Skip to navigation Skip to main content

Nendaz: verrassend veelzijdige vakantiebestemming

Nendaz maakt onderdeel uit van het Zwitserse skigebied Les Quatre Vallées en ligt in het Franstalige kanton Wallis. Het dorp heeft een flinke omvang en een authentieke kern, met daaromheen tal van appartementen, chalets en een enkel hotel. De oorspronkelijke uitstraling heeft men in de loop der jaren weten te behouden, aangezien alles ruim is opgezet en de nieuwe chalets goed in het landschap passen. Tijdens mijn 3-daagse verblijf ontdekte ik dat Nendaz een ideale mix biedt tussen skimogelijkheden, vertier, luxe en familievriendelijkheid. Van wat voor type wintersport je ook houdt, hier kun je ‘m beleven.

Uitzicht over het Rhônedal

Ik verblijf de komende dagen in Chalet Etoiles des Montagnes. Een gloednieuw catered chalet dat wordt gerund door de schotse Max, zijn zoon Andrew en de Franse chef-kok Cleo. Niets is ze te gek. We worden naar de lift gebracht er wordt een copieus diner bereid en iedere ochtend weer hartelijk ontvangen. Zo veel persoonlijker dan een hotel en zo veel warmer! En iedere ochtend als ik mijn gordijnen opensla verschijnt er weer een glimlach op mijn gezicht. Niet alleen door hier te zijn, maar ook door het fantastische uitzicht op het Rhônedal. Nendaz (1400 m) ligt op een zuidhelling met uitzicht op de Berner, Walliser en Waadtländer Alpen.

Fantastisch uitzicht op de Berner, Walliser en Waadtländer Alpen

Skiën op Tracouet

Vanuit het hart van het dorp vertrekken de sta-gondels naar de pistes van Tracouet. Hier vind je een kleine verzameling van pistes, die ontsloten worden door enkele sleepliften. Beginners kunnen hier uitstekend uit de voeten en de dalafdaling is een heerlijke piste. Voor kinderen is er een uitstekende oefenweide en een kinderland gelegen op een reusachtige sneeuwweide. Ook is er een snowtubing baan en een ski-draaimolen. Als gevorderde skiër heb je het in deze hoek snel gezien en kun je via Plan-du-Fou en Siviez de aansluiting maken op de overige pistes van Les 4 Vallées. Prima te doen, maar je moet wel iedere middag weer via dezelfde route terugkeren naar Nendaz. Aan de Tracouet zijde is het liftennetwerk bovendien vrij verouderd.

Nendaz in vogelperspectief

Hoe kun je nou een beter overzicht van Nendaz krijgen dan door het in de lucht te zien? Ik heb het geluk te mogen vliegen met Hervé Cerutti, meervoudig Zwitsers kampioen paragliden. Tijdens het moment van opstijgen giert de adrenaline door mijn lichaam, maar eenmaal in de lucht komt de ontlading. Wat een fantastisch gevoel! We vliegen hoog boven de pistes, waar de skiërs zijn getransformeerd tot legopoppetjes. Van boven is de weidse omvang van Nendaz nog beter te zien. Na zelf nog even te mogen sturen zet Hervé ons weer veilig op de grond in het centrum van Nendaz.

Pargagliden boven Nendaz, een onvergetelijke ervaring

Nendaz beschikt over een kinderland gelegen op een reusachtige sneeuwweide

Wellness, après-ski en meer

Ook wanneer je na het skiën nog wat wilt gaan drinken zit je in Nendaz goed. De Cheersbar (Nederlandse eigenaren!) ligt onderaan de dalafdaling en is een ideale locatie. Ook bij l’Edelweiss en de Cactus Saloon kun je prima terecht. Wil je na het skiën liever genieten van wellness dan moet je naar de prachtige Spa des Bisses, dat onderdeel is van het enige 4 sterrenhotel in Nendaz. Daarnaast bevindt er zich in het dorp een ijsbaan en een kinderland waar gesleed kan worden. Hoe jij je wintersport ook wilt indelen of beleven, Nendaz maakt het mogelijk.

Met dank aan:

De ijsbaan van Nendaz is 's avonds geopend (Foto: © Mauro Rongione)

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.