Skip to navigation Skip to main content

Wintersport in Zuid-Tirol: Alta Badia

17001 - Wintersport in Zuid-Tirol: Alta Badia (1)

Alta Badia is onderdeel van ’s werelds grootste skinetwerk, de Dolomiti Superski met ruim 1200 km aan pistes. Deze vallei in het Italiaanse Zuid-Tirol is een ideaal uitgangspunt voor mooie skitochten, zoals de zeer bekende Sella Ronda, maar ook de minder bekende Lagazuoi en la Crusc tochten die minstens zo indrukwekkend zijn. Tel daarbij op de vele zonuren die Zuid-Tirol kent en het heerlijk eten. Alta Badia is een van mijn persoonlijke favorieten.

Zuid-Tirol: mix tussen de Alpen en de mediterranee

Het fijne van wintersporten in Zuid-Tirol is dat je ‘the best of both wordls’ krijgt. Het heerlijke bergleven van de Alpen, gecombineerd met het Italiaanse dolce vita en de mediterrane invloeden. Deze combinatie zie je niet alleen terug op je bord met eten, maar ook in de cultuur en zelfs in het landschap. Ooit palmbomen in de bergen gezien? In Zuid-Tirol kom je ze tegen. En een berggerecht verfijnd met mediterraanse kruiden? In Zuid-Tirol kun je het bestellen.

Alta Badia: 500 km aan pistes

Alta Badia ligt op 1017 km vanaf Utrecht middenin het hart van de Dolomieten. Vanaf de Brenner Autobahn rijd je in ongeveer een uur naar dit ultieme skidal. Vanuit Alta Badia heb je toegang tot 500 km aan pistes en met de Dolomiti Superskipas heb je in totaal 1200 km pistes tot je beschikking in de hele regio. Dit maakt Alta Badia een perfecte bestemming voor wintersporters die houden van het maken van lange dagtochten en tussendoor graag genieten van heerlijk eten in de knusse berghutten.

Alta badia: 500 km aan pistes

Foto: © Alta Badia, Alex Moling

Perfect uitgangspunt voor de Sella Ronda

Alta Badia is een ideaal startpunt voor de bekende en mooie skironde Sella Ronda. Deze 40 km lange skitocht voert je rondom het imposante Sellamassief en door 4 verschillende valleien. Het is zonder twijfel één van de beroemdste skitochten van de Alpen en eigenlijk zou iedere wintersporter deze ronde een keer in zijn leven moeten maken. De liften zijn over het algemeen snel en erg goed op elkaar aangesloten. Je skiet de hele dag op verschillende pistes en je komt langs veel berghutten waar je tussendoor even kunt bijtanken.

Perfect uitgangspunt voor de Sella Ronda: Alta Badia

Foto: © Alta Badia, IDM Südtirol, Alex Filz

Lagazuoi skitour: minder bekend, enorm indrukwekkend

De Lagazuoi skitour is een stuk minder bekend dan de Sella Ronda, maar zeker niet minder indrukwekkend. Het is een tocht waarbij je niet alleen door een waanzinnig mooi landschap skiet, maar ook een stukje geschiedenis meepakt. Op de berg waar deze skitour zijn naam aan dankt, werd namelijk flink gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Je start op de 2778 meter hoge berg Lagazuoi, die je via een gondellift vanaf de Falzaregopas bereikt. Vervolgens daal je af over een rode piste die 1130 meter hoogteverschil overbrugt en je misschien wel het mooiste uitzicht van de Dolomieten geeft. Je skiet door kloven en aan het einde van de dag kleuren de omliggende rotsen rood. Onderweg kun je stoppen bij de sfeervolle Scotoni hut of de Capanna Alpina. Eenmaal beneden kun je gebruik maken van een zeer bijzondere ‘skilift’: paarden trekken de skiërs terug naar de overige skiliften in Alta Badia.

Skitour La Crusc: ideale tocht voor families

Wil je samen met de kids ook eens een skitocht maken, dan is de skitour La Crusc een prima toer om mee te beginnen. De tocht is 4 km lang en overbrugt 700 hoogtemeters. Je neemt in totaal 5 liften (4 stoeltjesliften en 1 sleeplift) en je skiet alleen over eenvoudige pistes. Onderweg ski je langs maar liefst 8 berghutten, dus keuze genoeg voor een welverdiende pauze.

Culinair genieten in Zuid-Tirol

Foto: © Alta Badia, Alex Moling

Culinaire tips voor een wintersport in Alta Badia

  • Tijdens A taste for Skiing bezoek je verschillende berghutten en daar kun je gerechten proberen van Michelin-topchefs. De officiële ronde is op 17 december 2018, dan zijn alle chefs er zelf bij, maar de gerechten kun je het hele seizoen bestellen in de hutten.
  • In Alta Badia zijn maar liefst 3 restaurants met één of meerdere Michelinsterren. Wil je bijzonder eten, dan zit je hier dus helemaal goed!
  • Houd je van wijn, boek dan je vakantie tijdens één van de 7 evenementen van ‘Sommelier on the slopes’. Samen met een ski-expert én een sommelier ontdek je niet alleen de pistes van Alta Badia, maar proef je onderweg ook de mooiste wijnen van de regio. Meer informatie over deze tocht krijg je bij de plaatselijke VVV.

Meer informatie over Alta Badia >

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.