Skip to navigation Skip to main content

Steeds meer wintersporters dragen een helm op de piste

12652 - Steeds meer wintersporters dragen een helm op de piste (1)

(Foto: © Atomic)

Een aantal jaar geleden was het raar om een helm op wintersport te dragen, tegenwoordig is deze niet meer weg te denken op de pistes. Zo nu en dan zie je nog iemand met alleen een muts of haarband voorbij komen, maar de meerderheid skiet toch echt met helm. Een helm is niet alleen veilig, maar ook nog eens comfortabel en lekker warm op koude dagen. Vandaag heeft website Outdoorsupply.nl een onderzoek gepubliceerd over bescherming en daar staan een aantal interessante resultaten in. Van de 730 respondenten draagt maar liefst 96% een helm op wintersport.

Veiligheid boven alles

Wintersporters worden zich steeds bewuster van de gevaren op wintersport. Veiligheid staat bovenaan en om dat te waarborgen, worden er veel producten ontwikkeld. In de loop der jaren zijn steeds meer wintersporters een helm gaan dragen. Daar waar vroeger nog raar werd gekeken als je een helm droeg, is het nu juist andersom. Outdoorsupply.nl heeft in samenwerking met Skiinformatie.nl een onderzoek gehouden over de veiligheid van wintersporters. Daaruit is gebleken dat maar liefst 96% van de 730 respondenten een helm draagt op wintersport. Natuurlijk een kleine groep ten opzichte van alle Nederlandstalige wintersporters, maar het is wel mooi om te zien dat steeds meer wintersporters een helm dragen.

Een ander leuk weetje is dat 70% van de jongeren onder de 20 jaar al meer dan 8 jaar een helm dragen en daarmee zijn zij de grootste groep. Volwassenen tussen de 31 en 40 dragen zijn minder gewend aan het dragen van een helm. Bij de vraag over een rugprotector heeft 17% van de ondervraagden aangegeven deze te gebruiken. Dit zijn over het algemeen snowboarders.

(Foto: ©Atomic)

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een skihelm?

Heb jij nog geen skihelm en ben je wel van plan er een aan te schaffen? We geven je een aantal tips:

  • Laat je goed adviseren over de helm die het beste bij jou past.
  • Let erop dat de helm de EN1077 normering heeft. Dit betekent dat de helm voldoet aan alle veiligheidseisen.
  • Pas de helm goed. De helm moet niet knellen, maar ook zeker niet te los zitten.
  • Pas de helm in combinatie met je skibril.
  • Kijk naar de ventilatie van de helm.
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.