16 februari 2010 door Inge in 'Nieuws''

Bijna iedereen heeft afgelopen zaterdag ‘onze Sven Kramer’ zien winnen op de 5km, tijdens de Olympische Spelen in Vancouver. Maar heeft iedereen ook de andere sporten in de sneeuw gevolgd? Hier volgt een korte update van de belangrijkste gebeurtenissen.

Alpine skiën uitgesteld

Vanmorgen moest ik nog lachen om een striptekening in de krant, waarop een plaatje te zien was van de Alpine afdaling met een bordje ‘uitgesteld door sneeuw’. Boven het plaatje stond de tekst: ‘Sneeuw? Maar dat hadden we niet verwacht’ (voor degenen die niet weten waar dit op slaat, lees dit artikel over het sneeuwtekort in Vancouver). De slechte weersomstandigheden, lees: regen, sneeuw en dikke mist, hebben ervoor gezorgd dat de afdaling voor de mannen afgelopen zaterdag niet door kon gaan. Ook de combinatie voor vrouwen, die voor zondag op het programma stond werd uitgesteld. De regels zeggen dat er minimaal één training afgewerkt moet worden voordat de race door kan gaan en dit was nog niet gebeurd (zie foto: bron ANP).

Toch nog een verrassende winnaar!

Na wat uitstel vond de afdaling toch nog plaats. De Zwitserse skiër Didier Defago pakte daarbij de winst. Met 1.54.31 was hij alle favorieten te snel af. Een zeer verrassende overwinning, ook gezien het feit dat Defago niet direct geplaatst was voor het Zwitserse skiteam. Via trainingen plaatste hij zich alsnog en hij verraste iedereen met zijn overwinning op de afdaling. Tweede werd de Noor Aksel Lund Svindal en derde de Amerikaan Bode Miller.

Freestyle skiën: Moguls

Wow, wat ziet dat er gaaf uit zeg! De afdaling van de Freestyle skiërs op het onderdeel Moguls is echt bijzonder om naar te kijken. Met zo’n hoge snelheid, over al die buckels naar beneden en het bovenlichaam blijft helemaal recht, en dan die sprongen... Bij de vrouwen werd Hannah Kearney uit de Verenigde Staten kampioen. Zij troefde titelverdedigster Jenny Heil, die tevens topfavoriete was, ruim af. Derde werd de Amerikaanse Shannon Bharke. Bij de mannen werd op dit onderdeel de eerste gouden plak voor de Candezen binnengesleept, door Alexandre Bilodeau. Tweede werd de Australiër Dale Begg Smith en de derde plaats werd bezet door de Amerikaanse Bryan Wilson. Helaas lukt het me niet een filmpje te plaatsen van dit onderdeel, maar ik wilde jullie de beelden niet onthouden: klik hier voor een filmpje.

Robertson en Wescott in duel op het onderdeel snowboardcross.

Wescott prolongeert snowboardtitel

Seth Wescott heeft zijn snowboardtitel op de Olypmische Spelen geprolongeerd op het onderdeel snowboardcross. De finale was spannend, waarin de Canadese Mike Robertson op het goud af leek te gaan. De Amerikaan kwam echter door een paar mooie sprongen langszij. De derde plaats was voor de Fransman Tony Ramoin.

Langlaufen: 10 en 15 km free

Ook al is het ‘langlaufen' bij lange na niet mijn favoriete onderdeel van het skiën (lees: op rechte stukken proberen vooruit te komen), ik heb wel heel veel respect voor de langlaufers! Ben ik na een heuveltje ‘omhoog klunen’ al doodmoe, leggen zij met gemak 10 (vrouwen) en 15 (mannen) km af. Nu hebben zij geen gewone ski’s en stokken, maar toch... De Zweedse Charlotte Kalla pakte bij de vrouwen het goud, bij de heren was dit de Zwitser Dario Cologna.

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!