Skip to navigation Skip to main content

Trass: een van de langste zwarte pistes van Oostenrijk

16165 - Trass: een van de langste zwarte pistes van Oostenrijk (1)
Startboog Trassafdaling op de Schmittenhöhe

(Foto: © Schmittenhöhebahn AG)

Kan het jou niet hoog, steil en snel genoeg gaan? Ben je altijd op zoek naar uitdaging? Wintersporters die wel houden van een adrenalinestoot, moeten zich zeker eens een keer aan de Trassabfahrt op de Schmittenhöhe in Zell am See wagen. Deze afdaling behoort tot één van de langste zwarte pistes van Oostenrijk en staat garant voor brandende bovenbenen. Met een hellingsgraad van 70% moet je stevig in je skischoenen staan om hier zelfverzekerd naar beneden te gaan. In dit weblog nemen we de Trass onder de loep en geven we je tips voor een wintersport in het skigebied van Zell am See – Kaprun.

4 kilometer lang en 1000 hoogtemeters

Op de Trassafdaling moeten de kuiten en bovenbenen flink aan het werk! De piste heeft een lengte van 4150 meter en overbrugt een hoogteverschil van ongeveer 1000 meter. Deze afdaling op de Schmittenhöhe in skigebied Zell am See - Kaprun is met een hellingsgraad van 70% alleen geschikt voor ervaren skiërs. Het is aan te raden om ’s morgens al vroeg de gondel te nemen en je na een warming-up aan de Trass te wagen. De piste ligt er dan nog goed geprepareerd bij en het uitzicht op de Zeller See is prachtig. 3:30:27 is de snelste tijd die ooit op deze afdaling is behaald.

Route van de Trassafdaling

Wanneer je hier op wintersport bent, valt de Trassafdaling niet snel te missen. Een grote zwarte boog markeert het startpunt van deze uitdagende dalafdaling. Wie het begin onverhoopt toch niet weet te vinden, moet naar de top van de Schmittenhöhe gaan, bij piste nr. 1 en de Elisabeth kapel. Na door het starthokje te zijn geskied, volg je blauwe piste nr. 1 tot na het trassXpress bergstation. Hier kun je je lekker nog even opwarmen, voordat je aan het meest uitdagende gedeelte begint. Hierna dien je links te houden en de afslag naar de Breiteckalm te nemen. Houd de bordjes van zwarte piste nr. 14 in de gaten. De Trassabfahrt eindigt bij het dalstation van de Schmittenhöhebahn, waar ook een finishboog is.

Leen een GoPro en film jezelf op de Trass

Voor wintersporters die zo geconcentreerd zijn en geen oog voor het prachtige landschap hebben, is er de mogelijkheid om een GoPro te huren. Zo kun je na afloop nog een keer terugkijken hoe je het er van af hebt gebracht op deze uitdagende dalafdaling. De GoPro’s zijn te huur bij het InfoCenter bij het dalstation en als borg dien je een identiteitsbewijs of € 450,- achter te laten. Voor het opslaan van de video kun je gebruik maken van een eigen Micro SD kaart of door er eentje te kopen.

GoPro op de Schmittenhöhe

(Foto: © Schmittenhöhebahn AG)

3, 2, 1 en van start op de Trassafdaling

Skier gaat van start op de Trassafdaling

(Foto: © Schmittenhöhebahn AG)

Na de finishboog te zijn gepasseerd, krijgen de benen eindelijk rust

Finishboog van de Trassabfahrt op de Schmittenhöhe

(Foto: © Schmittenhöhebahn AG)

Informatie over skigebied Zell am See – Kaprun

Skigebied Schmittenhöhe ligt boven Zell am See en is bij veel wintersporters geliefd vanwege de spectaculaire uitzichten. De Schmittenhöhe reikt tot een hoogte van 2000 meter en biedt uitzicht op meer dan 30 ‘drieduizenders’ en de Zeller See. Het skigebied beschikt net over iets minder dan 80 kilometer aan pistes. Ook wintersporters die houden van gemoedelijke afdalingen zijn hier aan het juiste adres. Er zijn tal van heerlijke, brede pistes die minder techniek en uithoudingsvermogen vergen dan de Trassafdaling. In de directe omgeving bevindt zich ook de Kitzsteinhorn/Maiskogel – Kaprun, een sneeuwzekere gletsjer waar je tot diep in de lente kunt skiën.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.