25 februari 2018 door Jasper in 'Skitechniek''

Het kan voorkomen dat je tijdens het skiën terecht komt op een steile piste of een steiler stuk. Als je naar beneden kijkt weet je al dat je voor een uitdaging staat en dat de piste misschien net iets steiler is dan je lief is. Toch zal je, in de meeste gevallen, naar beneden moeten zien te komen. En dat kun je ook, maar met deze 3 tips wordt het wel een stuk eenvoudiger.

Een te steile piste

Kom je op een piste die te steil is dan, doe je er verstandig aan om naar de zijkant van de piste te glijden en daar schuivend af te dalen. Eerder maakte Jasper hier al een video over: Wat te doen op een te steile piste >

Concentreer je op je techniek

Sta je bovenaan een piste die het uiterste van je technische kunnen gaat vergen, dan dien je extra alert op je techniek te zijn. Door deze drie tips in gedachten te houden, kun je die steile afdaling net even wat makkelijker maken.

Concentreer je op je techniek

Tip 1: Beweeg richting het dal

Ons gevoel zegt ons dat we beter richting de berg kunnen draaien wanneer we de bocht maken, maar je verstand moet dit gevoel gaan overwinnen. Juist door naar het dal te bewegen met je lichaamsgewicht bereik je de meest optimale skihouding. Het helpt dan om richting dal te blijven kijken tijdens het skiën. In het begin kan dat een beetje spannend zijn, maar je zult snel merken dat het helpt.

Tip 2: blijf centraal boven je voeten

Een piste die steil aanvoelt, dwingt de meeste skiërs in een houding waarbij het lichaamsgewicht te ver naar binnen en naar achteren wordt geplaatst. Hierdoor verlies je de controle over je ski's en kost het draaien veel meer kracht dan nodig. Leun niet naar binnen en/of naar achteren. Blijf tijdens het skiën altijd boven je voeten staan en voel dat je net zo veel gewicht op je tenen als hakken hebt.

Tip 3: maak je bochten af

Zodra je de bocht indraait zal je iets versnellen. Door de bocht door te sturen richting de berg kun je de snelheid weer af laten nemen. Op die manier houd je controle over je snelheid en voorkom je dat je het gevoel krijgt dat je te snel onderweg bent. Voorkom dus dat je bocht voor bocht een beetje sneller gaat en zo uiteindelijk de controle over je ski's verliest.

Jasper heeft jarenlang gewerkt als skileraar in Gerlos in de Zillertal Arena en is eigenaar van Sneeuwsportleraren.nl.

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.