5 december 2017 door Thijs in 'Reisverslagen''

Les Quatre Vallées

“Is er ook een Les Quatre Vallées?’, reageren mijn vrienden verbaasd als ik zeg dat ik naar het grootste aaneengesloten skigebied van Zwitserland ga. Nou en of! Dit prachtige skigebied ligt in het Franstalige deel van Wallis en beschikt over meer dan 400 kilometer aan pistes. Over de sneeuwzekerheid hoef je je hier geen zorgen te maken, aangezien het gebied reikt tot een hoogte van 3330 meter. Op papier allemaal prachtige cijfers, maar hoe is het in de praktijk? Halverwege maart 2017 stond ik vier dagen op de pistes van Les Quatre Vallées en kon ik zelf ervaren hoe het is om in de Zwitserse vier valleien te skiën.

Piste de l’Ours

Ik verken de pistes van Les 4 Vallées vanuit het gemoedelijke Nendaz. Een gezellig dorp van behoorlijke omvang, dat via Tracouet (2200 m) en Plan-du-Fou (2430 m) een snelle toegang biedt tot het centrum van het skigebied. Vandaag zit dat er echter niet in, aangezien grote delen van het skigebied zijn gesloten vanwege lawinegevaar. Met de bus rijden we naar Veysonnaz om daar de pistes op de flank van de Ethérolla te verkennen. Dit gedeelte van het skigebied blijkt niet al te lastig en beschikt veelal over brede, eenvoudige pistes. Hoogtepunt is de ‘Piste de l’Ours’, de vermaarde wereldbekerpiste die grotendeels door het bos loopt. Een heerlijke piste waarop de benen écht aan het werk moeten. Terug omhoog gaan we via de gloednieuwe 10-persoons gondel die sinds dit seizoen geopend is.

Reusachtig skigebied

De volgende dag stappen we wel gewoon in Nendaz in de lift, aangezien alle pistes zijn veiliggesteld en de verbindingen weer toegankelijk zijn. De pistes rond Tracouet lenen zich uitstekend voor families met (jonge) kinderen. Er bevindt zich hier een groot kinderland, ideale oefenweides en een blauwe dalafdaling. Wij gaan via Plan-du-Fou door naar Siviez (1730 m), gelegen in het hart van Les Quatre Vallées. Na iedere piste wordt duidelijker wat de omvang van dit reuzegebied is. Links en rechts blijven zich maar nieuwe pistes openbaren en het ene uitzicht is nog indrukwekkender dan het andere.

Les Quatre Vallées

Les Quatre Vallées pistebord

Lunchen op 2950 meter

Na de zwarte afdaling (goed te doen!) van de Greppon Blanc te hebben gedaan, pakken we de stoeltjeslift naar Torin (2050 m). Ondanks dat het geen hoogseizoen is, neemt de drukte flink toe en is er zo nu en dan zelfs een wachtrij voor een (cabine)lift. Via de heerlijke pistes bij Chassoure en Attelas skiën we door naar La Chaux. Inmiddels hebben we er al meer dan een halve dag op de pistes van Les Quatre Vallées opzitten en begint de maag te knorren. Via de grote Jumbo kabelbaan bereiken we de Col des Gentianes (2950 m) waar de welverdiende lunch op ons wacht. In een ietwat ongezellig restaurant, in de vorm van een iglo (Les Gentianes), krijgen de spieren eindelijk even rust.

FreeTrack op de Plan-du-Fou

De machtige Mont-Fort (3330 m) met haar off-piste afdalingen laten we vandaag rechts liggen en via een lange, brede afdaling skiën we terug naar Siviez. Op de Plan-du-Fou maak ik nog een uitstapje naar een van de FreeTracks. Ongeprepareerde stukken berg, die wel lawineproof zijn. Een heerlijk toetje op deze prachtige, zonovergoten wintersportdag in Les Quatre Vallées. Hoe dichter we bij Nendaz komen, hoe slechter de sneeuw begint te worden. Er zijn grote bulten papsneeuw op de dalafdaling ontstaan, maar met deze voorjaarstemperaturen is er geen houden aan. Door de hoge ligging van het skigebied ligt het merendeel van de pistes er de hele dag schitterend bij.

Les Gentianes

Nendaz

Zwitserse equivalent

Alles waar het Franse skigebied Les Trois Vallées om bekend staat, geldt ook voor Les 4 Vallées. Je kunt er fantastische skitochten maken, door de hoogte is de sneeuw altijd goed en de off-pistemogelijkheden zijn onbeperkt. Is het complete pisteaanbod voor jou veel te groot dan kun je ook alleen een skipas kopen voor een deel van het skigebied. Nendaz en Veysonnaz zijn ideaal voor families terwijl Verbier het meest chique en bruisende dorp is van Les Quatre Vallées. Voortaan heb ik mijn woordje wel klaar wanneer mensen verbaasd reageren dat er ook een Les Quatre Vallées bestaat.

Met dank aan:

Les Quatre Vallées

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen