24 september 2017 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep''

Er zijn van die skigebieden waar ik al enthousiast van word bij het zien van de pistekaart en/of de naam. Bij Großglockner Resort Kals-Matrei was het dubbelop: de pistekaart zag er goed uit en skiën met uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner, klonk me ook als muziek in de oren. Afgelopen maart reisden we af naar dit relatief onbekende skigebied in Osttirol. Het skigebied Großglockner Resort Kals-Matrei, maar ook de omgeving én de rust overtrof mijn verwachtingen. Wat is het hier leuk!

De reis duurt iets langer

Großglockner Resort Kals-Matrei ligt bijna tegen het Italiaanse Zuid-Tirol aan en is zo’n 1000 km rijden vanuit Utrecht. Dat is dus wel iets verder rijden dan veel Oostenrijkse gebieden. Vanaf de snelweg bij Kufstein is het nog een kleine 2 uur rijden door de bergen naar Matrei in Osttirol en reken voor Kals hier nog een half uurtje bij. Het is een mooie rit waarbij je bekende wintersportplaatsen als Ellmau en Kitzbühel passeert. Eenmaal na Mittersill rijd je over de Felbertauernstraße en wordt de omgeving nog indrukwekkender: de bergen zijn hoger en er is nauwelijks bebouwing in dit ongerepte stuk natuur. Voor de Felbertauerntunnel van 5,3 km lang moet je wel even € 11,- aftikken, maar je rijdt dan ook dwars door de uitlopers van de Großglockner en de Großvenediger. Vlak na de tunnel bereik je de plaats Matrei in Ost-Tirol, waar we de komende dagen verblijven.

Matrei lijkt op een klein stadje

We slapen in Hotel Goldried in Matrei in Osttirol dat wat hoger boven het dal ligt. Als we aankomen is het donker en hierdoor lijkt Matrei een behoorlijke plaats door alle lichtjes die we zien beneden in het dal. De volgende dag blijkt dat reuze mee te vallen, zo groot is het dorpje niet, maar je vindt er alles wat je nodig hebt tijdens je wintersport. Winkels, voldoende accommodaties en enkele bars en restaurants. De gondel naar het skigebied vertrekt net buiten het dorp. Als we op onze eerste dag – een mooie zondagmorgen – bij de gondel komen lijkt het behoorlijk druk. Dit komt echter omdat de lift wat ouder en niet zo snel is. Eenmaal boven is het super rustig in het skigebied. En dit is wat mij betreft al een enorm voordeel. Ik ben dol op kleinere, knusse skigebieden waar het ook nog eens heerlijk rustig is.

Grossglockner Resort Kals-Matrei is erg rustig

Een bijna leeg skigebied voor me: daar word ik blij van!

Echt afwisselend

Het Großglockner Resort Kals-Matrei beschikt over 41 km aan pistes en die liggen er super bij. Het lijkt wel of ze hier iets geleerd hebben van de meesters in pistepreparering van het nabij gelegen Italiaanse Zuid-Tirol. Geen overgangen of gaten, alles is hier geprepareerd als een strak geribbeld biljartlaken. En doordat het er niet zo druk is, blijven de pistes de hele dag in topconditie. In veel skigebieden ontstaan er ’s middags veel bulten, maar dat zien wij deze dagen niet, heerlijk! Ook zijn we onder de indruk van de verdeling blauwe, rode en zwarte pistes. Er is hier genoeg uitdaging te vinden voor iedereen; brede blauwe banen voor beginners, maar er zijn ook enkele steile zwarte pistes aan de kant van Kals am Großglockner. Helaas is de dalafdaling naar Matrei gesloten wegens te weinig sneeuw (eind maart), dus moeten we eind van de middag weer aansluiten voor de gondel naar beneden. De dalafdaling naar Kals is wel geopend.

Grossglockner Resort Kals-Matrei is afwisselend

Het afwisselende skigebied heeft ook sportieve wintersporters genoeg te bieden

Onze tips voor Großglockner Resort Kals-Matrei

Op het hoogste punt van het skigebied, de Coma Ross, staat de Adler-Lounge. Een moderne, strakke berghut met een prachtig terras, coole inrichting en waanzinnig mooi uitzicht op de bijna 3800 meter hoge Großglockner. Bezoek ook zeker het uitzichtpunt van de Adler Lounge op ruim 2600 meter hoogte. De dalafdalingen zijn stuk voor stuk heerlijke lange pistes, waarbij de dalafdaling naar Kals vanaf de Coma Ross gemoedelijk door het bos loopt en de afdaling vanaf de Blauspitz juist een goede benentrainer voor gevorderde wintersporters is. Verder zijn de zwarte piste nummer 17 en de rode nummer 8 afdalingen die je zeker niet moet overslaan. Wij konden deze met plezier keer na keer doen.

Uitzicht op de Großglockner vanaf het uitzichtpunt bij de Adler Lounge

Uitzicht op de Großglockner vanaf het uitzichtpunt bij de Adler Lounge op 2600 meter hoogte

Onder de indruk...

Ik denk dat mijn enthousiasme voor dit wat onbekendere skigebied al doorklinkt in mijn verhaal. Persoonlijk vind ik Kals am Großglockner iets leuker dan Matrei in Osttirol, omdat het nog een echt rustig boerendorpje is, maar wel een super moderne gondellift heeft. Bovendien biedt Kals veel mogelijkheden om te toerskiën, wat ik ook erg leuk vind. Samenvattend is Großglockner Resort Kals-Matrei echt een super gebied voor families en mensen die het niet erg vinden om vaker op een dag dezelfde pistes te doen. Het grote voordeel is de sfeer, de indrukwekkende bergwereld en de rust. Wachtrijen in het skigebied kennen ze geloof ik niet…

Uitgestrekt skigebied

Alle ruimte om heerlijke bochten te draaien op de brede pistes

Bergwereld Kals am Grossglockner

Het skigebied in een indrukwekkende bergwereld

Ruimte om te skiën

Qua pistes is er voldoende afwisseling

Kals am Grossglockner

Kals am Großglockner is een sfeervol dorpje

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen