Skip to navigation Skip to main content

Hoe gevaarlijk is wintersport?

1190 - Hoe gevaarlijk is wintersport? (1)

Ieder jaar komen er weer vele Nederlanders met een gipsvlucht terug van hun skibestemming. Maar hoe gevaarlijk is winter-sporten eigenlijk? Hoe groot is de kans dat je betrokken raakt bij een ongeval? En wat zijn de meest voorkomende ongevallen? Hier een overzicht:

Kans op een ongeval is 0,75 procent!

In Oostenrijk skiën ieder jaar gemiddeld acht miljoen mensen (twee miljoen Oostenrijkers en zes miljoen buitenlanders), hiervan raken ongeveer 60.000 mensen gewond. Dit komt neer op 0,75 procent van alle skiërs. Daarnaast komen er jaarlijks zo’n vijftien mensen om het leven door een wintersportongeval. In Zwitserland telt men dagelijks rond de duizend gewonden op de skipistes, wat neerkomt op zo’n 110.000 gewonden per jaar.

Negentig procent door een eenzijdige val

In de meeste gevallen (90%) is de verwonding gevolg van een eenzijdige val. Bij tien procent van de gewonden is er sprake van een botsing tussen twee of meerdere personen op de piste. Deze ongevallen zijn vaak wel een stuk ernstiger.

Tussen 14.00 en 16.00 uur

Dertig procent van de ongevallen vindt plaats tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Mensen zijn dan moe en de dalafdalingen zijn druk. Er gebeuren rond die tijd ook de meeste ongevallen waarbij alcohol de oorzaak is. Twintig procent van alle wintersportongelukken wordt veroorzaakt door alcohol.

Oorzaken

Naast alcohol is overschatting van het eigen kunnen een belangrijke oorzaak van ongevallen. Dit gebeurt vooral bij jongeren. Een andere oorzaak is dat veel mensen in een slechte conditie de piste opgaan. Wintersporters die normaal gesproken weinig tot geen sport beoefenen storten zich ineens in een actieve vakantieweek. Het lichaam wil dan nog wel eens “haperen”, waardoor men valt. Ook zijn veel skibindingen (volgens onderzoek zelfs 90 procent) niet goed ingesteld, wat bij een val blessures kan opleveren.

Minder beenbreuken

Doordat het materiaal in de loop der jaren sterk is verbeterd, komen beenbreuken steeds minder voor. Een blessure aan de knieën is bij skiërs de meest voorkomende. Bij snowboarders gaat het meer om blessures aan de armen, polsen en schouders. In zeven tot tien procent van de ongevallen gaat het om hoofdletsel, vaak veroorzaakt door een hoge snelheid. Vandaar de, terechte, discussies omtrent het dragen van een helm.

Mijn ervaring met de banaan

Zo’n 13 jaar geleden ben ik na een onhandige val met een snowboard in een banaan beland. Een rare ervaring om ondersteboven, liggend, de piste af te dalen. Bovendien ging het best snel, die pisteurs skiën lekker door! Daarna liggend in een speciale gondel en vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis. Ik had nekletsel opgelopen, waar ik nog flink lang last van heb gehad.

Lol overwint risico

Skiën en snowboarden zijn statistisch gezien natuurlijk risicovolle sporten. Mijn nek is nog altijd een zwakke plek, maar dat is voor mij absoluut geen reden om niet meer de sneeuw in te gaan. Wel probeer ik er alles aan te doen om de kans op een ongeval te verkleinen. En ik hoop altijd maar dat mijn pistegenoten dat ook doen...

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.