Skip to navigation Skip to main content

Les Deux Alpes: nieuwe 3S-lift vervangt Jandri Express

Les Deux Alpes ondergaat de komende jaren grote veranderingen. Er liggen plannen op tafel voor de vervanging van meerdere liften en ook op het gebied van kunstsneeuw wil het skigebied stappen zetten. Met de eerste fase van dit project is men afgelopen voorjaar al begonnen. Dit heeft geresulteerd in de komst van de nieuwe 8-persoons stoeltjeslift La Toura. In totaal wil Les Deux Alpes binnen nu en vijf jaar maar liefst 500 miljoen euro in het skigebied investeren.

Nieuwe stoeltjeslift La Toura

De nieuwe 8-persoons La Toura stoeltjeslift vervangt de 3-persoons Lac Noir en de 4-persoons La Toura stoeltjesliften. In dit gedeelte van het skigebied ligt het Les2Alpes Freestyle Land. Voortaan staan freestylers binnen vier minuten weer bovenaan het snowpark om aan de volgende run te beginnen. De 8-persoons La Toura heeft een capaciteit van 3600 personen per uur, waardoor wachtrijen in dit deel van het skigebied tot de verleden tijd behoren.

Cijfers & feiten van de nieuwe La Toura stoeltjeslift in Les Deux Alpes

Bergstation: La Toura Lengte: 1100 m
Hoogte bergstation: 2897 m Hoogteverschil: 265 m
Snelheid: 5 m/sec. Tijd: c.a. 04:00 min
Stoeltjescapaciteit: 8 personen Capaciteit: 3600 pers./uur
Aantal stoeltjes: n.b. Plaats: Les Deux Alpes

 

Reorganisatie van het skigebied

De komende jaren gaan er nog veel meer stoeltjesliften vervangen worden in Les Deux Alpes. Voor aanvang van wintersportseizoen 2019/2020 staan er nieuwe liften gepland in de sectoren van Les Crêtes, Le Thuit, Le Super Venosc en Pierre Grosse. Deze grote reorganisatie in het skigebied is nodig om het wintersportpubliek beter te kunnen spreiden. De hoofdroute in het skigebied, de blauwe Jandri 2 piste en Jandri Express 2 gondel, is momenteel vaak té druk.

Investeringen in kunstsneeuw

Hoewel Les Deux Alpes over een gletsjer beschikt, wil het skigebied ook investeren in kunstsneeuw. Om de lager gelegen pistes in conditie te kunnen houden, wordt er tussen het voorjaar van 2019 en 2021 gewerkt aan een nieuw waterreservoir (La Mura) en een verbetering van het leidingnetwerk. Ook komen er extra sneeuwkanonnen tussen Les Crêtes (2100 m) en Le Grand Nord (2600 m). Doel is om uiteindelijk minimaal 30% van het pisteaanbod van kunstsneeuw te kunnen voorzien. Momenteel beschikt Les Deux Alpes over 250 sneeuwkanonnen, waarvan er 6 op de gletsjer staan.

Nieuwe 3S-lift vervangt de Jandri Express

Tussen 2020 en 2023 staat ook de vervanging van de Jandri Express op de planning. Deze gondel met cabines voor 20 personen is in gebruik sinds 1985 en sterk verouderd. Hiervoor moet een moderne 3S-lift in de plaats komen, waarvan de capaciteit drie keer hoger ligt (4000 t.o.v. 1200 wintersporters per uur). De liftverbinding tussen Les Deux Alpes en L'Alpe d'Huez moet in 2022 gerealiseerd zijn. Deze lift gaat gebouwd worden tussen Auris En Oisans en Mont de Lans.

Meer informatie over Les Deux Alpes

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.