Skip to navigation Skip to main content

Koasalauf: grootste langlaufevenement van Oostenrijk

De Int. Tiroler Koasalauf is het grootste openbare langlaufevenement van Oostenrijk en vindt op 9 en 10 februari 2019 plaats in St. Johann in Tirol. Meer dan 2000 deelnemers uit 20 landen nemen het tegen elkaar op in verschillende klassieke- en skatingwedstrijden. De Koasalauf is onderdeel van de Euroloppet Rennserie, een vereniging van de 15 grootste langlaufwedstrijden van Europa. In de omgeving van St. Johann in Tirol liggen meer dan 250 kilometer aan loipes. De wedstrijd vindt plaats in de regio waar ook Oberndorf, Kirchdorf en Erpfendorf toe behoren. In dit weblog lees je alles over (deelname aan) de Int. Tiroler Koasalauf in St. Johann.

Koasalauf: 9-10 februari 2019

Op 9 en 10 februari 2019 staan er in St. Johann in Tirol weer duizenden langlaufers aan de start voor de 47e Int. Tiroler Koasalauf. In 1973 werd de wedstrijd voor het eerst georganiseerd en inmiddels is deze uitgegroeid tot het grootste langlaufevenement van Oostenrijk. De naam ‘Koasa’ is afgeleid van het Wilder Kaiser bergmassief. Locals noemen dit gebergte ‘Koasa’ en deze behoort tot de mooiste en meest afwisselende gebieden van Tirol. Epicentrum van de Koasalauf is het gelijknamige Koasastadion. Dit langlaufcentrum met parkeerplaatsen, kleedruimte, materiaalverhuur en café is het start- en eindpunt van de diverse wedstrijden.

Wedstrijden Koasalauf

De Koasalauf bestaat uit vier verschillende wedstrijden: 28 km skating, 50 km skating, 28 km klassiek en 50 km klassiek (hoofdwedstrijd). Ook is er een mini Koasalauf voor kinderen. Op zaterdag vinden de wedstrijden in de klassieke stijl plaats en op zondag in de skating stijl. De start vindt plaats in drie diverse groepen: 1. elite, 2. Euroloppet deelnemers en 3. normale deelnemers. Op zaterdag klinkt het startschot om 09:30 uur en op zondag om 10:00 uur. Door deel te nemen verzeker je je van de unieke Koasalauf medaille en op vertoon van je startnummer heb je gratis toegang tot de Panorama Badewelt.

Parcours Koasalauf

Na de massastart krijg je op het parcours van de 28 kilometer direct de grootste uitdaging voor de kiezen. De klim naar Hinterkaiser is behoorlijk pittig en slaat het veld behoorlijk uiteen. Vervolgens langlauf je richting de oostkant van St. Johann om via Oberhofen en Niederhofen te finishen bij het Koasastadion (totaal: 280 hoogtemeters). De 50 kilometer kent dezelfde start als het kortere traject, maar gaat vervolgens verder noordwaarts richting Kirchdorf en Erpfendorf (384 hoogtemeters). De winnaar van de klassieke wedstrijd over 50 kilometer doet hier doorgaans minder dan tweeëneenhalf uur over.

Inschrijving Koasalauf

Iedereen kan zich, op eigen risico, inschrijven voor de Koasalauf 2019. Via de website van de organisatie kun je je eenvoudig inschrijven voor één van de afstanden. De kosten voor deelname aan de 28 en 50 kilometer wedstrijd bedragen bij voorinschrijving € 45,-. Klik hier om je in te schrijven voor de Koasalauf >

Meer informatie over St. Johann in Tirol

St. Johann in Tirol ligt in de Kitzbüheler Alpen en wordt door velen gezien als een van de mooiste plaatsjes van Tirol. Blikvanger van het dorp is de barokke kerk die stamt uit het jaar 1732. Er zijn tal van gezellige cafés en restaurants en je kunt er heerlijk door de straatjes wandelen. St. Johann in Tirol beschikt met St. Johann in Tirol & Oberndorf over een eigen skigebied dat is gelegen op de noordelijke flanken van de Kitzbüheler Horn. Je vindt hier iets meer dan 40 kilometer aan pistes die bij het hele gezin in de smaak zullen vallen. Maar deelnemers van de Koasalauf komen natuurlijk met name voor het langlaufnetwerk dat meer dan 250 kilometer aan loipes beslaat.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.