Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe 10-persoons La Daille gondel in Val d’Isère

In de zomer van 2018 wordt de oude 4-persoons La Daille gondel in Val d'Isère vervangen door een nieuwe 10-persoons gondel. Hiermee sta je voortaan een stuk sneller bovenaan de Oreiller Killy piste waar ook de bekende La Folie Douce zich bevindt. De nieuwe skilift wordt voorzien van moderne cabines die zijn vormgegeven door de Italiaanse designstudio Pininfarina. Door de aanwezigheid van stoelverwarming is het tochtje naar boven ook nog eens zeer comfortabel. Met het La Daille project is een bedrag van 10 miljoen euro gemoeid en vanaf de start van wintersportseizoen 2018/2019 kun je gebruik maken van de nieuwe gondel.

Unieke skilift in Frankrijk

Door de komst van de nieuwe 10-persoons gondel groeit de capaciteit naar maar liefst 2800 personen per uur ten opzichte van 933 in de huidige situatie. Dit heeft als gevolg dat ook de Etroits skilift overbodig is geworden, waardoor deze wordt afgebroken. De La Daille gondel gaat beschikken over Symphony 10 cabines die zijn vormgegeven door de Italiaanse designer Pininfarina (bekend van Ferrari en Maserati). Modern en comfortabel zijn termen die van toepassing zijn op de prachtige gondels. Door gebruik te maken van schuifdeuren is er aan de binnenzijde van de cabine geen sprake van een in de weg zittend openingsmechanisme.

Identiek lifttraject

De toekomstige gondel gaat exact hetzelfde traject volgen als de huidige lift. Het startpunt ligt in het buurtschap La Daille op een hoogte van 1802 meter. Voortaan doe je er slechts 4 minuten en 30 seconden over om naar een hoogte van 2294 meter te gaan. Hier kun je direct de après-ski van La Folie Douce induiken, de legendarische OK afdaling skiën of dieper het skigebied van Tignes-Val d'Isère in gaan. Een ander pluspunt ten opzichte van de huidige situatie is dat er maar liefst 40 liftpalen uit de omgeving verdwijnen.

La Daille nabij Val d’Isère

La Daille ligt op een steenworp afstand van Val d'Isère en bestaat voor een groot gedeelte uit kolossale appartementencomplexen met daaromheen enkele kleinere chalets en restaurants. Het hart van het dorp wordt gevormd door het Centre Commercial waarin zich een supermarkt, skischool, winkels en wat horeca bevinden. Vanuit La Daille kun je de Funival spoorbaan nemen naar de top van de Rocher de Bellevarde (2827 m) en vanaf wintersportseizoen 18/19 de La Daille gondel. Ook is er een kleine sleeplift waar beginners en kinderen in alle rust kunnen oefenen.

Nieuwe skilift in Tignes Brévières – Boisses

Aan de andere kant van het skigebied, in Tignes, gaat ook gewerkt worden aan een nieuwe skigebied. Een nieuwe gondel moet voor een betere ontsluiting van het gedeelte rond de kernen Brévières en Boisses gaan zorgen. Deze gondel komt in plaats van de huidige 3 skiliften en gaat dankzij OWA (Operation without attendant) in de avonduren van 5 tot middernacht draaien zonder personeel in het dalstation.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.