17 februari 2011 door Kees in 'Opmerkelijk''


Waarom kom je zo weinig donkere mensen tegen op de skipiste? Te koud misschien? Of is dat een vooroordeel waar je je niet zo gemakkelijk aan moet bezondigen als ‘witte’ skiër?

Fanatieke skiër

Mijn collega Mea kan goed skiën, héél goed zelfs. Zeker als je haar leeftijd in aanmerking neemt. Zo’n 35 jaar geleden begon haar skicarrière op de pistes van het Oostenrijkse Ellmau. Om haar techniek bij te houden, traint ze 8 maanden per jaar op een indoorbaan in Amsterdam. Tot zover niets bijzonders, behalve dan dat ze er dus héél veel voor over heeft om nog lang op de lange latten actief te blijven.

Surinaamse

Nu het bijzondere deel: Mea is Surinaamse. En donkere mensen zie je niet veel op de piste. Dat blijkt ook wel uit de opmerkingen die ze af en toe krijgt. Meestal zijn die een uiting van verwondering én bewondering. Verwondering over het feit dat een donkere dame de skipistes onveilig maakt. En bewondering omdat ze dat ook nog eens op een heel goede manier doet.

Opmerkingen

Toch raar dat sommige mensen daar spontaan iets over te menen moeten zeggen tegen Mea. Want wat maakt het nou uit of een skiër wit, geel of zwart is? Toen wij met de collega’s vorige maand het skigebied van Saalbach Hinterglemm bezochten, maakte een Nederlandse skister het wel erg bont. Midden in een vol restaurant zei ze met luide stem: ‘Gôh, een donker meisje dat skiet. Dát heb ik nog nooit gezien.’ Om er tamelijk ondoordacht aan toe te voegen: ‘Niet dat dat erg is hoor...’ Mea was terecht een beetje geploft, en reageerde lekker cynisch: ‘Och ik probeer met vallen en opstaan naar beneden te komen.’ Toch gek: waarom zouden sommigen nou denken dat donkere mensen niet kunnen skiën?

Geen antwoord

Dit bracht mij wel op de vraag waarom je inderdaad zo weinig donkere mensen op de piste ziet –althans in Europa. Ook Mea kan daar geen antwoord op geven, ook niet na rondvraag onder familie en kennissen. Ja, de meesten lijkt wintersport enorm koud. Dat doet me denken aan de Limburgse –maar zeer donkere- jongeman die ik onlangs in een skibus tegenkwam. Het was één van de warmste dagen in de Alpen (op 2000 meter bijna 10 graden plus) en in de bus steeg de temparatuur tot bijzonder zweterige waarden. Desondanks had de jongen een imposante nep-bontmuts op z’n hoofd, mét de oorkleppen naar beneden! Op mijn vraag of hij een winterinval verwachtte, lachte hij zijn parelwitte tanden bloot en zei met een onvervalste zachte G: ‘Ik dacht dat het veel kouder zou zijn. Die muts had ik al gekocht, dus dan zet ik ‘m op ook!’

Kosten of cultuuraspect?

Het is moeilijk bij benadering aan te geven welke redenen er nog meer kunnen zijn. Spelen de kosten een rol? Of vinden donkere mensen dit een typische blanke sport, waar je om die reden niet aan meedoet? Misschien is er ook sprake van een cultuuraspect? Als je niet met skiën in aanraking komt, zul je de stap naar de sneeuw niet zo snel zetten? Of zijn donkere mensen gewoon verstandiger dan hun blanke landgenoten? Want wie gaat er nou voor de lol hals-und-beinbruch riskeren?
Wie het weet, mag het zeggen.

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen