16 juli 2018 door Thijs in 'Nieuws''

De Kitzbüheler Horn nabij Kitzbühel, is de afgelopen jaren volop in ontwikkeling. Voor aanvang van het seizoen 2015/2016 werd in de vorm van nieuwe kunstsneeuwinstallaties begonnen met de modernisering. In de jaren die volgden, werden ook het KitzSki Family Park, de Audi Quattro funslope en de kickerline aangepakt of aangelegd. Momenteel wordt er gewerkt aan de aanleg van de 6-persoons Brunelle stoeltjeslift en 10-persoons Raintal gondel ter vervanging van de oude modellen. Hiermee komt de Kitzbüheler Horn tegemoet aan de stijgende populariteit, maar men benadrukt een rustig, familieskigebied te willen blijven.

6-persoons stoeltjeslift Brunelle

De nieuwe 6-persoons stoeltjeslift Brunelle krijgt een vrijwel identieke ligging in vergelijking met het huidige traject. Het bergstation komt tussen het Horngipfelrestaurant en het bergstation van de Horngipfelbahn te liggen. De lift die wordt gebouwd door de firma Leitner voldoet aan de modernste eisen. Stabilisatoren moeten de windgevoeligheid van de stoeltjes tot een minimum beperken. De individuele stoeltjes zijn voorzien van stoelverwarming, lederen bekleding en automatische vergrendeling. In vergelijking met de oude Brunelle stoeltjeslift uit 1988, neemt de ritduur af van bijna 9 minuten naar 4 minuten.

Cijfers & feiten van de nieuwe Brunelle stoeltjeslift in Kitzbühel

Bergstation: Horngipfel Lengte: 1172 m
Hoogte bergstation: 1968 m Hoogteverschil: 387 m
Snelheid: 5 m/sec. Tijd: c.a. 03:55 min
Stoeltjescapaciteit: 6 personen Capaciteit: 1800 pers./uur
Aantal cabines: n.n.b. Plaats: Kitzbüheler Horn

10-persoons gondel Raintal

Van de 2-persoons Raintal stoeltjeslift uit 1967 was het ook geen verrassing dat deze vervangen ging worden. Hier komt een moderne 10-persoons gondel voor in de plaats, waarvan het dalstation op een hoogte van 1460 meter komt. Ondanks het niet al te lange traject is voor een gondel gekozen, vanwege het feit dat de cabines soms 90 meter boven de grond zweven. De gondels zijn vormgegeven door het Italiaanse Pininfarina en bieden de hoogste vorm van comfort. Voortaan hoef je slechts 4 minuten in de lift te zitten, terwijl dat in de vorige situatie nog bijna 12 minuten was. De kosten voor de twee nieuwe skiliften, inclusief extra kunstsneeuwinstallaties bij de Raintalpiste, bedragen € 17 miljoen euro. Vanaf 8 december 2018 om 8:30 uur, kan er gebruik gemaakt worden van de Raintal gondel en Brunelle stoeltjeslift.

Cijfers & feiten van de nieuwe Brunelle stoeltjeslift in Kitzbühel

Bergstation: Horngipfel Lengte: 1291 m
Hoogte bergstation: 1965 m Hoogteverschil: 504 m
Snelheid: 6 m/sec. Tijd: c.a. 03:35 min
Cabinecapaciteit: 10 personen Capaciteit: 1600 pers./uur
Aantal cabines: n.n.b. Plaats: Kitzbüheler Horn

Impressie bergstation 10-persoons gondel Raintal

(Foto: © Bergbahn AG Kitzbühel)

Meer informatie over de Kitzbüheler Horn

Maar niet alleen door het vernieuwen van het liftaanbod hoopt men meer wintersporters naar de Kitzbüheler Horn te trekken. Ook familievriendelijke skipasprijzen moeten de huisberg van Kitzbühel aantrekkelijker maken. Komend seizoen betalen kinderen € 10,- voor een dagkaart en volwassenen € 40,-. De Kitzbüheler Horn beschikt over ongeveer 20 kilometer aan pistes die tot een maximale hoogte van 2000 meter reiken. Het zonovergoten skigebied is vanwege de rust en de eenvoudige pistes geliefd bij families. Liefhebbers van off-piste skiën weten de berg, met daarop de 102 meter hoge televisietoren, ook op waarde te schatten.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.