11 november 2018 door Thijs in 'Après-ski''

Après-ski zonder namen als DJ Ötzi, De Lawineboys en Peter Wackel is niet compleet. Wanneer de hits van deze artiesten niet worden gedraaid, ga je niet met een voldaan gevoel naar huis. Het zijn de helden van de après-ski. De iconen die voor de hits hebben gezorgd die wij uit volle borst meezingen. Zonder de 10 namen in deze lijst was de après-ski nooit zo geweest, zoals wij die nu kennen.

#1. DJ Ötzi

‘Ein Stern’, ‘Sweet Caroline’, ‘7 Sünden’, en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Niemand die meer succesvolle après-ski hits op z’n naam heeft staan dan DJ Ötzi. De Oostenrijker, die eigenlijk Gerhard Friedle heet, brak in 1999 door met de superhit ‘Anton aus Tirol’. Sindsdien levert hij aan de lopende band après-ski klassiekers af. Kenmerk van DJ Ötzi is het witte gebreid mutsje, dat hij altijd draagt.

#2. De Lawineboys

De Lawineboys zijn misschien wel de grondleggers van de Nederlandse après-ski. Ruim 15 jaar geleden begonnen Addie Compen en Koen van Steenbergen als feest dj’s, maar al snel kwamen ze met een eigen repertoire. ‘Wat zullen we drinken’ vormde hun definitieve doorbraak en daarna volgden de hits elkaar in sneltreinvaart op: ‘Als we gaan’, ‘Over 100 jaar’ en ‘Seks met die kale’. Bovendien waren de Lawineboys jarenlang eigenaar van het Après Ski Paleis in Hinterglemm.

#3. Peter Wackel

Van Peter Wackel kan je inmiddels stiekem heel wat hits meezingen. De Duitse partyzanger is niet alleen veel in de après-ski te vinden, maar ook in de kroegen en bars op Mallorca. Hij is een meester in het omvormen van al bestaande hits. Op zijn discografie prijken onder andere ‘Joana (Du geile Sau)’, ‘Es gibt nu ein Gas – Vollgas’, ‘Woochenende!’ en ‘Scheiss drauf!’.

#4. Rob Ronalds

Westendorf, Gerlos, Sölden, Kirchberg, waar heeft Rob Ronalds niet op de bühne gestaan? De Amsterdammer weet er overal een feestje van te maken en gaat al heel wat jaren mee in het wereldje. Tot zijn hits mogen klassiekers als ‘Mariandel’, ‘Och was ik maar…’ en ‘Haar rode lampie’ gerekend worden.

#5. Mickie Krause

Een ietwat foute coupe met blond piekhaar en een opvallende zonnebril, het is het onmiskenbare uiterlijk van Mickie Krause. Bij de Duitser zit het entertainen in het bloed en hij staat al bijna 20 jaar aan de top van de après-ski wereld. Iedereen kent het nummer ‘Schatzi, schenk mir ein Foto’ en ook ‘Sie hatte nur noch Schuhe an’ en ‘Ich bin Solo’ zijn uitgegroeid tot après-ski knijters.

#6. Üdo Jürgens

Üdo Jürgens (1934-2014) mag in deze lijst niet ontbreken. De Oostenrijker was geen uitgesproken après-ski zanger, maar toch wisten zijn hits wel door te dringen tot het wereldje. ‘Aber bitte mit Sahne’ is een absolute klassieker die nog altijd grijs wordt gedraaid.

#7. Hansi Hinterseer

Hansi Hinterseer, de skiënde Schlagerzanger uit Kitzbühel is een après-ski fenomeen. Ooit was hij Oostenrijks kampioen op de ski’s, nu staat hij te schitteren op het podium. Hansi draag zijn coupe soleil al jaren met trots terwijl hij hits als ‘Hände zu Himmel’ en ‘Du bist mein Leben’ ten gehore brengt. Het après-ski publiek heeft Hansi Hinterseer al jaren in hun harten gesloten.

#8. Wolter Kroes

Waar Wolter Kroes is, is het feest! Tijdens de winter trekt hij in Oostenrijk van feestcafé naar feestcafé om tussendoor zelf ook nog even op de ski’s te staan. Iedereen is bekend met het repertoire van de goedlachse Wolter. Al bij de eerste tonen van ‘Viva Hollandia’, ‘Ik heb de hele nacht liggen dromen’ of ‘Wat een heerlijke dag’ zit de stemming er in!

#9. Der Rudi

Van z’n vele hits moet hij het niet hebben, maar toch is hij onmiskenbaar een après-ski icoon. Der Rudi groeide, dankzij een bierreclame, van anonieme geitenboer uit tot de bekendste skileraar van de Alpen. De kreet, “Héééé.....biertje?" zal voor altijd aan hem verbonden blijven. In de onderstaande video kun je zien hoe Mike & Frank van skiinformatie.nl skiles kregen van Der Rudi.

#10. Jij!

De namen in deze lijst kunnen voor nog zoveel hits zorgen, maar zonder ons is er geen après-ski! Jij en ik die na afloop van de wintersportdag samenkomen om de dag gezellig af te sluiten verdienen ook een plek in deze top 10. We proosten op het leven, zingen uit volle borst mee en sluiten vriendschappen voor het leven. Wanneer mogen we weer?

Klik hier voor alle weblogs over après-ski >

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.