste en buitenste skigebied is First. Een gondeltje brengt ons op de top van de berg waar nog een volgend liftje staat te wachten. Glooiende pistes liggen voor ons, evenals knisperfrisse sneeuw en als we omhoog kijken, zien we een strakblauwe lucht waar zwarte kraaien omtrekkende bewegingen maken. Ik heb nieuwe ski´s, in het begin wat onwennig, maar al snel zwier ik door de bochten. Mijn vader heeft een brede glimlach op zijn gezicht: “Goh Maud, wat is het toch weer fantastisch om op de latten te staan.”

Glühwein

In het straatje van ons appartement laten we ons verleiden door de spijsachtige geuren die dampend van de koperen pot glühwein afkomen. Om de gebruikelijke après-ski in het appartement voor te zetten, vind ik een kleine wijnbodega. Een charmante oudere vrouw met een leesbrilletje op het puntje van haar neus, staat achter de toonbank. Zij is omgeven door grote wijnvaten met de bekende Franse namen, maar daar gaat mijn verlangen niet naar uit.

Zwitserse wijn

In mijn beste Duits vraag ik: “Gutentag, was sind die schönste Schweizerische Weinen der Sie verkaufen?” De vrouw neemt mij in haar verhaal mee door diverse wijngaarden van Zwitserland en vertelt over de karakteristieken van de druivensoorten. Eén van mijn gedragseuvels is dat ik niet kan kiezen… Met rode koontjes sta ik even later buiten met een doos met zes flessen van dit goddelijk vocht. Althans dat moet nog blijken. Naderhand kan ik de Zwitserse wijnen het best vergelijken met de Elzaswijnen, van kruisbessen tot diepere donkere bijenhoning, lychee afgemaakt met een vleugje kaneel.

Morgen deel II van het weblog. Maud en haar vader zoeken onder meer de pistes van de Männlichen op.

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen