Skip to navigation Skip to main content

Lienz: city & ski

Lienz is de hoofdstad van het Oostenrijkse Ost-Tirol. Dit mooie Alpenstadje ligt op slechts een half uurtje rijden van de Italiaanse grens en straalt een zuidelijke sfeer uit. Rondom Lienz liggen de Lienzer Dolomieten, die – zoals de naam al doet vermoeden – erg veel lijken op de iets zuidelijker gelegen Italiaanse bergketen. In Ost-Tirol zijn diverse skigebieden toegankelijk met één skipas: Ski Hit. Hierdoor kun je iedere dag ergens anders skiën tijdens je vakantie. Wil je een dagje stad combineren met skiën dan zit je hier helemaal goed. ’s Ochtends op de piste en ’s middags winkelen en op het terras: Snowplaza probeerde het uit.

Groen dal, wit skigebied

Vanuit Matrei, waar we logeren, is het een klein half uurtje rijden naar Lienz. Het is half maart en het is relatief warm. Daarom kiezen we voor het skigebied Zettersfeld, wat sneeuwzekerder is dan het skigebied aan de andere kant van Lienz, Hochstein. Een parkeerplek vinden bij de gondel is geen enkel probleem en even later zitten we in de ietwat oude bakjes naar boven. We vertrekken vanuit een groen voorjaarsachtig dal. Nadat we 1100 hoogtemeters met het liftje hebben overbrugd staan we in het skigebied, wat gelukkig een stuk winterser aandoet.

Favoriete piste

Het skigebied Zettersfeld telt ruim 25 km aan pistes, wat natuurlijk niet indrukwekkend groot is. Over het algemeen heb ik geen enkele moeite met dit soort kleine gebiedjes. Ik vind ze vaak heerlijk knus en lekker rustig. En ook Zettersfeld is zo’n typisch lokaal skigebied. Aan het niveau van de skiërs (goed!) is te zien dat er hier veel locals zijn die even een dagje komen skiën. Al snel hebben we onze favoriete afdaling gevonden: de blauwe 8 naar de Faschingsalm. De piste biedt een waanzinnig mooi uitzicht, is lekker breed en leent zich uitstekend voor korte en lange carvebochten. Ik geloof dat we de stoeltjeslift naar deze piste zeker 6x achter elkaar hebben genomen.

Favoriete piste Zettersfeld

Onze favoriete piste is de blauwe nummer 8

Genieten op het terras

Het skiën (of snowboarden in ons geval) in Zettersfeld is erg leuk. Het is zeker geen gebied waar je je de hele week kunt vermaken, maar een dagje is helemaal prima. Lunchen doen we op het terras van Meckis Dolomiten Panoramastubn. We vinden een heerlijk plekje in de zon en het is hier genieten met hoofdletters, zowel van het eten als het uitzicht. Na de lunch zijn de pistes, door de milde temperaturen en de zon, redelijk papperig geworden. Veel wintersporters vinden dit lastig, maar ik vind het heerlijk. Lekker door de slush racen, niks mis mee!

Genieten op het terras

Meckis Dolomiten Panoramastubn

Zuidelijke sfeer

Hoewel we eigenlijk het plan hadden om alleen in de ochtend te skiën en ’s middags de stad te bezoeken, zitten we pas om 15.30 uur weer in de gondel naar beneden. Dat zegt eigenlijk genoeg over hoe leuk een dagje skiën in Lienz is! We rijden met de auto naar het centrum van Lienz. Sfeervolle gekleurde gebouwen, mooie pleinen en gezellige winkelstraten bepalen hier het straatbeeld. De stad ademt echt een zuidelijke sfeer en veel mensen zitten lekker op het terras in de zon. Het is een erg leuke plaats om een paar uur door te brengen. Er is een ruime keus aan winkels, zowel sport als mode en ook qua restaurants en bars is er veel keuze. Pas begin van de avond rijden we weer terug naar Matrei in Osttirol, city & ski in Lienz was zeer geslaagd!

Lienz

De sfeervolle stad Lienz

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.