24 februari 2009 door Miranda in 'Stellingen', Materiaal''

Zo’n 15 jaar geleden heb ik er voor het eerst op gestaan: Big foots. De moderne versie heet snowblades; een carveski van nog geen meter met een normale veiligheidsbinding. Ik heb deze moderne versie vorig jaar geprobeerd en ik ben nog steeds geen fan van die, voor mijn gevoel, te korte latjes. En jullie?

Snowblades

Snowblades zijn dus korte carveski’s met een normale skibinding. Ze zijn bedoeld om zonder stokken mee te skiën, op alle soorten pistes en in het funpark. En er zijn zelfs mensen die er off-piste mee gaan.

Makkelijk te leren

Snowbladen is eenvoudiger en sneller te leren dan skiën of snow-boarden. Doordat de snowblade kort is kan je makkelijk en snel bochten draaien. Het is een kwestie van je balans vinden en je komt al vrij snel de berg af. Geen gedoe met lange latten die elkaar kruisen, geen gesleep met zware ski’s en relatief goedkoop. Ook voor mensen die voor het eerst op wintersport gaan en geen zin hebben in dagenlang lessen volgen, is de snowblade een uitkomst.

Niet mijn ding

Mijn eerste avontuur op Big foots vond ik grappig, maar na een uurtje was ik wel “uitgespeeld” en heb ik mijn lange latten (toen nog heeeeel lang) weer onder geklikt. Vorig jaar heb ik de moderne versie uitgeprobeerd en was ik wederom na een uurtje klaar. Zodra je snelheid krijgt, of probeert te carven vind ik ze onstabiel en een noodstop maken als je flink vaart hebt is erg lastig. Het gevoel op die korte latjes benadert wat mij betreft totaal niet het heerlijke gevoel wat skiën of boarden mij geeft.

Wat vind jij?

Nou, volgens mij is mijn “enthousiasme” over snowblades wel duidelijk. Ik ben benieuwd naar jullie meningen en ervaringen.

door paul op 25 februari

blades zijn ook prima om op snelheid door dichtbebost gebied te crossen mits er niet meer dan een meter licht zoals op dit moment. Bigfoots moet je alleen op de piste dragen en dan nog alleen als die bijhoorlijk hard is je kan er dan prima op carven, anders hebben nogal eens de neiging te duikendoor Filip op 26 februari

Ik ben 6 jaar geleden overgestapt van grote naar korte ski's. Geen Big foots, daar heb je inderdaad geen controle mee. Ik vind het jammer dat mensen korte ski's beschouwen als de makkelijke manier. Ik laat minimaal 80% van de andere ski'ers achter me op controle en techniek. Dit heeft dus op zich niets met de blades te maken, maar meer met de persoon erop. Blades zijn half zo groot, passen netjes in de koffer en die ellende met stokken is ook gedaan. Wedze's van Decathlon kan ik ook iedereen aanbevelen.door Titia de Ruijter op 26 februari

Heb toch even de behoefte om te reageren!! Ik heb 30 jaar geleden leren skien op de langere ski"s. Ging redelijk maar zodra ik hoger kwam kreeg ik angst. Voor mijn man was dit niet leuk, want als je angst hebt krijgt geen enkel praatje mij die berg af. Zeven jaar geleden zijn we toch weer op de latten gegaan. Onze dochter van toen 15 jr. had funski's en ik de carve ski's. Toen hebben we halverwege gewisseld. En ik vond het wereld's. Durfde goed te draaien, was niet meer bang en ging als een speer. Sindsdien sta ik op snowblades (alleen nog niet met vaste binding) 2 weken geleden toch weer op ski's van 1.26 mtr. geprobeerd, techniek is iets beter maar draaien blijft stroef gaan. Mij krijg je niet van die kleintjes af. Ga in Brixen in Thale van alles wat rood is af, dus wat wil je nog meer. Ik geniet weer van het skieen en de witte wereld!!door Coen op 26 februari

Ik denk dat Filip inderdaad een belangrijk punt aansnijdt: apparatuur veroorzaakt geen gevaar, maar degene die het moet besturen. Ik zie regelmatig mensen op snowblades op een verantwoorde manier plezier beleven aan de extra's die deze korte latjes bieden. Een slechte of roekeloze skiër is vele malen gevaarlijker dan een goede verantwoorde snow blader (of snowboarder wat dat betreft).. Het lijkt mij vooral leuk om af en toe eens een middagje iets leuks, zoals snowblades, te proberen ter afwisseling. Zo kan ik ook iedereen met klem aanraden eens een snowcycle te huren, gewoon om een keer iets anders te proberen. Skiën is immers een sport voor pioniers!door christian op 2 maart

Een paar jaar terug ben ik puur uit nieuwschierigheid van het langere lattenwerk op blades overgeschakeld.Een ware openbaring.De wendbaarheid en de flexibiliteit op de pistes is enorm en doet niets af aan je skistijl, bovendien ondervind ik dat ik met blades geen hinder meer heb in de rug,waarschijnlijk te wijten aan hun beperkt gewicht en lengte waardoor bochten veel vlotter genomen worden, alleen blijf je best weg uit diepsneeuw want dat is niet te doen. Daar ik geen blades vond met vaste binding ben ik ook op de WEDZES van decathlon (1m 26) overgeschakeld en samen met mij nog een aantal van mijn skifanaatvrienden. Onze conclusie is eensgezind en overtuigend, deze ski is de absolute max en verenigd perfect de kwaliteiten van de gewone ski en de blades en ze zijn bovendien spotgoedkoop, 150 euro met salomon bindingen en aanpasbaar aan iedere voetlengte.door Priskilla op 3 maart

Na een paar jaar niet geskied te hebben, heb ik, om van angst af te komen, snowblades geprobeerd (Elan zonder binding en Salomon met binding). Hiermee heb ik 3 seizoenen lol gehad, maar ben in 2007 toch weer overgestapt op lange latten voor het echte werk. Met snowblades ben je wendbaarder, maar met lange latten veel stabieler en heb je gewoon meer grip. Ik voel me veel zekerder op 'gewone' ski's.door Mirelle op 16 januari

Welke blades vinden jullie fijner, die van 99cm of van 1.10 of 1.20. Ik wil er namelijk voor mezelf kopen en ik zit te denken aan 99 cm..door Liez op 23 augustus

Hoe kan je het beste de lengte van je snowblades bepalen? Waarvan is dat afhankelijk (behalve hoe korter, hoe flexibeler). Kijk je hier ook naar je lichaamslengte?door joke op 24 oktober

mijn ervaring met snowblades is geweldig!! 8 jaar geleden zijn we begonnen met de wintersport en ik zat altijd "in de knoop"met die lange latten. Tot de laatste vakantie. Vrienden van ons hadden van die snowblades. Proberen maar dan. En idd ik heb ze niet meer uit gedan en zelf een paar aangeschaft om verder een heerlijke vakantie te hebben. Mensen die zeggen dat wij snowbladers roekeloos zijn kijk eerst naar je zelf ........door Weirdoinventor op 30 november

Ik heb een jaar of 9 terug eens een dagje op snowblades/ skiboards gestaan (mijn laatste dag op skis tot zeer recent, zo zou achteraf blijken). Hard gaan is inderdaad erg lastig, de latten gaan snel trillen. Om hoge snelheden te halen moet je goed bochten blijven maken en zelfs dan een beetje stevig in je schoenen staan. Voor mij persoonlijk was dit het grootste nadeel, ik hou wel van snel gaan. Maar er zijn ook dingen die er wel goed mee kunnen, van belachelijk stijle stukken afdalen bijvoorbeeld, ook als het maar hele smalle baantjes sneeuw zijn, ingeklemd tussen rotsen. Bomen zijn ook makkelijker te ontwijken, stiekem zijn ze best goed voor offpiste avonturen. Verder zijn springen en kunstjes leren makkelijker. Ja, het zijn speleskitjes, maar spelen kan erg leuk zijn. Mijn techniek was nooit bijzonder, maar op gevoel, kracht en lef kom je ook een heel eind. En hier zit misschien wel het belangrijkste verschil tussen ski's en snowblades. Op snowblades heb je inderdaad nauwelijks techniek nodig. Als je een kick krijgt van de perfecte afdaling, strakke bochtjes en een mooie uitvoering (en dat kan ik me prima voorstellen) dan voorzien skis veel beter in die behoefte (en dan vooral van die hele oude skis natuurlijk, ook de echte lange latten worden tegenwoordig steeds korter). Hou je van aanklooien, dan zijn snowblades ook erg cool. Sinds ik recent weer eens op skis gestaan heb en er achter ben gekomen dat ik nog best goed kan skieën (nu met nog minder techniek) begint het bij mij dan ook te jeuken om ook weer eens een paar snowblades op te snorren. Wat kan ik zeggen? Ik vaar in een kajak van minder dan 2 meter lang, wendbare speledingen liggen me wel. [/lifelog]door Micheal op 10 januari

Ik ski al een aantal jaren en durf mijzelf ook een goede, gecontroleerde skier te noemen. sinds 2 jaar gebruik ik snowblades en moet zeggen dat het me heel erg bevalt ! wel raad ik mensen aan die ook snowblades willen gebruiken om toch een aantal dagen met echte skis weg te gaan om toch een beetje controle te leren hebben. wat uiteindelijk ongelukken kan schelen. snowbladers/skiers, veel plezier nog op wintersport en succesdoor Simone op 12 januari

Ik snap niet dat iemand er negatief over kan zijn. Geen gezeul met zware spullen en bovendien met huren een stuk goedkoper. Sinds ik op die dingen sta ben ik nooit meer gevallen.door Stefan op 15 januari

Juist met techniek kom je op de snowblades heel ver, ik heb jaren les gehad op normale skies en later voor de plezier een keertje snowblades gehuurd. Met de juiste techniek kan je heel snel van de pistes, achteruit, ronddraaiend, off piste, het zijn gewoon fun skies, vooral voor de jongeren is het heel leuk om een keer te doen. Maar voor mij vader die last van z'n knieen heeft is het ook een uitkomst omdat het bochten werk een stuk gemakkelijker gaat. Fijne wintersport!door maurice koekiemonster op 22 januari

** I LOVE SNOWBLADES ** ik heb vele jaren geskied, en daarna nog meer jaren ge-bigfoot, en daarna snowblades genomen, ik ben het niet eens met sommige reakties over instabiliteit. Die is vergelijkbaar met carveski's terwijl de wendbaarheid vele malen beter is. Bigfoots zijn wel instabiel Snowblades zijn t.o.v. langere ski's veel meer FUN, en mijn voeten doen minder zeer als bij lange ski's. Verder kun je er veel gevarieerdere stijlen op skiën als op langere ski's. Met of zonder stokken (ik heb inschuifbare stokken), carvan of klassiek parralell is allemaal mogelijk. Als de piste helemaal kapot geskied is of er komen stenen en modder door kun je met snowblades (of bigfoots) over het smalle randje sneeuw aan de zijkanten waar skiérs niet kunnen komen, nog prima afdalen omdat je heel veel sneller bochten kunt maken. Dat het transport een stuk gemakkelijker is leuke bijkomstigheid, net als de leukere prijs. Iedereen die nooit snowblades heeftt uitgeprobeerd heeft, die mist wel wat denk ik !!!door anita 6-03-12 op 6 maart

Ben net terug en heb weer heerlijk geskied op snowblades. Ben ze gaan gebruiken nadat mijn man ze had aangeschaft. Hij heeft last van zijn knie, en hij skiet rustig aan. Ik stort nogal eens met meer snelheid naar beneden. Inderdaad; met ijzige pistes heb je minder grip door de korte lengte. Dan moet je echt goed met je techniek bezig zijn. Bij papsneeuw ga ik met veel plezier door de hopen sneeuw, Met lange latten ging ik daar liever omheen, Ze zijn wel aan vervanging toe en denk ik toch weer nieuwe te nemen, met bindingen. Zonder is niks, daar moet je heel lenig in zijn .(bukken) en je bent ze gauw kwijt als ze gaan schuiven( 2x bijna de ravijn in) Heb ook nog prachtige lange skies maar ik toch vind ik blades lekkerder. Gewoon eens proberen....door Liesbeth op 20 maart

Net terug van een geweldige vakantie in Saalbach Hinterglemm. Ik ski altijd op mijn snowblades en wil echt niks anders meer. Als een gek de piste af. Natuurlijk ziet het er niet uit, ongecontroleerd, heb geen techniek en ben ik te lui om het echte skiën of boarden te leren maar ik heb de hele week enorm veel lol. Volgens mij gaat het daar toch in een vakantie om? Plus ik kan gewoon een biertje of meer drinken op de piste en tijdens de apres ski want veel controle op die dingen heb je niet nodig ;-) Ik raad ze iedereen aan die het skiën niet wil leren of angstig is op de skies maar toch de wintersport leuk vindt. Gewoon proberen en je wilt niks anders meer!door Nico op 16 september

Hallo, ik heb jullie uitleg hier allemaal gelezen en ik ben van mening dat snowblades de max zijn, ik heb drie paar 63cm 90cm en 120cm laatste keer is van men 63cm zo een blokje afgebroken waar je u ski mee vast zet op de schoen, weten jullie waar men zo stukken verkoopt, ik ben hier in de buurt op zoek gegaan doch niemand kan me helpen, alvast bedanktdoor Peter op 13 oktober

Vroeger gestart met 1.88mtr alpine en later met 1.50 carf. Carf was al een openbaring maar sinds ik op mijn Head Salamander Snowblades ski wil ik niet meer anders. Geen moeilijk gedoe meer gewoon opstappen en gaan. Ook mijn vriendin die uit angst niet meer wilde skieen is nu weer overstag door haar snowblades. We skieen maar 1 week per jaar en ik zeg optimaal genieten vanaf dag 1. Ik ben 50 jaar en 1.70mtr. hier nog een filmpje van mij: http://youtu.be/VwXWn9XeJGUdoor Wouter op 10 december

Ik ski al sinds dat ik kon lopen. Vroeger altijd op normale lange skies maar dus nu sinds 3 jaar op snowblades. Ik vind her vreselijk jammer dat mensen dr zoveel over zeiken. Ik vind het gewoon leuk omdat je er leuke trucjes op kan doen. Het maakt het skien gewoon wat leuker. Big foots zijn nog iets te kort voor mij omdat het te weinig grip heeft, maar mijn snowblades van 89cm zijn gewoon leuk om op te skien. Ook slaat het nergens op dat het makkelijk is en geen echt skien is. Logisch dat als je niet goed bent dat je dan veel te snel hebt en geen controle. Ik, als ervaren skier, heb er hard op geoefend en daarom kan ik nu leuk, snel en gecontroleerd de berg af. Die lange latte-skiers moeten gewoon niet zo zeiken, het is gewoon een andere manier van skien en niet moeilijker of makkelijker. Ik wil hen wel is op mijn snowblades zetten, ik durf te wedden dat ze binnen de kortste keren op hun bek gaan. stop gewoon met zeiken en skie lekker op de skies die jij het best bij jou vind passen. mvgdoor stijn op 31 december

Mee eens Wouter, Skieen op op snowblades vereist wel degelijk techniek, anders lig je meteen op je snufferd. Je kunt namelijk niet ver voorover of achterover hangen. Die safety marge heb je wel bij langere skies. Het mooie parralel skieen kan wel maar hoeft niet, lekker breed carven is veel leuker. Ik heb ook jaren lang geskied op lange race skies, maar snowblades is veel leuker en zijn ook snel hoor.door Marije op 2 januari

Wij gaan binnenkort weer naar Hinterglemm met onze snowblades. Ik heb nog nooit anders gedaan en nooit les gehad maarkom toch al jarenlang met veel plezier naar beneden. Sinds een jaar of 3 wel met onze eigen blades van 1:23 en binding. Die zijn een stuk stabieler en veiliger. Het is heerlijk om zo wendbaar te zijn. Het vraagt volgens mij wel wat meer energie doordat je meer bochten moet maken, maar dat maakt het alleen maar leuk!door Henk op 5 januari

Ik ben ooit van snowboarden naar de snowblades van Salamon gegaan om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Dit is zeer bevallen en ski ( blade ) nu al een aantal jaar.Sinds vorig jaar op blades van 128 cm met skibindingen en deze bevallen ook goed. Het enigste nadeel dat ik kan bedenken is de kortere draaicirkel tov normale skiërs, hierdoor moet je meer bochten draaien wat wel vermoeiender is tov gewone ski's. Verder ski ik normaal mee en huur af en toe gewone ski's om wat langere bochten mee te maken.Het is een uitstekende manier om de techniek van het carven te gaan beheersen.door Filip op 27 januari

Ik ski reeds zo'n 20 jaar en kocht een aantal jaren geleden Salomon blades in Oostenrijk. Ik heb niet de indruk dat skiën met blades minder techniek vergt. Ik haal er even hoge snelheden mee en ga er geen uitdagingen (lees: steile pistes) mee uit de weg - ook bij lange afstanden ondervind ik geen nadeel. Alleen bij hoge snelheden hebben ze soms de neiging om te "dabberen", lange ski's zijn dan soms wat stabieler. Aan de liften verlies je echter geen tijd, terwijl skiërs staan sukkelen met skistokken, .. na het uitstappen van een lift ben ik al een tijdje op weg. Ook wegen zij een pak minder door bij het stappen en gaan ze vlot in de wagen. Aan iedereen veel plezier ermee!door Anoniem op 28 januari

Wij een gezin met drie hebben leren skiën met gewone ski's en hebben dan na enkele jaren te skieen een jaartje één paar snowblades onder ons drie gewisseld en niemand wou de snowblades nog afgeven. Resultaat het volgend jaar lange ski's weg en alle drie met heel veel fun al jaren overtuigde snowbladers.door Bram op 7 februari

Na lezen van al de reactie krijg toch beetje een beeld van een zuur volk die skiërs. Snowboarden is al not done em ja snowblades dat kan eigenlijk ook al niet. Ik snowblade al 12 jaar met onwijs veel plezier en zou niet anders meer willen. Wat een ander ervan vind boeid mij helemaal niks en dat mensen je soms wat wazig staan aan te kijken of een opmerking over moeten maken bij de skilift daar lach ik alleen maar om.door benoot p op 18 februari

Ik ski reeds van mijn 14de en ben nu ondertussen 46, dus het tijdperk van lange latten nog volop meegemaakt voor de carvers. 3 jaar terug met een koppel op reis geweest dat snowblades had. Na er eerst een paar dagen mee gelachen te hebben, uiteindelijk voor de lol en om van het gezaag af te zijn eens een dag een paar gehuurd. En ja ik was na 10 minuten verkocht. Ondertussen zelf een paar Salomon cross aangeschaft en de carvers aan een goede vriend cadeau gedaan. Ik wil niks anders meer!! Volgende week voor de eerste keer naar Polen gaan skiën, streek van Zakopane. Heeft iemand daar ervaring mee? En ja je zal me wel tegenkomen want veel snowbladers zijn er niet. Ieder jaar een handvol, gelijk waar je naartoe trekt .door Guy op 2 november

Ik zal hier nog een laat stukje aan breien. Twee weken geleden heb ik leren skiën en 2 uur indoor les genomen (ik kan al snowboarden). Ik heb die morele verplichting tov de kids die moeten leren skiën van mij ipv snowboarden (m'n zoon is te klein om vlot te leren snowboarden vandaar..). Ik had me voor genomen om zo vlug mogelijk snowblades aan te binden (ik ben wel een hele snelle ski-leerling). ..Dus ik heb dan ook na 1 uur vrij skiën (twee weken na de eerste les) m'n nieuwe snowblades beprobeerd (de zeer korte Head Salamander 'The rod' met veiligheidsbindingen). Eén woord: ONGELOOFLIJK GOED! De wendbaarheid is enorm en ik had geen probleem om de snelste skiërs voorbij te gaan! Kortom: Het deed volledig aan mijn verwachtingen als beginner en voor mij dus geen dure skilessen meer! Voor mij zelfs geen snowboard meer! Het is alsof ik schaats op de sneeuw. Ook geen stokken meer en ze kunnen zo in de auto.door dre beats uk op 24 oktober

Exactly what really serious app work are you looking to accomplish on a gadget that you simply can not accomplish presently? Remember to understand that any time Steve Work launched the particular ipad tablet, it had been displayed for a third platform choice (along having desktop computers and laptops). Planning on the product to do SolidWorks design job is just not what the suitable for. In this similar train of thought, that which you could look at to be non-serious job could be other for another customer (think salespeople). Is actually all about flow of work along with getting what works most effective for you.door Bart D'hont op 2 maart

Op mijn 44 leren skien! Bloed en tranen gezweet! De tweede week bladen mogen lenen en was er onmiddellijk mee weg', gek van. Ging alles naar beneden, zwart, doorheen de bosjes, diepsneeuw ( iets moeilijker om te blijven drijven. De techniek in de voormiddag met bladen aangeleerd en 's middags met lange ski's verder geoefend. Heb mij Fisher blades van 1 m gekocht. Skiërs lachten met mijn Fisher price ski's maar ik ging met ervaren en goede skiërs alle pistes naar beneden. Remmen is wat moeilijker, je maakt meer bochten en bij springen komt het landen harder aan! Ik ski nu met lange zware ski's om snel te carven (Vist cross over) waarop je hard moet werken. Voor de fun neem ik nog geregeld mijn salomon bladen van 1,20 m. Ik bindt ze op mijn rugzak en stap voor zonsopgang de berg op om de zonsopgang te zien en dan alleen de piste af....zalig. Blades neem je overal gemakkelijk mee maar bladen alleen is mij niet voldoende.door Janine op 29 november

Ik heb nu sinds 3 jaar snowblades, 99 cm. Heb jaren geleden mijn knieschijf gebroken en die is nooit goed hersteld. Snowboarden gaat niet meer, door de houding en de stand van je knieen dan. Ik heb met snowblades een manier gevonden waarop ik zelfs met mijn minder goede knie prima 6 dagen kan wintersporten en daar ben ik erg blij mee! Met snowblades kun je met wat andere technieken wat rechterop blijven staan en kan ik de pijnlijke hoek die je snel met boarden of ski's hebt vermijden. Lekker snel wendbaar en klapperen heb ik geen last van. Ik ga dan ook niet harder dan 55 km/u. Ik heb carvers, wellicht dat dat nog scheelt? Ik heb gekozen voor een korte versie, 99 cm dus en niet 1.20. Daar zie ik persoonlijk het voordeel niet zo van. Wendbaarheid vind ik juist zo fijn en die verlies je weer enigszins met 1.20 latten. Achterover vallen is mij nog niet overkomen gelukkig.door Mieke op 7 september

Na vele jaren lessen, proberen, stress, angst om te vallen, moeite met de techniek heb ik vorig jaar voor de gein de snowblades van een vriend onder gebonden. En wat een verademing. Ik kan best goed schaatsen en ineens kreeg ik de feeling van het schaatsen met die dingen onder. Voor het eerst genoten van skiën ipv stress gehad. Voor mij dus niets anders meer wat iemand er ook van vindt!!!door Dennis op 7 november

Met snowblades ben je veel wendbaarder. Vanaf mijn 6e tot 18e heb ik met lange carveskies van ongeveer 190cm geskied en toen na advies eens snowblades geprobeerd. Sinds dat moment heb ik 2 paar skies en wissel ik in paar om de dag, het andere jaar wissel ik per dagdeel. Met snowblades kan je ook gewoon 80 halen waar je met de carveskies 90 haal, alleen moet je heel goed beseffen dat je veel alerter moet zijn ivm je langere remweeg. De oppervlakte waarmee je remt is kleiner dus moet je langer remmen. Met diezelfde reden ga je gemakkelijk of-piste en over een boekelpiste met snowblades. Het is juist leuk om regelmatig te wisselen in de paren. Beide hebben ze hun eigen plus en minpunten. Ik hou van beide soorten skies. Ben nu 29 jaar en 193cm lang.Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen