6 september 2009 door Inge in 'Skigebieden onder de loep''

Je gaat wintersporten in Frankrijk, voor de wintersport. Klinkt krom? Nee hoor, Frankrijk staat bekend om haar grote aaneengesloten skigebieden, veelal gekenmerkt door een hoge ligging waardoor ze sneeuwzeker zijn. De dorpen zijn gebouwd voor de wintersport, accommodaties aan de piste en dicht bij de liften en voorzieningen. Een ideale bestemming voor wintersporters die het puur om de wintersport gaat.

Moderne skistations

Frankrijk verschilt van andere wintersportlanden in de zin dat zij omgekeerd te werk gingen bij de aanleg van skistations. In plaats van het aanleggen van pistes en liften in de buurt van een dorpje, was een goed skiterrein op sneeuwzekere hoogte het uitgangspunt. Hierdoor zijn er tientallen skistations uit de grond gestampt, waarbij men niet altijd heeft gelet op een sfeervolle uitstraling, zoals Superdevoluy (zie foto). Het gevolg hiervan is dat er redelijk wat dorpen zijn gevuld met lelijke hoge betonnen flats, speciaal gebouwd voor de wintersporter. Voordeel daarvan is wel dat je over het algemeen vanuit je appartement zo de piste opstapt en binnen enkele tellen bij de lift bent. Gelukkig kwam er in de jaren 70 meer vraag naar sfeervolle wintersportplaatsen, waardoor er een nieuwe generatie (gezellige) wintersportplaatsen ontstond, waaronder Belle Plagne en Châtel.

Uitgestrekte skigebieden

De Franse skigebieden staan bekend om hun omvang en sneeuwzekerheid. Met eindeloze pistes is Frankrijk daarom het ideale wintersportland voor wintersporters die het puur om het skiën te doen is. De skipassen zijn misschien ietwat aan de prijzige kant, de wintersporter krijgt zeker waar voor zijn geld. Echte ‘kilometervreters’ kunnen hier hun hart op halen. Denk aan Les Trois Vallées, Les Portes du Soleil en Paradiski.

Niet gezellig?

Volgens veel mensen zou de sfeer en gezelligheid ontbreken in Franse wintersportdorpen. Hier kennen ze niet de après-ski, zoals ze die in bijvoorbeeld Oostenrijk kennen. Tegenwoordig zijn de grote skistations, zoals Les Deux Alpes, Tignes en Val Thorens voorzien van de nodige après-ski voorzieningen en zijn er skibarren geopend door Nederlanders. Het publiek is hier wel een stuk jonger dan je gewend bent in Oostenrijk.

Wil je weten waar je heen moet gaan wanneer je wilt skiën in Frankrijk? Morgen worden de skigebieden voor beginners en gevorderden besproken!

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!