Skip to navigation Skip to main content

Mentelity Games 2019: uniek event in Saas Grund

17106 - Mentelity Games 2019: uniek event in Saas Grund (2)

Van 10 t/m 12 april 2019 worden in het Zwitserse Saas Grund voor de eerste keer de Mentelity Games georganiseerd. Een uniek evenement voor mensen met een lichamelijke handicap en hun familie en vrienden. Initatiefneemster van dit evenement is paralympisch snowboardster Bibian Mentel die de organisatie samen met een grote groep vrijwilligers op zich neemt. 3 dagen lang gaan mensen met een ‘lichamelijke uitdaging’, zoals Bibian het zelf graag omschrijft, de pistes van Saas Grund op om samen wintersport te ervaren en vooral heel veel plezier te beleven.

Nieuw event van de Mentelity Foundation

Bibian Mentel is oprichtster van de Mentelity Foundation, een organisatie die zich inzet om het leven van mensen met een lichamelijke handicap te verbeteren en aan te zetten tot bewegen en sporten. Bibian was de laatste tijd veelvuldig in het nieuws naar aanleiding van haar derde boek ‘Leef’, waarin ze beschrijft hoe ze na negen keer de diagnose kanker de knop om kon zetten om te leven. In 2000 verloor Mentel haar onderbeen ten gevolge van kanker, maar ze gaf haar snowboardcarrière niet op. Ze zette zich in om het snowboarden op de Paralympische Spelen te krijgen, waar ze in 2014 een gouden medaille behaalde op het onderdeel snowboardcross. In 2018 won ze 2 gouden medailles tijdens de Spelen in Pyeongchang. Naast diverse evenementen in de sneeuwhallen in Nederland, waar mensen met een lichamelijk uitdaging de mogelijkheid krijgen om te leren skiën of snowboarden, gaat Mentel en haar team in 2019 de Zwitserse sneeuw in voor de eerste editie van de Mentelity Games.

Bibian Mentel met haar gouden medaille tijdens de Paralympische Spelen

Bibian Mentel met één van haar gouden medailles tijdens de Paralympische Spelen (Foto: © Mentelity Foundation)

Skigebied voor de Mentelity games: Saas Grund

De Mentelity Games vinden plaats in het overzichtelijke skigebied van Saas-Grund. De Bergbahnen van dit 37 km tellende skigebied stonden direct open om samen dit event te organiseren. Voor de deelnemers en hun familie en vrienden is het een prettig skigebied, omdat het niet al te groot is en je ook als niet-skiër met de gondellift gemakkelijk middenin het gebied kunt komen. Daarnaast is het dorp betaalbaarder qua accommodaties dan het nabijgelegen Saas-Fee. Naast de Bergbahnen van Saas Grund, is MK Skiservice, winnaar van de Snowplaza Award voor beste skishop van 2018, een belangrijke partner in de organisatie van dit evenement.

Mentelity Games: lessen en clinics voor beginners en gevorderden

Tijdens de Mentelity Games krijgen mensen met een lichamelijke handicap de mogelijkheid om in de Zwitserse sneeuw kennis te maken met skiën en snowboarden. Bij aankomst kunnen de deelnemers zich eerst melden in de ‘Knowledge street’. Hier wordt samen met experts gekeken naar de mogelijkheden voor de komende dagen: welke sport is haalbaar en welke materialen en middelen kunnen hiervoor ingezet worden. Er worden lessen gegeven in zitski’s en gesnowboard met proteses. Ook ervaren wintersporters met een ‘lichamelijke uitdaging’ kunnen hun skills verbeteren tijdens diverse clinics op het gebied van toerskiën, freestyle en slalom.

Merijn Koek op snowboard in Canada

Paralympisch sporter Merijn Koek kwam onlangs nog in het nieuws doordat zijn beenprotese was gestolen uit zijn auto (Foto: © Mentelity Foundation)

Stars of Mentelity

Tijdens de laatste dag van het event worden door de organisatie de Stars of Mentelity bekendgemaakt. Deelnemers die uitblinken qua ‘mentelity’, de grootste smile hebben tijdens hun afdalingen of anderen helpen, maken kans op een award. Het gaat hierbij dus niet om de beste of snelste deelnemers, maar om de deelnemers met de beste mentaliteit of progressie tijdens de Mentelity Games.

Bibian Mentel op haar snowboard in een indoorhal

Bibian Mentel in de indoorhal (Foto: © Mentelity Foundation)

Fundraising tijdens de HOHSAAS op 30 maart 2019

Een groot deel van het budget dat noodzakelijk is voor de organisatie van de Mentelity Games wordt opgehaald tijdens een ander nieuw event: HOHSAAS. Op 30 maart starten om 04.00 uur ’s ochtends maximaal 100 skiteams aan een 12 uur durende ‘knock out’ race. Hierbij strijden de teams, bestaande uit 3 professionele racers, om de titel waarbij na 6 en 9 uur de 25 langzaamste teams de race moeten verlaten. Het sponsorgeld dat de teams moeten betalen om deel te nemen aan de race komt geheel ten goede aan de Mentelity Games.

Deelnemen of donateur worden?

Wil jij graag deelnemen aan dit unieke event in Zwitserland of draag je het initiatief een warm hart toe, kijk dan voor meer informatie op de website van de Mentelity Games.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.