12 januari 2018 door Nick in 'Après-ski'' | 2 Reactie(s)

Eisbar logo

Kirchberg, een razend populair dorp onder onze landgenoten. Overdag kun je er skiën op de prachtige pistes van het skigebied Kitzbühel & Kirchberg en in de avond wordt er gezellig gefeest in het dorp zelf. De meest populaire après-ski bar van Kirchberg is zonder enige twijfel de Eisbar. Het hele winterseizoen lang kun je hier op Hollandse wijze feesten. In een populaire bar als de Eisbar moet natuurlijk ook voor orde en veiligheid worden gezorgd. Dit doen Rob (35) en zijn security-team. Voor het derde winterseizoen op rij zijn zij te vinden voor de deur van de Eisbar. Rob vertelt je hoe het is om als portier voor een après-ski bar te werken.

Wat houdt de taak van portier voor de Eisbar precies in?

"Het is erg belangrijk dat de gasten een leuke avond hebben, dus heten wij ze van harte welkom. Wanneer gasten vragen hebben kunnen ze ook bij ons terecht. Wij verwijzen ze bijvoorbeeld door naar de garderobe als ze hun jas willen ophangen of sturen ze door naar Mr Snack op de bovenverdieping wanneer ze trek hebben. Eventueel een taxi bellen voor de gasten is natuurlijk ook geen probleem."

Wat maakt het beveiligen van een après-skibar nou leuker dan beveiligen in Nederland?

"De combinatie tussen werken en wintersport maakt het voor mij erg leuk. Zelf snowboard ik meestal overdag. Wat je aan de gasten merkt is dat ze vrolijker zijn tijdens een avondje après-skiën als je het vergelijkt met een avond stappen in Nederland. Dat heeft er natuurlijk ook mee te maken dat mensen met een andere mindset richting de après-ski gaan. Ze hebben tenslotte veel geld betaald voor hun wintersportvakantie."

Eisbar

De Eisbar in het centrum van Kirchberg

Wat is het gekste wat je ooit hebt meegemaakt?

"Ja, wat vind je gek? Na afloop van de après-ski heb ik wel eens ladderzatte mensen van het toilet moeten plukken. Deze waren dan niet meer in staat om zelfstandig naar hun verblijf te gaan. Vaak kun je ook wel lachen om de beschonken gasten. Soms valt er ééntje na afloop in de sneeuw, dat is soms wel een grappig gezicht."

Hoe behandel je vervelende gasten?

"Net als andere gasten, met respect. Als portiers hanteren wij de regels en sturen wij ze als het nodig is weg. Soms zeuren gasten die moe zijn ook dat ze graag even willen zitten. Tsja, dan kun je beter terug naar je verblijf gaan."

Wat zijn de heftige dingen die je mee maakt als portier?

"Helaas krijg je soms ook met geweld te maken. Wanneer er ruzies onder elkaar plaatsvinden praten wij buiten met deze gasten. Wanneer ze niet naar buiten willen komen, dwingen wij dit af op een gepaste manier. Er is dan drank in het spel, dat begrijpen wij ook. De volgende dag kunnen ze terugkomen voor een gesprek en mogen ze eventueel weer naar binnen. Hele heftige dingen heb ik niet echt meegemaakt. Soms heb je te maken met vandalisme. Ooit trok iemand een handdoekenautomaat van de muur, omdat er geen doekjes meer inzaten, dat vind ik wel heel erg vreemd."

Wat doen jullie als personeel overdag?

"Zelf snowboard ik, maar van de rest van de portiers skiet of snowboard bijna niemand. De meeste slapen overdag uit of fitnessen. Soms gaan we met zijn allen rodelen, dat is erg leuk. Met het personeel wonen wij boven de Eisbar. Ook de bar- en snackbarmedewerkers wonen daar."

Proberen gasten je wel eens om te kopen?

"Ja, best vaak ook. De Eisbar is vaak erg druk, dus er wil nog wel eens een rij staan. Wij hanteren dan ook één regel: vol = vol! Wij zijn hier erg streng in. Dit heeft alles met veiligheid te maken. De sfeer blijft er trouwens ook prettiger door."

Is het niet koud, de hele nacht voor de Eisbar staan?

"We staan altijd met zijn tweeën; ééntje binnen, ééntje buiten. Dat wisselen we dan af. Maar inderdaad, soms is het erg koud ja. Vorig jaar hebben wij wel eens buiten gestaan met -20 °C of kouder. Warme kleren zijn dus een pré, net als op de skipiste."

Rob en Sander aan werk

Soms is er ook tijd voor een selfie met de wachtende feestgangers...

Leer je veel mensen kennen in de loop der jaren?

"Ja, Kirchberg is een plek waar mensen jaarlijks terugkeren. In de drie jaar dat ik er sta heb ik veel mensen leren kennen. Vaak maak ik op de wisseldag (zaterdag) een praatje met de nieuwe groepen mensen. Vervolgens bieden wij ze een drankje aan."

Wat doe je wanneer je een avondje vrij bent?

"Dan kan ik tussen de middag een keer een chocomel met rum drinken, haha! Op een vrije avond ga ik zelf ook wel eens op stap."

Word je skipas vergoed?

"Nou, niet vergoed. We krijgen wel flinke kortingen. Voor een seizoenpas betaal ik ongeveer net zoveel als de normale gasten voor één weekpas betalen, volgens mij. Ik snowboard dan zoveel mogelijk, maar bij slecht weer houd ik het na een uurtje voor gezien. In de krokusvakantie ga ik niet de piste op, dan is het mij te druk."

KitzSki

In het skigebied van Kitzbuhel & Kirchberg vind je ook prachtige pistes...

Wat doe je wanneer het winterseizoen is afgelopen?

"In de winter werk ik voor Intelligent Security GmbH en in de zomer werk ik als zelfstandig ondernemer in de securitybranche. Ik beveilig dan evenementen en horecagelegenheden in Nederland."

Komend seizoen sta je weer voor de deur van de Eisbar, wat kunnen de gasten dit jaar verwachten?

"Een druk en gezellig topseizoen! De economie is verbeterd, dus meer mensen gaan weer op wintersport. Zorg zeker dat je op tijd bent en de drukte voor bent! Muzikale gasten dit seizoen zijn onder meer: de Lawineboys, Dries Roelvink, Wolter Kroes, Rowwen Hèze en nog veel meer!"

Meer informatie over de Eisbar vind je hier >

Reactie(s)

door Sjaantje op 13 januari

Ik vind die kleine portier er maar raar uitzien maar die grote is een knapperd zeg !!!door Conny Koomen op 14 januari

Onwijs leuke portiers bij de Eisbar! Rob super leuk gehad mede dankzij jou! Dankjewel! We komen in week 8 weer die kant op, dan knijp ik je weer in je lekkere appelwangen! Grtjs Conny en KlaartjeLaat een reactie achter

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op de ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen