Skip to navigation Skip to main content

De ene TV-zender is de andere niet

1545 - De ene TV-zender is de andere niet (1)

Je kent het gevoel wel. Het is zaterdag en als fanatiek wintersporter weet je dat er vandaag een prachtige skiwedstrijd wordt uitgezonden. De meeste Nederlanders hebben de keuze tussen Duitse publieke zenders en ... Eurosport. Dat is geen moeilijke beslissing, want wát een wereld van verschil.

Deskundig en enthousiast

Bij de Duitsers heb je het gevoel dat je erbij bent, glühweintje in de hand en aanmoedigen maar. De commentatoren en de interviewers zijn stuk voor stuk deskundig en enthousiast. Ok, een beetje chauvinistisch misschien. Maar dat zijn wij Nederlanders ook als Thialf in beeld komt.

Wasmeier en Bittner

Ex-kampioenen als Markus Wasmeier en Armin Bittner laten na afloop nauwkeurig zien wat het verschil is tussen de nummers één en twee. Dat doen ze door de beelden als het ware over elkaar te leggen. Toen ik dat de eerste keer zag, schrok ik me dood. Twee skiërs die elkaar op de hielen zaten! Maar toen het beeld werd stilgelegd, snapte ik gelukkig dat het een onschuldige animatie was. Het mooie aan deze beeldtechniek is dat je dán pas de enorme verschillen ziet in het bochtenwerk. En dan begrijp je ook dat ééntiende van een seconde in de wedstrijdsport een serieus gat betekent. Ook opvallend: de Duitsers zien vrijwel iedere fout onmiddellijk, hoe klein die ook is. Daardoor ga je met andere ogen naar de wedstrijden kijken. En ... ook naar je eigen stijl en techniek. Een echte aanrader dus.

Slip of the tongue

Tja, dan Eurosport... Er is al op verschillende fora al genoeg geschreven over de vroegere commentator die de Zwitserse slalomspecialiste Sonja Nef tijdens een wedstrijd een paar jaar geleden ‘een lekker wijf’ noemde. Haar prestatie deed kennelijk niet ter zake. Een slip of the tongue die helaas tekenend is voor het niveau. Het zal waarschijnlijk geen toeval zijn dat het commentaar bij het vrouwenskiën sinds die tijd in handen is van iemand anders.

Onbelangrijke feitjes

Maar het helpt allemaal niet. Want hoe vaak heb ik niet vol verbazing voor de televisie zitten luisteren naar een Eurosport-commentator die vanuit een of andere studio allerlei volstrekt onbelangrijke feitjes opdreunt. Jantje skiet op merk X, wordt gesponsord door een bekend chocolademerk, werd vorig jaar 20e, houdt ook (!) van motorrijden en andere snelheidssporten, is gek op bratwurst en is net gescheiden. Of zoiets. Het ergste is nog dat die lui al dit soort weetjes van een papiertje oplezen en daardoor precies op dat moment de beslissende fout in de wedstrijd missen! En daardoor het verschil aan de finish niet kunnen verklaren. Ik zou zeggen: schakel tijdens een live-uitzending maar eens van Eurosport naar Duitsland en oordeel zelf.

Ben jij het eens met mij en luister je ook liever naar het Duiste commentaar? Of kies jij toch voor Eurosport?

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.