Skip to navigation Skip to main content

Door de bomen het bos weer zien

Ken je dat probleem; Je skiet boven de boomgrens en het sneeuwt zo hard dat het zicht zich beperkt tot enkele meters. Je denkt dat je stil staat, maar je blijkt toch nog te glijden en een val komt harder aan als dat je had verwacht. Skiën is een buitensport en dit soort taferelen hoort er dus bij, maar als het dagenlang aanhoudt wordt het toch vervelend. Om het white out probleem te voorkomen zijn er 2 oplossingen. Nou ja eigenlijk 3 als je de optie binnenblijven ook meetelt. Naast de juiste kleur sneeuwbril , volgt hier de tweede oplossing, namelijk skiën tussen de bomen.

Gletschergebieden sneeuwzekerder?

De hoge gletsjergebieden mogen zich sneeuwzekerder noemen als lagere gebieden, simpelweg omdat het er door de kou vaker sneeuwt dan regent en omdat de sneeuw er langer blijft liggen. Maar deze gebieden hebben ook een nadeel; namelijk het feit dat er (in de Alpen) op deze hoogte geen bomen groeien. Dat maakt het niet alleen killer en onvriendelijker qua uitstraling, maar het heeft ook nog eens een nadeel qua zicht en contrast. Zo lang de zon schijnt is het top, maar zodra het sneeuwt wordt het minder aantrekkelijk.

Oriëntatiepunten

Om bij stevige sneeuwval op deze hoogtes nog wat te kunnen zien door je licht gekleurde sneeuwbril ben je afhankelijk van oriëntatiepunten. Deze zijn soms nog te vinden in de vorm van de pistepaaltjes waar je omheen slalommend je weg door naar beneden kunt vinden, maar het blijft behelpen. Dé ideale oplossing is het afdalen tot onder de boomgrens. De mist blijft namelijk vaak boven de boomgrens hangen en daardoor zijn de pistes tussen de bomen vaak prima skibaar, zelfs als het hogerop potdicht zit.

Freeriden door het bos

Soms is de mist zo dicht dat ook de bosrijke pistes onvoldoende zicht bieden. Dan blijft er nog maar één optie over, namelijk off-piste het bos is. Freeriden in het bos is fantastisch; er hangt een sprookjesachtige mystieke sfeer door het vage licht en het zicht is verbazingwekkend goed vergeleken buiten het bos. Kies wel voor een bos met voldoende hellingshoek, want als het te vlak is loop je tussen de bomen nog sneller de kans om vast te lopen. Bedenk ook dat skiën of boarden tussen de bomen een behoorlijke techniek vraagt; dé tip is juist niet je blik te focussen op een boom(stronk), maar vooruit te kijken naar waar je naartoe wilt. Je lichaam volgt namelijk altijd je blik en als die gericht is op een 50 meter hoge (en dito dikke) den, dan weet je waar je eindigt....! Nog een tip; zoek contact met de locals om de pareltjes in de bossen te kunnen vinden.

Waar vind ik bosrijke gebieden?

In Oostenrijk zijn veel authentieke boerendorpen veranderd in toeristische skidorpen, welke beschikken over relatief laag gelegen en dus bosrijke dalafdalingen. In Frankrijk daarentegen zijn veel gebieden vanuit de helikopter aangewezen en vervolgens ontwikkelt op de tekentafel. Deze gebieden liggen gemiddeld veel hoger en dus vaak boven de boomgrens. Kijk maar naar dorpen als Tignes, Val Thorens, Les Deux Alpes of Le Corbier; stuk voor stuk hoge en kale skistations. Het is hier fantastisch als de zon lekker schijnt, maar heb je een week lang sneeuw dan is het zicht ronduit dramatisch. In Frankrijk vind je bosrijke gebieden in het zuiden (bv Serre Chevalier) en in de authentieke skigebieden in de Haute Savoie, zoals les Portes du Soleil en het Grand Massif.

Kortom, wil jij deze winter ook als het sneeuw lekker genieten van de verse sneeuw? Kies dan voor een oranje of beter nog gele kleur sneeuwbril en daal af tot lagere hoogte en ski lekker onder de boomgrens. Want je zult zien dat je door de bomen het bos weer ziet!

Arno runt samen met Jessica Alp Adventures: dé Nederlandse specialist van het Grand Massif, Frankrijk. Je kunt bij hen terecht voor verrassende trips en grensverleggende events, tijdens de zomer en de winter.

Winter Male Author 1

Over Arno

Wintersport is de grote hobby van Arno. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.