27 februari 2010 door Peter in 'Reisverslagen''

De hut staat nergens op de kaart van de Skiwelt Wilder Kaiser Brixental, alleen de goed ingevoerde toeristen én uiteraard de mensen uit de regio zelf weten de locatie te vinden. Het is een kleine hut waar 'Bio Oma' de scepter zwaait. Haus Almfried zou ik nooit zelf gevonden hebben, als je er toevallig langs komt, ski je er zo voorbij. Je weet dan niet wat je mist, maar dat wil de 80-jarige 'Bio Oma' ook gewoon zo houden.

De magie van oma

Wat is er zo speciaal aan deze eetgelegenheid? Ten eerste, niet bijzonder, is dat ze er alleen bio-producten verkopen. Ten tweede is het zo dat je er eet in de keuken van de familie zelf, waar oma en haar schoondochter zelf achter het houtgestookte fornuis staan. Ten derde heeft schoondochter al aangegeven Haus Almfried op dezelfde wijze voort te zullen zetten, wars van enige vorm van commercie. Ten vierde maakt het 80-jarige omaatje de rekeningen nog met een sterk staaltje van hoofdrekenen op. Ten vijfde smaken de weinige gerechten die oma op de menukaart heeft staan, zeer ambachtelijk lekker. Ten zesde waan je je eens niet in de 21ste eeuw, maar in de tijd dat er geen iPhone bestond die je in de skilift de minst drukke pistes en jouw exacte locatie aangeeft. Moeten er nog een zevende en een achtste reden bij? Nee, liever niet, anders is de magie van oma straks verleden tijd.

Niet op de kaart

Waarom Haus Almfried niet op de kaart staat, is me snel duidelijk. De hut ligt namelijk precies achter de 1.829 meter hoge Hohe Salve en is dus druktechnisch niet te vinden. Bio Oma heeft dat kennelijk zo geregeld en toen Kristian van Marketing Skiwelt en ik daar verbleven, waren er twee Engelsen, twee Nederlanders en drie oudere Oostenrijkse echtparen die lekker aan het wandelen waren in de sneeuw. Zij wisten van het bestaan van Bio Oma, vaste gasten, en schudden haar dan ook hartelijk de hand bij vertrek. 'Wij weten van het bestaan af omdat we hier al vele jaren komen', vertelden de Engelse heren ons.

Vers uit de pan

Ik liet me de beker verse koemelk en de Kaiserschmarrn, die we hadden zien bereiden, goed smaken. Met Kristian aten we uit één pan, dezelfde waarin het zoete gerecht net was bereid. Verser kon niet. Oma vertelde dat ze in de zomer kruiden plukt. 'Dan ben ik de kruidenheks', lachte ze haar tanden bloot. Ja, het leven is goed in de bergen rond de Wilder Kaiser. Vraag maar aan 'Bio Oma', zoals ze zichzelf liefkozend noemt. De liefhebbers mogen een poging wagen om Haus Almfried te vinden. Dan mogen ze Oma de groeten van me doen, maar de meerderheid vindt haar toch niet.

Lees meer over Wilder Kaiser Brixental.

Bergen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op Peter. In de winter staat hij graag op de ski’s of is onderweg op sneeuwschoenen. Hij gaat het liefst steeds naar andere bestemmingen en is altijd op zoek naar de speciale plekjes.