10 december 2018 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep''

De afgelopen weken hebben we regelmatig aandacht besteed aan wintersport in één van de beste regio’s van Italië: Zuid-Tirol. Stoere bergen en la dolce vita, dat is een heerlijke combinatie. In dit laatste artikel over Zuid-Tirol staat de grootste alm van Europa centraal: Seiser Alm, of Alpe di Siuisi in het Italiaans. Dit hoogplateau met geweldige uitzichten op bekende bergen van de Dolomieten, is een ideale plek voor een wintersport met de hele familie, maar ook een mekka voor langlaufers.

Zuid-Tirol: het best bewaarde geheim van Italië

Zuid-Tirol is de meest noordelijk gelegen regio van Italië en grenst direct aan Oostenrijk. Ooit behoorde dit gebied tot Oostenrijk, maar inmiddels vind je er de ideale mix tussen het Alpenleven en het goede Italiaanse leven: zon en heerlijk eten. In een groot gedeelte van Zuid-Tirol praat men Duits, wat voor veel vakantiegangers erg prettig is. De woeste rotspartijen van de Dolomieten zijn beroemd over de hele wereld en maken op iedere bezoeker direct een onvergetelijke indruk.

Paardenslee op de Seiser Alm met de zon

Foto: © Seiser Alm Marketing - Manuel Kottensteger

Natuurpark Sciliar-Catinaccio/Schlern-Rosengarten

In 1974 werd het natuurpark Sciliar-Catinaccio/Schlern-Rosengarten opgericht. Het park telt ruim 7.000 hectare en is goed ontsloten door bussen en bergliften. Het natuurpark dankt haar naam aan de berg Schlern (Monte Sciliar in het Italiaans), dat samen met het Catinaccio massief en haar vele rotspunten, een bekend plaatje is in de Dolomieten. Vooral de ‘enrosadira’, het fenomeen dat de rotsen roze kleuren tijdens het schemeren, is iets dat op iedere bezoeker veel indruk maakt. De Seiser Alm is onderdeel van dit natuurpark, en dit betekent dat je altijd uitzicht heb op een prachtige natuur.

Uitzicht op het Natuurpark Sciliar-Catinaccio Schlern-Rosengarten

Foto: © Seiser Alm Marketing - Helmuth Rier

Seiser Alm: skiën met fenomenaal uitzicht

Wanneer je gaat skiën op de Seiser Alm zul je direct onder de indruk zijn van het prachtige uitzicht rondom. De zonnige pistes zijn over het algemeen niet al te moeilijk, wat ze ideaal maken voor families en minder gevorderde skiërs. Maar voor de gevorderde wintersporters zijn er ook enkele rode en zwarte pistes. Seiser Alm telt samen met Val Gardena 175 km aan pistes en 80 liften. Dat maakt dit de grootste skiregio van de Dolomieten. Families komen graag op de Seiser Alm en dat is niet voor niets: kindveilige skilften, een prachtig kinderland en de vriendelijke heks Nix zorgen ervoor dat het de kleintjes aan niets ontbreekt.

Pistekaart Seiser Alm
Klik op de pistekaart om te vergroten.

Skitochten: Sella Ronda en de Seiser Alm Ronda

De Sella Ronda is zonder twijfel één van de bekendste en mooiste skirondes ter wereld. De 40 km lange tocht, waarvan je er 26 skiet, leidt je rondom het Sella Massief door vier verschillende valleien. Ook de Seiser Alm heeft een eigen skitocht: de Seiser Alm Ronda. Deze staat garant voor plezier voor wintersporters van alle leeftijden. De tocht loopt langs 7 stations die herkenbaar zijn aan houten pilaren. De stations vertellen de verhalen van heksen en tovenaars wat natuurlijk super leuk is voor de kids, terwijl de ouders genieten van het sprookjesachtige landschap.

Langlaufen met mooi weer in Seiser Alm / Alpe Siusi

Foto: © Seiser Alm Marketing - Helmuth Rier

Tips voor een wintersport in de vakantie regio Seiser Alm

  • Swing on Snow: een 8-daags gratis muziekfestival op de piste van 17 t/m 24 maart. Geniet van jazz, soul, pop en klassieke muziek.
  • Ga langlaufen op de 80 km loipes die het gebied telt. Door de hoge ligging van de loipes, tussen de 1800 en 2200 meter, hoef je je over de sneeuw geen zorgen te maken.
  • Wist je dat je ook op de alm zelf kunt slapen? Direct aan de pistes vind je diverse accommodaties.

Meer informatie over Seiser Alm >

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.