Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vorst blijft matig tot zeer streng in de nacht.

1355 - Alpenweer: vorst blijft matig tot zeer streng in de nacht. (1)

Weeroverzicht en verwachting

De vorst blijft in het hele Alpengebied heersen. De lichte sneeuwval in het noordoostelijk deel van het alpengebied verdwijnt langzaamaan de komende dagen. De lichte sneeuw heeft te maken met een vlak lagedrukgebied dat boven Polen en Tsjechië ligt. Op donderdag en vrijdag kan in het westelijk Alpengebied in gebroken periodes wat lichte sneeuw gaan vallen, enkele centimeters hooguit. Ook zondag is dat het geval. Dit heeft te maken met depressie-activiteit boven de Noordzee waar we in Nederland ook mee te maken krijgen de komende dagen. In Engeland, Noord-Duitsland, westelijk Duitsland, Nederland, België en Noord Frankrijk kunnen wat sneeuwgebieden doordringen. Bij de kusten kan ook onderkoelde regen en ijzel vallen. De trekrichting van de kleine, soms felle depressies met veel wind op de Noordzee, zal zuidzuidoost tot zuidoost zijn tot in het weekeinde. Boven het vasteland neemt de activiteit snel af. Restanten kunnen tot het westelijk en noordwestelijk alpengebied nog net doordringen. De meeste neerslag is er dan echter al uit.

Langetermijnverwachting

De warme lucht maakt pas nakomend weekeinde kans op te dringen. De modellen zijn echter nogal wispelturig, net als met het voorspellen van de depressiebanen op de korte termijn rond en over Nederland. De meest waarschijnlijke uitkomst is dat er periodes met oplopende vorstgrens naar 1000 tot 1500 meter zijn. Dat kan gepaard gaan met stevige neerslag afwisselend in regen en sneeuw op verschillende hoogtes. Juist rond en tijdens de kerstdagen kunnen er periodes zijn met veel neerslag.

Andorra

Deze week blijft het in Andorra ook vrij koud. De sneeuw zal grotendeels blijven liggen. Nieuwe sneeuwval is er nauwelijks, mogelijk vrijdag een enkele sneeuwbui. De temperatuur loopt in de middag op tot iets boven nul op 1000 meter. De rest van de tijd vriest het licht tot matig. Het weekeinde verloopt iets kouder . Daarna is er kans op stijgende temperatuur tot boven nul op 1000 meter. De vorstgrens kan oplopen tot 1600 meter en er is daarboven wat sneeuwval tegelijkertijd. Uiteraard regen op lagere niveaus.

Frankrijk

Het blijft overal vriezen. Nieuwe sneeuwval is er mogelijk op donderdag en vrijdag en zondag. Dat zal lichte sneeuw zijn en hoeveelheden van enkele centimeters slechts. De vorst blijft heersen! Licht tot matig overdag en streng ’s nachts. Voor na het weekeinde is het wat onzeker. Het westelijk alpengebied lijkt echter de meeste kans te hebben op de laagste vorstgrens volgende week. Daarbij is de variatie tussen 500 en 1500 meter.

Italië

De Italiaanse Alpen blijven deze week vrij van sneeuw. Alleen in het uiterste zuidoosten is een sneeuwkans. Overal blijft de vorstgrens zeer laag. De sneeuw blijfton aangetast. De vorst is licht tot matig en in de noordelijkste Italiaanse Alpen ’s nachts streng tot zeer streng. Na het weekeinde is er kans op doorzettende warme lucht vanuit het zuiden met sneeuwval en een vorstgrens die op kan lopen tot tussen 1500 en 2000 meter. Dit is echter nog wat onzeker.

Zwitserland

Nieuwe sneeuwval is er mogelijk op donderdag, vrijdag en zondag. Dat zal lichte sneeuw zijn en hoeveelheden van enkele centimeters slechts voornamelijk in de westelijke gebieden. Het oostelijke deel van Zwitserland kan met erg lage temperaturen te maken krijgen ’s nachts: met name in de dalen: tot -20 of iets lager. Het blijft overal overdag vriezend weer. Na het weekeinde neemt de kans op neerslag toe, de vorstgrens kan ook gaan oplopen van 700 in het westen tot 1500 in het oosten, maar wel in golfbewegingen, dus zowel lager als hoger van dag tot dag.

Oostenrijk

Er kan nog wat sneeuw vallen in het oostelijke deel van Oostenrijk, het oosten van Salzburg en oostelijk daarvan: Beneden- en Boven-Oostenrijk en ten oosten van Kärnten. De hoeveelheden zullen gering blijven. De vorst wordt er nog even door getemperd. Het blijft zeer koud en aan het eind van de week kan het streng tot zeers streng vriezen ´s nachts. ’s Morgens in de met sneeuw bedekte dalen kan mogelijk 20 tot 25 graden vorst genoteerd worden. Pas na het weekeinde kan er weer verse sneeuw komen. De kans dat de vorstgrens richting de kerst gaat oplopen wordt groter, tevens wordt de neerslagkans groter.

Duitsland

Het blijft flink koud en het vriest zeker tot in volgende week aan toe. De sneeuwkans is er in het oostelijke deel voornamelijk. Het is echter lichte sneeuw en vrijdag verdwijnt dat wolkendek. Ook in Winterberg is er nu meer kans op sneeuw door restanten van sneeuwgebieden die vanaf de Noordzee naar het zuidoosten trekken. De activiteit neemt boven land echter sterk af door uitdroging in de zeer koude en droge atmosfeer. De tweede helft van de week kan de vorst nog wat strengen en er zijn temperaturen tot -20 mogelijk, in de nacht en ochtend. Recordlage temperaturen op de Funtensee zijn mogelijk. Na komend weekeinde kan een sneeuwgebied vanuit het zuiden doordringen met oplopende temperatuur. Het is echter nog onzeker in welke mate de temperatuur daarbij op zal lopen.

Noorwegen

Alleen op zaterdag en zondag is wat lichte sneeuw mogelijk, maar het is een luttele centimeter. De vorst is streng, ook overdag, ’s nachts zeer streng. Daarbij hebben we het over temperaturen van -10 tot -18 graden. De skicondities blijven goed!

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.