27 januari 2010 door Inge in 'Nieuws''

Hebben jullie er ook al zo’n zin in? Nog een paar weekjes en dan beginnen de Olympische Winterspelen in Vancouver. De Cypress Mountain mist alleen nog iets… Beleven we voor het eerst een Olympische Winter Spelen zonder sneeuw?

Alles voorbereid

De organisatie van de Olympische Spelen in Vancouver is op alles voorbereid; van huisvesting van de atleten tot maaltijden tot de constructie van ski jumps tot een nieuwe arena, waarin het kunstschaatsen plaats gaat vinden. Met slechts een paar weken te gaan tot de Spelen ontbreekt er echter nog één ding, namelijk: sneeuw! De condities bij het Whistler-Blackcomb Ski Resort zijn goed, maar de Cypress Mountain is niet gezegend met een goede sneeuwconditie. De berg, een half uur van Vancouver, heeft een tekort aan sneeuw en dwingt de organisatie tot het nemen van bijzondere acties.

Sneeuw verplaatsen

De eerste en meest logische oplossing voor het probleem, bestond uit het maken van kunstsneeuw. Dit werd de organisatie echter onmogelijk gemaakt door de relatief hoge temperaturen op de berg. Het weerbericht werkt daarbij ook niet echt mee: volgens de New York Times is er nog geen ‘vlokje’ aan de lucht. Er moest iets anders bedacht worden: sneeuw verplaatsen! Op dit moment wordt 24 uur per dag gewerkt aan het verplaatsten van sneeuw naar de Cypress Mountain door speciale vrachtwagens, zodat er genoeg sneeuw ligt voor de zes ski- en snowboardevents die gepland zijn op deze berg. Met nog steeds een tekort aan sneeuw is de organisatie creatief geworden: in sommige gevallen wordt er zelfs stro of hout gebruikt als ondergrond, zodat er een minder grote hoeveelheid sneeuw nodig is.

Op tijd genoeg sneeuw?

Iedereen op Cypress Mountain is optimistisch over de condities en ze kijken uit naar de Olympische Spelen. Het zal mij benieuwen… Op 12 februari beginnen de Winterspelen, dus ze hebben nog ruim 2 weken.

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!