Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: koude lucht verovert de skigebieden

Een hogedrukgebied trekt de komende dagen langzaam vanaf de Golf van Biskaje naar de Scandinavische landen. Met een noordelijke tot noordoostelijke stroming, stroomt koudere lucht over Centraal- en West-Europa uit. Op veel plaatsen in het Alpengebied en in de Duitse skigebieden is in de afgelopen dagen sneeuw gevallen. Met het binnenstromen van de koude lucht blijft de sneeuw boven de 500 meter zeker tot aan het weekend liggen. In het weekend komen oceaanstoringen dichter in de buurt van Europa, waardoor er zachte lucht over de wintersportgebieden uitstroomt.

Veel skigebieden weer wit

Sinds afgelopen vrijdag is er op veel plaatsen in West- en Centraal-Europa veel neerslag gevallen. In de Duitse skigebieden viel zo'n 40 millimeter neerslag, in de Alpenlanden plaatselijk meer dan 80. Veelal boven 1000 meter, maar afgelopen zondag ook boven 500 meter, viel de neerslag als sneeuw. Veel gebieden in het noordelijk Alpengebied en in het Duits middelgebergte werden daardoor bedekt door een flinke laag sneeuw. In de Zuidelijke Alpen is in de afgelopen dagen minder sneeuw gevallen. Door een nordstau heerste in die gebieden een föhneffect, waardoor het daar warmer was en grotendeels droog met meer zon.

Längenfeld in het Ötztal is bedolven onder een laag verse sneeuw

Koude lucht conserveert sneeuw

Koude lucht wint de komende dagen steeds meer terrein in Europa. Omdat de temperatuur boven de 500 meter beneden het vriespunt ligt, blijft de sneeuw daar goed liggen. In de koude lucht komen met name maandag en dinsdag nog een paar buien voor en dat kan lokaal goed zijn voor een paar centimeter sneeuw. Doordat een hogedrukgebied boven Scandinavië komt te liggen, krijgen oceaanstoringen in elk geval tot het weekend geen kans om de Alpen te bereiken. In Duitsland is het rustig en droog met hier en daar zon. In de Alpen is dat een heel ander verhaal. Daar zorgen neerslaggebieden voor veel sneeuw in de westelijke- en noordelijke Alpen. Op sommige plaatsen kan tot in de dalen meer dan 50 cm sneeuw vallen. Vanaf woensdag wordt het rustiger en is het vaker droog.

Ook in Saalbach heeft het flink gesneeuwd

Omslag lijkt zeker

Een omslag naar een zachter weertype lijkt op basis van de huidige berekeningen vrijwel zeker. Het Scandinavisch hogedrukgebied verplaatst zich vanaf het weekend geleidelijk verder zuidoostwaarts. Hierdoor komt de deur voor de welbekende oceaanstoringen weer op een kier te staan. In de loop van het weekend breidt zachte lucht zich steeds verder uit over het Europese continent uit. Daardoor stijgt de vorstgrens op de meeste plaatsen tot boven 2000 meter. De hoger gelegen gebieden kunnen dan opnieuw verse sneeuw verwachten, maar in de lager gelegen gebieden zal de neerslag voornamelijk als regen vallen. Ook op de langere termijn lijkt het zachte weertype stand te houden.

Aan de zuidkant van de Alpen is het droog, zoals hier op de Seiser Alm in Zuid-Tirol

Handige weerlinks:

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.