15 oktober 2010 door Joris in 'Skigebieden onder de loep''

Niseko Japan, Flickr by Mark Lehmkuhler

Je zou het misschien niet verwachten, maar met meer dan 600 ski- en snowboardresorts is Japan niet bepaald een kleine jongen op wintersportgebied. Vooral op het noordelijke eiland Hokkaido zijn de omstandigheden ideaal. 20 meter sneeuw per seizoen is voor de Japanners niet eens een strenge winter! 日本はここで私が来る!
Hokkaido

Het bergachtige hoofdeiland van Japan heet Honshu. Op dit eiland zijn de bekende stad Tokyo en de beroemde Mount Fuji te vinden. Helaas is er op deze prachtige berg geen skigebied te vinden. Voor het serieuzere wintersportwerk moet je naar het noordelijke schiereiland Hokkaido (zie kaart). In 1972 vond rondom de hoofdstad van Hokkaido, Sapporo, de Olympische Winterspelen plaats. De bekendste ski-resorts op Hokkaido zijn Niseko, Rusutsu en Furano, alle drie staan ze garant voor grote hoeveelheden poedersneeuw. Over de sneeuwcondities hoef je je sowieso geen zorgen te maken. In tegenstelling tot de Alpenlanden ligt er in Japan vanaf december meters sneeuw. In combinatie met prachtige bergen, moderne liften en prima faciliteiten maakt dit van Hokkaido een topbestemming!

Niseko

Niseko is een van de populairste skibestemmingen van Japan, in het westen van Hokkaido. Het skiresort Niseko United bestaat uit de vier skigebieden Grand Hirafu, Niseko Village, Annapuri Kokusai en Hanazono. Alle skigebieden bevinden zich op Mount Niseko Annapuri. Het skiresort heeft bijna 50 pistekilometers, 27 liften en de langste piste is 3,3 kilometer. Er zijn ook 4 snowparks aanwezig voor snowboarders, maar eigenlijk is het gebied één groot snowpark. Naar Japan ga je voor eindeloze poederafdalingen, het zetten van eerste sporen en het maken van adembenemende afdalingen. Een onvergetelijke vakantie gegarandeerd!

Nineko Japan, Flickr by dave.see

Skiresort Nineko

Verschillen tussen Alpenskigebieden en Japan

De verhalen over de poedersneeuw maakt Japan in alle opzichten waar. Japan kent lange winters en er valt minimaal 20 meter per seizoen. Je hebt dus altijd verse sneeuw en door de lage temperaturen blijft deze ook van een goede kwaliteit. In de Alpen wil dit tegen het eind van de middag nog wel eens anders zijn wanneer iedereen via de dalafdaling terug naar het dorp wil. De skigebieden in Japan liggen wel veel lager. Geen mooie bergtoppen dus, maar wel altijd skiën tussen de bomen. Verder is in Japan alles veel kleinschaliger. Geen skigebieden met honderden kilometers aan piste maar kleine, knusse gebieden waar jij als wintersporter centraal staat. De sfeer is vriendelijk en persoonlijk en een totaal andere ervaring dan je gewend bent in Oostenrijk of Zwitserland. Kijk niet vreemd op als je de plaatselijke wintersporters in één van de hutten een uiltje ziet knappen. Heel gewoon daar in het land van de rijzende zon. Als je eenmaal in zo’n restaurant of skihut bent doe je je tegoed aan de lekkernijen van de Japanse keuken. Een kleine greep uit hun rijke keuken: sashimi, teppanyaki, yakitori en sushi. Weer eens wat anders dan een Apfelstrüdel! Bestel je soep? Schroom je niet om het met de nodige geluiden naar binnen te slurpen! Nog zo’n rare gewoonte!

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

18 mei Snowplaza.nl zoekt een stagiair(e)!
16 mei Nieuwe lift in Plose: 10-persoons gondel van St. Andrä naar Kreuztal
15 mei Moet je je ski's waxen voor je ze opbergt of langere tijd niet gebruikt?